Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen om Polen: Vi är redo att använda alla verktyg i vår strafflåda

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans
EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans Bild: EPA frans timmermans

Den polska regeringen har på inget sätt bemött EU-kommissionens oro över att rättsstatsprincipen är hotad i Polen. Det uppgav EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans på torsdagen.

För drygt en månad sedan drog EU-kommissionen igång en formell process mot den polska regeringen för att Polen - enligt EU - planerar att underminera domstolarnas oberoende.

Kommissionen skickade då ett brev till Polen där det meddelas att de polska planerna gällande rättsväsendet utgör ett fördragsbrott.

Polens regering besvarade brevet med att säga att de planerade reformerna inte bryter mot EU:s regler.

Timmermans: Vi går vidare men frågan är hur?

Kommissionär Timmermans konstaterade i en debatt i EU-parlamentet på torsdagen att han tänker gå vidare i frågan och säger sig vara redo att använda alla tillbudsstående medel för att hindra Polens från att bryta mot de rättsstatliga principerna i unionen.

- Vi har två möjligheter. Antingen drar vi ett streck över hela processen, eller så går vi vidare. Men det står alldeles klart att frågan om rättsstatsprincipen är enormt viktig. Den är inte en fråga man lämnar åt sitt öde, konstaterade Timmermans inför EU-parlamentets utskott för medborgerliga friheter och rättigheter.

Däremot sade Timmermans att han ännu inte kan berätta vad kommissionens följande steg blir.

- Det är något vi bör diskutera inom kommissionen.

EU har tidigare hotat med dra in rösträtten

EU-kommissionens Frans Timmermans har tidigare hotat med att aktivera artikel 7 i EU-fördraget, den så kallade ”atombomben” som gör det möjligt att dra in länders rösträtt.

Det är en straffåtgärd som EU aldrig har använt sig av. Åtgärden kräver enighet bland medlemsländerna. Ungerns regering har lovat att lägga in sitt veto ifall en sådan situation uppstår