Hoppa till huvudinnehåll

Det har gått 20 år sedan prinsessan Diana dog

Det är 20 år sedan prinsessan Diana dog.
Det är 20 år sedan prinsessan Diana dog. Bild: ANDY RAIN / EPA prinsessan diana

I dag är det 20 år sedan prinsessan Diana omkom i en bilolycka i tunneln under Place de l’Alma i Paris. Kritiken är stor mot att två högt uppsatta franska politiker struntade i den tragiska bilolyckan under natten.

- Samma dag, bara några timmar innan olyckan, färdades vi i samma tunnel här nedanför. Allt är mycket tragiskt. Diana var en fantastisk kvinna som hade kunnat uträtta ännu mer gott i världen.

Det säger Susan och Louis Orchard från England och som lagom till tjugoårsdagen besöker monumentet Frihetsflamman vid Place de l’Alma i Paris.

Blommor på platsen ovanför tunneln

Även om platsen inför minnesdagen är täckt av blommor och andra hyllningar, ger media skarp kritik åt att den franska maktens två viktigaste män struntade i den tragiska olyckan under själva natten till den 31 augusti 1997.

 Louis och Susan Orchard på place de l'Alma i Paris.
Louis och Susan Orchard på place de l'Alma i Paris. Louis och Susan Orchard på place de l'Alma i Paris. Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,Louis och Susan Orchard

I regeringspalatset fick en tjänsteman ensam hantera händelsen, skriver tidningen L’Est Républicain.

- Jag ringde förtvivlat mer än trehundra samtal. Men den socialistiske premiärministern Lionel Jospin fick inte väckas. Så löd stränga order från premiärministerns assistent Olivier Schrameck, förklarar tjänstemannen Pierre-Alain Muet i intervjun.

Presidenten sov inte hemma

I presidentpalatset försökte man i sin tur få tag på president Jacques Chirac. Man lyckades kontakta hans hustru Bernadette som dock svarade att maken inte var hemma den natten.

När prinsessan låg på sjukhus lyckades flera okända personer ta sig in i hennes rum, eftersom säkerheten inte var tillräcklig.

Ingen undersökning har någonsin gjorts för att ta reda på om presidenten och premiärministern missat att utföra sin plikt.

Nu tjugo år senare är det för sent, kommenterar flera franska medier besviket.

Dianas Parisbesök var privat

Sylvaine Thierry från södra Frankrike håller dock inte med om kritiken mot premiärministern och presidenten.

Hon hyllar också prinsessan Diana vid monumentet.

- Även om olyckan var mycket tragisk var Diana inte i Paris på officiellt statsbesök. Så då fanns det nog inget krav på att den franska staten skulle behöva ingripa, menar hon.