Hoppa till huvudinnehåll

Finland fixade superskräll – slog Frankrike i EM-premiären

Finlands första match i hemma-EM blev en otrolig thriller. Efter att ha både tappat ledningar och hämtat upp sig upprepade gånger fixade de finländska basketherrarna till slut en seger – mot storfavoriten Frankrike.

Finland fick en rivstart på matchen. Efter den första tiominutaren hade Finland rivit upp en åttapoängsledning – men glädjen blev kortvarad. Frankrike kom ikapp genast i den andra perioden, men till slut klarade de finska herrarna av att hämta upp sig igen. Det stod 33-32 till Frankrike i halvtidspausen.

Under den andra halvan kändes Frankrike vara ett steg före, men Finland gav aldrig upp. Lauri Markkanen, som inledde matchen lite försiktigt, steg sakta och säkert fram och visade till slut vägen för landslaget.

De allra sista minuterna blev nervösa. Finland klarade av att hämta upp ett underläge gång på gång igen och lyckades till slut kvittera matchen – som gick in i förlängning. Där var finländarna starkare.

Talangen steg fram då det gällde som mest

Lauri Markkanen och Jamar ”Jammu” Wilson spelade första fiol och det var Wilson själv som fick äran att sätta in de avgörande två poängen med fem sekunder kvar på klockan. Fransmännen klarade i sin tur inte av att förvalta sitt sista kastläge och istället inleder Finland sitt basket-EM med en seger över nationen, som tagit tre medaljer under de tre senaste EM-turneringarna.

– Det känns helt sjukt. Tack till publiken, de hjälpte något otroligt, säger en tagen Lauri Markkanen till Yle efter matchen och hyllar den rekordstora publiken i Helsingforsarenan.

Publiken gav aldrig heller upp, utan höll låda genom hela matchen. Markkanen säger också att Finland borde ha kunnat bjuda på bättre underhållning.

– Vi spelade absolut inte så bra som vi kunde ha gjort, men som tur kunde vi ta segern, säger han.

Lauri Markkanen var poänghungrigast i det finska laget med 22 poäng och Chicagotalangen håvade också in sju rebounds. Petteri Koponen var assistetta i hela matchen med åtta korggivande passningar.

Resultat, basket-EM:

Slovenien – Polen 90–81

Tyskland – Ukraina 75–63

Island – Grekland 61–90

Litauen – Georgien 77–79

Finland – Frankrike 86–84 e.fl.

Italien – Israel 69–48

Läs också