Hoppa till huvudinnehåll

Explosioner vid översvämmad fabrik i Texas

Vattentäckta vägar i Houstonområdet.
Det har regnat över en meter i området utanför Houston där kemikaliefabriken finns. Vattentäckta vägar i Houstonområdet. Bild: TANNEN MAURY Texas,Hurricane Harvey

Två explosioner har inträffat vid en översvämmad kemikaliefabrik nära Houston. Svart rök ska enligt ägaren stiga mot himlen.

En polis har förts till sjukhus efter att ha andats in röken. Ytterligare nio personer har sökt vård för säkerhets skull.

Chefen för den federala katastrofmyndigheten Fema säger att röken är oerhört farlig.

Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten sade ändå på torsdag eftermiddag att det inte finns några tecken på farliga mängder av gift i luften.

Varnade för explosioner

Ägaren, det franska företaget Arkema, har varnat för att explosioner kommer att inträffa. Fabriken saknar el och det betyder att nedkylningssystemet inte längre fungerar.

Det har regnat över en meter i området och fabrikens reservgeneratorer har slagits ut av vattnet som vällt in i byggnaden.

Kemikalierna som finns i fabriken utanför Houston är organiska peroxider, som lätt exploderar om de inte hålls nedkylda.

De används för att tillverka bland annat läkemedel och byggnadsmaterial.

Går inte att förhindra

Arkema har sagt att det inte finns något sätt att stoppa en explosion.

Hur mycket kemikalier som finns i fabriken eller hur kraftiga explosioner det kan röra sig om uppger företaget däremot inte.

Ett område med en radie på tre kilometer från fabriken evakuerades för säkerhets skull redan innan företaget varnade för en explosion.

Fabriken stoppade produktionen redan på fredag före orkanen Harvey drog in över kusten. De sista anställda evakuerades några dagar senare.

Artikeln kompletterad 17.27 med att röken är farlig, och 19.31 med att miljömyndigheten säger att inga stora mängder av farliga ämnen finns i luften.
Källor: FNB, AFP, BBC, TT