Hoppa till huvudinnehåll

Sparv: "När man ser på Island och vilka resultat de får så blir man lite avundsjuk"

Tim Sparv svarar på frågor under en presskonferens.
Tim Sparv är tillbaka i landslaget. Tim Sparv svarar på frågor under en presskonferens. Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press Tim Sparv

Tim Sparv har fått nog av hedersamma förluster och tycker målsättningarna i fortsättningen ska vara resultatorienterade. Det är klart att det inte har varit tillräckligt bra om man tittar längre tillbaka. Vi har underpresterat och det vet vi, säger Sparv till Yle Sporten.

Trots den blygsamma landslagsframgången är finländare rätt så välrepresenterade i europeiska toppligor.

Sauli Väisänen som spelar i den italienska Serie A-klubben SPAL 2013 är Finlands senaste stora fotbollsexport.

– Det är helt fantastiskt, säger Sparv om Väisänens succédebut i den italienska ligan.

– Jag vet inte hur många säsonger Perparim Hetemaj har gjort i Serie A. Lukas Hradecky är en av de bästa målvakterna i Bundesliga. Vi har jättemånga finska fotbollsspelare som tar sig fram. En spelare som Niklas Moisander har länge spelat på hög nivå. De ska definitivt lyftas fram.

Lördagens VM-kvalmotståndare Island tog sig smått sensationellt till EM-slutspelet förra sommaren och gick där vidare från gruppspelet.

I Finlands kvalgrupp har samtliga lag spelat sex matcher. Grupptvåan Island har 13 poäng, lika många som ledande Kroatien. Turkiet och Ukraina har 11 poäng, medan Finland och Kosovo har en var.

En snabb titt på klubblagen som de isländska spelarna representerar är inte märkbart mer imponerande än listan över de finska spelarnas klubblag.

Varför får vi inte ut det bästa av de namnstarkaste finländarna i landslaget?

– Det är väl det som är det svåra. Vi har ju spelare som spelar på bra nivå med ett CV som ser rätt så fint ut.

– Det är klart att när man ser på Island och vilka resultat de får så blir man lite avundsjuk. De har ju definitivt hittat en vinnande melodi. Det är någonting som vi vill skapa i det finska landslaget men vi är definitivt ännu inte där, säger Sparv.

Behöver börja vinna

Sparv anser att det nu bara är poäng som räknas.

– Jag vill personligen ha segrar. Det hoppas jag att också alla andra i laget vill ha. För mig spelar det mindre roll hur vi spelar. Det som är absolut viktigast är att vi får resultat, segrar, att vi får ett go i laget som vi kanske inte har haft tidigare. Att vi har en så fin stämning och får lite mer självförtroende.

Sparv sticker inte under stol med att resultaten har varit för dåliga.

– Det är klart att det inte har varit tillräckligt bra om man tittar längre tillbaka. Vi har underpresterat och det vet vi. Vi är alla självkritiska men man måste ju också tro på det man kan. Och försöka.

Är tiden för hedersamma förluster är förbi?

– Hedersamma förluster är väl det sämsta som finns i fotbollsvärlden. Det är ganska svartvitt ibland men det är resultaten som spelar roll. Hur man spelar är mindre viktigt. Nu ska vi ha poäng, segrar och få ett ännu bättre go i laget.

"Positiva överraskningar"

Under landslagssamlingen vill Sparv helst blicka framåt.

– Det finns väl olika saker som har påverkat våra prestationer. Det är klart att jag inte tänker kolla så mycket tillbaka. Vårt fokus är på Island.

– Det är klart att vi försöker lära oss av våra misstag och analysera och reflektera över det vi har gjort tidigare.

IFK Norrköpings Simon Skrabb i duell med Sirius-spelaren Niklas Busch Thor.
Simon Skrabb spelar klubbfotboll i IFK Norrköping. IFK Norrköpings Simon Skrabb i duell med Sirius-spelaren Niklas Busch Thor. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Simon Skrabb

Glen Kamara, Simon Skrabb och Jasse Tuominen är några av spelarna som är nya landslagsbekanta för 30-åringen från Oravais.

– Det som jag tycker att är spännande är de spelare som har kommit in. De ungdomar som kommer från ungdomslandslaget men också de nya spelare som jag inte har träffat tidigare. Jag är väldigt nyfiken på vilken typ av personligheter som kommer in i laget.

– Så här långt är de positiva överraskningar och jag ser fram emot att kunna vara en del av deras första tid i landslaget. Att kunna vara med och guida dem i rätt riktning.

"Vi har respekt för varandra"

Den nygamla förbundskaptenen Markku "Rive" Kanerva är bekant för Sparv sedan tidigare. Sommaren 2009 lotsade Kanerva U21-landslaget till EM-slutspelet.

– Rive var också chefstränare i fyra matcher efter att Mixu fick gå. Vår relation sträcker sig rätt så långt tillbaka. Han var min tränare också när vi med U21-landslaget kom vidare till EM-slutspelet i Sverige. Vi har respekt för varandra.

Markku Kanerva och Tim Sparv under en presskonferens år 2009.
Markku Kanerva och Tim Sparv under en presskonferens år 2009. Markku Kanerva och Tim Sparv under en presskonferens år 2009. Bild: BJÖRN LINDGREN / EPA / All Over Press Markku Kanerva,Tim Sparv

– Jag vet vilken typ han är och han vet vad han kan förvänta sig av mig som spelare och karaktär på fotbollsplanen. Det är klart att man drömmer om att vi ska ha samma typ av succé som i U21-landslaget.

Knäskadan ett minne blott

Sparv är tillbaka i fotbollslandslaget efter en paus på över ett år. En knäskada spolierade i praktiken hela säsongen 2016–2017.

I höst har Sparv varit fullt sysselsatt i sitt klubblag FC Midtjylland. Där har finländaren ett år kvar på fyraårskontraktet från 2014.

– Min form är god. Jag är väl den som har spelat mest i Midtjylland i början av säsongen. Med liga- och europacupmatcher har vi kommit upp till 14–15 stycken. Jag känner mig i bra form, säger den danska mästaren från 2015.

– Min kropp reagerar positivt på träning och match. Jag känner att jag återhämtar mig snabbt, precis som innan skadeperioden. På det sättet vill jag tro att jag är en lite bättre spelare än för ett år sedan.

Belgiens Eden Hazard och Tim Sparv i duell.
Sparv spelade senast i landslaget i juli 2016, här i en match mot Belgien och Eden Hazard. Belgiens Eden Hazard och Tim Sparv i duell. Bild: LAURENT DUBRULE / EPA / All Over Press Eden Hazard,Tim Sparv

På lördag kan Sparv göra sin första match i VM-kvalet.

– Mentalt har man ju lärt sig ett och annat. Just det här med att kolla på från sidan, att inte kunna vara med och påverka, har gett perspektiv på saker och ting. Jag är hungrig och redo för match på lördag. Jag har ju saknat landslaget. Det var länge sedan min senaste match. Det har varit en frustrerande tid för man vill ju gärna vara här och påverka.

Vad är viktigast i de återstående VM-kvalmatcherna?

Resultaten
81.1% (73 röster)
Hur landslaget spelat
18.9% (17 röster)
Antal avgivna röster: 90

Läs också

Nyligen publicerat - Sport