Hoppa till huvudinnehåll

Stadscyklarna misstänks ligga bakom minskad cykelförsäljning

Stadscykelstation utan en enda cykel, i Kottby i Helsingfors.
Stadscyklarna är populära i Helsingfors. Stadscykelstation utan en enda cykel, i Kottby i Helsingfors. Bild: Marianne Sundholm / Yle lånecyklar,Kottby,Helsingfors,citycyklar

Enligt cykelförsäljare har försäljningen av cyklar i Helsingfors sjunkit kraftigt.

- Försäljningen har sjunkit med 30-40 procent, berättar företagaren Tomi Kanto som jobbar på Cycle Center.

Också på Unionsgatan i Kronohagen har försäljningen varit lägre än tidigare somrar.

- Cykelförsäljningen har sjunkit med en tredjedel, berättar Magnus Liljestrand från Bike Planet. Liljestrand har jobbat i branschen en längre tid.

Cykelförsäljarna tror att en av orsakerna till det här är HRT:s populära stadscyklar.

Den här sommaren rör sig 1 400 stadscyklar i Helsingfors.

Kan också ha påverkat positivt

Alla cykelaffärer har inte tagit stryk. På Fillarikellari har företagaren Rasmus Röhn noterat att försäljningen ökat jämfört med föregående året.

- Kunderna berättar att de blivit mer intresserade av cykling tack vare stadscyklarna och sen bestämt sig för att skaffa en egen cykel, berättar Röhn.

Affärerna Larun pyörä och Baiks berättar att begagnade cyklar säljer mindre medan nya cyklar går åt i samma takt som tidigare.

Företagarna som nu gått på förlust ser ändå optimistiskt på framtiden och tror att stadscyklarna kommer att ha positiva effekter på cykelförsäljningen.

- Genom stadscyklarna kan man utveckla ett intresse för cykling och bestämma sig för att skaffa en bättre cykel. Vi ser inte det här ännu, men kanske om ett par år, säger Mika Kanto på Cycle Center.

Originaltext: Yle Uutiset/Ari Tuhkanen