Hoppa till huvudinnehåll

Pälsnäringen åtgärdar problemen med jätterävar

Förädlad blåräv i bur
Förädlad blåräv i bur Bild: Oikeutta eläimille pälsdjursfarmer,pälsdjursuppfödare,pälsnäring,blåräv

Pälsdjursnäringen kommer att ingripa i blårävarnas övervikt, skriver Finlands pälsdjursuppfödares förbund, ProFur, i ett pressmeddelande. Detta efter att djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har uppmärksammat problemet genom smygfilmer.

- Vi godkänner inte överstora eller sjuka djur. Djurens välbefinnande och ansvarsfulla uppfödning är för oss grunden för allt, konstaterar Marja Tiura, verksamhetsledare för ProFur i pressmeddelandet.

Till de konkreta åtgärderna hör ökandet av mänskliga resurser till näringens egenkontroll genom rekrytering av fältpersonal och veterinärer, samt ett effektiverat myndighetssamarbete.

Certifieringsreglerna stärks och eventuella förseelser får ännu strängare påföljder än tidigare. I Finland säljs endast certifierade rävar, vilket innebär att ifall en gård förlorar sitt certifikat förlorar den också sin försäljningskanal.

Enligt ProFur anmäldes de fem gårdarna som rapporterades ha överviktiga rävar genast till myndigheterna.

- Fastän det skulle vara fråga om en bråkdel av våra djur tar vi det här väldigt allvarligt. Det är i sig beklagligt att organisationen Oikeutta eläimille inte anmälde åt oss om gårdarna direkt i februari då bilderna togs, säger Tiura.

Målsättningen är att pälsnäringen även i fortsättningen hör till toppen av husdjursnäringen vad välbefinnande beträffar.

Djurrättsorganisationen tror inte åtgärdena har effekt

Enligt Oikeutta eläimille har Tiura vetat att pälsnäringen producerar väldigt stora pälsar.

- En del av styrelsemedlemmarna i ProFur har poserat i tidningar med motsvarande jätterävar. Majoriteten av de pälsar som säljs på auktion har också hört till de större storleksklasserna, konstaterar Kristo Muurimaa från djurrättsorganisationen.

Organisationen anser att det är osannolikt att pälsnäringens egenkontroll och certifieringen kommer att påverka djurens förhållanden vid pälsfarmerna.

- De här metoderna har inte tidigare heller lyckats stoppa farmarnas konstanta nonchalans gentemot djurskyddslagen.

Artikeln uppdaterad 30.8 kl.18.55 med Kristo Muurimaas kommentarer.