Hoppa till huvudinnehåll

Pendlare i Sjundeå glad: Två tåg till gör dagen lättare

Y-tåget stannar på Sjundeå station.
Pendlarna i Sjundeå får två tåg till per dag från och med december. Y-tåget stannar på Sjundeå station. Bild: Yle/Minna Almark y-tåget

Det är väldigt roligt att höra att det blir flera tågturer mellan Sjundeå och Helsingfors, säger pendlaren Gunilla Peräsalo. Tågturerna ökar från och med december.

Just nu kan tågpendlarna på morgonen åka tåg från Sjundeå till Helsingfors klockan 6.01 och 7.09.

Helsingforsregionens trafik (HRT) lovar nu att två turer återuppstår från och med den 11 december. Det finns ännu inte några exakta tidtabeller, men det är frågan om en tur som startar vid åttatiden på morgonen i Sjundeå.

- Den nyheten känns väldigt bra, säger Virkbybon Gunilla Peräsalo som stiger på tåget vid sjutiden för att ta sig till jobbet.

Ett senare tåg är välkommet eftersom man måste ta bilen eller åka till tågstationen i Kyrkslätt om man missar tåget klockan sju.

Ett tåg till på eftermiddagen

Nu kan pendlarna ta eftermiddagståg tillbaka till Sjundeå som startar i Helsingfors klockan 15.18, 17.23 och 19.37.

I december kan pendlarna ta ett tåg som startar i Helsingfors klockan 16.43 och åka ända till Sjundeå. Det finns planer på att i sommar sätta in ett nytt tåg som avgår strax efter klockan 16. Det tåget skulle ersätta tåget klockan 15.53.

Ett lokaltåg har stannat vid en perrong och passagerare stiger på.
Loklatåg på stationen i Böle som är på väg till Sjundeå. Ett lokaltåg har stannat vid en perrong och passagerare stiger på. Bild: Yle/Petra Thilman VR,Helsingforsregionens trafik,tåg,tågtrafik,järnvägstrafik,Sjundeå,Böle järnvägsstation,lokaltåg,närtåg

Gunilla Peräsalo säger att pendlarna blev mycket irriterade efter att tågturerna drogs in.

- Det gjorde att det blev lättare att ta sig från Åbo till Helsingfors, men det blev problem för pendlare 50 kilometer från huvudstaden.

Det har lett till att Sjundeåbor tar bilen i stället.

- En del skaffade en bil till och det behövs inte flera bilar på stamväg 51. Det ledde också till att invånare flyttade från Sjundeå.

Sjundeå är fortfarande utan lokaltåg på helgerna.

- Vi säger inte nej tack till tåg på veckosluten, men för pendlarna är det viktigt att det finns tillräckligt med turer på vardagarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland