Hoppa till huvudinnehåll

Experter: Finland satsar alldeles för lite på robotutveckling - kan få allvarliga konsekvenser

Pepper-robot i Japan.
En robot utför en begravningsceremoni på en mässa i Japan. Pepper-robot i Japan. Bild: KIMIMASA MAYAMA robotar,robot,robotteknik,pepper

I Finland talas det mycket om hur viktigt det är med robotik och artificiell intelligens men samtidigt satsas det inte särskilt mycket på att utveckla den här tekniken i vårt land, säger flera experter.

Kristiina Jokinen forskade vid Helsingfors universitet kring robotar, men blev i vintras mer eller mindre tvungen att bli robotforskare i utlandet i stället.

– Jag har jobbat med robotar och speciellt med sociala robotar som talar. Vi har utvecklat applikationer för robotar men i år fanns det inte längre forskningspengar för det här.

Nu jobbar Jokinen vid ett center för artificiell intelligens vid AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) i Japan. Landet har som mål att utveckla robotar till alla delar av samhället.

Kristiina Jokinen
Forskaren Kristiina Jokinen flyttade till Japan. Kristiina Jokinen Bild: Yle/Niklas Fagerström kristiina jokinen

Jokinen jobbar själv med att utveckla en social robot som kunde jobba i äldreboenden och till exempel lyfta äldre personer. Projektet är femårigt, vilket är ovanligt mycket i finländska mått mätt.

– Det finns mycket som en sådan robot måste ta i betraktande så att det sker på ett korrekt sätt, säger hon.

Hon anser att det är förbluffande att man i Finland ofta betonar robotik och de möjligheter den kan ge, men att det sedan knappt alls finns pengar för att faktiskt kunna utveckla den.

Robot.
Robotar kan också undervisa barn, eller underhålla dem. Robot. Bild: JORGE TORRES robotar,robot,robotteknik

Cristina Andersson, som jobbar med att gynna robotikfrågor, håller med.

– Det är nog sant att vi här i Finland har lite en sådan uppfattning att vi inte behöver tillverka robotar. Jag vet inte varför det är så för vi har ju den tunga industrin, till exempel Ponsse, och traktorer och allt möjligt som vi har gjort i åratal, säger hon och tillägger:

– Men med den här moderna robotiken så tycks det vara lite så att det är någonting som inte gäller Finland.

Cristina Andersson
Cristina Andersson. Cristina Andersson Bild: Yle/Niklas Fagerström cristina andersson

Etla: Många sovande företag

Forskning vid näringslivets forskningsinstitut Etla visar också att de allra flesta finländska företag har mycket liten förståelse för robotiseringen.

– Vi har många sovande företag som inte inser vad digitaliseringen, robotiken och den artificiella intelligensen i praktiken betyder för dem, säger ledande forskare Timo Seppälä.

Nya teknologier såsom robotik och artificiell intelligens väntas ta över allt fler rutinjobb, men samtidigt kommer också nya jobb att uppstå.

Seppälä säger att det skulle vara livsviktigt att satsa på robotik och artificiell intelligens i Finland - att det har en stor potential när det gäller att skapa nya arbetstillfällen, och nya produkter som kunde exporteras.

– Det är en förutsättning för att vår industri ska hållas livskraftig, kommenterar han, och tillägger att finländska företag borde rekrytera och utbilda folk att förstå de här frågorna bättre än i dag.

Det blir mer om temat robotik i vetenskapsprogrammet Kvanthopp på Yle Vega - på söndag (3.9) kl. 15.03. Programmet hittas också på Yle Arenan efter sändningen.

virtuell verklighet + datorer + bredbandsnät + mobiltelefoner + internet + sociala nätverk + lösenord + databrott + teknik (apparater) + kommunikationsteknik + databaser + datakommunikation + pekskärm + telefoner + sökmotorer + dataskydd + e-postadresser