Hoppa till huvudinnehåll

Tomi Kallio och Henrik Tallinder: Alla ska väl få kunna älska den man vill

Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
TPS assisterande lagkapten Henrik Tallinder och Åboklubbens lagkapten Tomi Kallio. Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Henrik Tallinder,Tomi Kallio,HC TPS (ishockey)

TPS lagkaptensduo Tomi Kallio och Henrik Tallinder ser Åboklubbens ställningstagande för jämlikhetsarbetet som en självklarhet. Det här handlar om mänskliga rättigheter. Jag är stolt över TPS som har gjort det här, säger Tallinder.

Ishockey- och ligaklubben TPS tog förra veckan ställning för jämlikhetsarbetet med en tidningsannons mitt under Pride-veckan i Åbo. En aktion som har fått väldigt mycket beröm, men ställningstagandet har också fått hård kritik.

Inte minst på sociala medier har en del tagit det hela så långt som att man nu överväger om man ska sluta att gå på TPS matcher. En reaktion som förvånar både Henrik Tallinder och Tomi Kallio.

- Jag ser inte det här som ett problem, utan det här är en självklarhet. Det handlar inte om politik överhuvudtaget. Det handlar om mänskliga rättigheter och allas rätt att vara i samhället. Jag är stolt över TPS som har gjort det här och jag förstår inte alls att det har blivit så stora reaktioner på det här. Alla ska väl få kunna älska den man vill. Det är väl inget konstigt med det, säger Tallinder.

Tomi Kallio är inne på samma linje.

- Jag är ganska förvånad över att det här har skapat en så stor storm. Oavsett bakgrund eller vad människor väljer att göra i livet ska man alltid visa respekt för alla människor. Det är vad det handlar om för mig. Nu är det trots allt år 2017 och det är väldigt länge sedan det fanns en utbredd trångsynthet.

Henrik Tallinder fortsätter kring samma resonemang.

- Precis som Tomi säger. Vi är inne i 2017. Är det inte dags att gå vidare? Det är jättebra att det här kommer upp och att man diskuterar det här. Trångsynthet ska alltid motarbetas.

Henrik Tallinder gästade Åbolands studio
Henrik Tallinder under ett besök i Yle Åbolands studio. Henrik Tallinder gästade Åbolands studio Bild: Yle/Christopher Marins tallinder

När Yle Åboland frågar TPS supporterförening om vad man tycker i den här frågan vill man inte ta någon gemensam ställning i den här frågan, utan från deras håll säger man att man vill fokusera på det som händer på isen.

Hur ser ni på att er supporterförening inte vill ta ställning i den här frågan?

- Alla får ju själv bestämma sin åsikt. Det är ju inte så att vi försöker ändra deras inställning eller åsikt. Vill de inte ta ställning så är det också helt ok. Vi lever i en fri värld, säger Kallio.

TPS en föregångare i jämlikhetsarbetet inom finsk hockey

Annonsen med regnbågens färger innebar också att Åboklubben blev en föregångare i frågan inom ishockeyn i Finland.

Nu återstår att se vilken effekt TPS ställningstagande får. I en intervju med tidningen Helsingin Sanomat ger Björneborgs- och ligaklubben Ässäts vd Eeva Perttula tummen upp för TPS initiativ. Hon vill också gärna se att man på bred front, det vill säga både från klubbarnas sida och FM-ligans sida, ställer sig bakom TPS jämlikhetsengagemang. TPS-duon håller med Ässäts vd.

- I min värld tycker jag absolut samma sak som hon, säger Tallinder.

Båda TPS-spelarna avfärdar att ishockeyvärlden, som ofta beskrivs som machobetonad, skulle vara en miljö där sådant här är svårt att diskutera.

- Visst är ishockey lite av en machovärld, men det betyder inte att vi dömer ut människor som väljer en annan väg i livet, säger Kallio.

Tomi Kallio med guldhjälm
TPS lagkapten Tomi Kallio. Tomi Kallio med guldhjälm Bild: All Over Press Tomi Kallio,FM-ligan i ishockey,HC TPS (ishockey)

"Ingen stor grej i Sverige"

I Sverige har ishockeyns jämlikhetsengagemang varit på en helt annan nivå än i Finland. Både klubbar och förbundet har tagit ställning i frågan.

- Jag har spelat 12 år i Sverige och där var det här ingen stor grej, säger Kallio. Svensken Tallinder ger sin syn på varför det finns en skillnad mellan länderna.

- Jag tror att man kanske har varit mer liberal i Sverige över en längre tid. Där har man accepterat det här tidigare.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland