Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar i Jakobstad som valt bort vaccin tänker om

Influensavaccin
Arkivbild. Influensavaccin Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen influensa,vaccin,vaccinering,influensavacciner,barn (familjemedlemmar),spädbarn,sprutor

Hälsovårdarna i Jakobstad upplever att allt fler föräldrar vaccinerar sina barn. Känslan hos hälsovårdarna brukar stämma väl överens med statistiken, säger överläkare Markus Granholm.

Under de senaste veckorna har hälsovårdare i Jakobstad mött en ökad efterfrågan på vaccin.

- Sådana familjer som tidigare valt bort vaccinationer har ringt för att boka tid och vill nu låta vaccinera sina barn, säger Markus Granholm som är överläkare i barnsjukdomar på Malmska sjukhuset.

Vi lever i förhoppning om att utvecklingen fortsätter i rätt riktning.

Trenden håller i sig

Granholm säger att trenden går i rätt riktning, men i detta nu finns inga nya siffror på vaccinationstäckningen i området.

I slutet av året kommer THL:s statistik över vaccinationstäckningen hos barn födda 2015.

- Jag sa redan förra året att trenden höll på att vända. Vi lever i förhoppning om att utvecklingen fortsätter i rätt riktning. Hälsovårdarna brukar ha en korrekt uppfattning som sedan visar sig i THL:s statistik, säger Granholm.

Vad det beror på att de som tidigare valt bort vaccin nu ändrat sig vet man inte.

- Vi har inte frågat efter orsaken till varför de ändrat sig. De som ringt har sagt att de ändrat sig, eller nu bestämt sig för att de vill ha vaccin och så har hälsovårdarna bokat in en tid till rådgivningen, säger Granholm.

Ingen egen kartläggning

I Korsholm valde man att själv kartlägga vaccinationstäckningen hos barn som är under ett och ett halvt år gamla.

Det visade sig att täckningsgraden för MPR-vaccination bland barn under ett halvt år var 92 procent. THL:s siffor för barn födda 2014 är 88,4.

I Jakobstad har man inte gjort någon egen kartläggning.

- Vi har inte tänkt tanken att göra likadant. Det krävs en hel del arbete att gå igenom alla papper, men det skulle vara möjligt, säger Granholm.

För övriga vacciner, utom pneumokockinfektion och rotavirus var vaccinationstäckningen 94 procent.

Markus Granholm säger att Korsholm gjort ett bra jobb och är på god väg. Men målsättningen bör vara en vaccinationsgrad på 95 procent.

- Annars finns det risk att en epidemi bryter ut, säger Granholm.

Om de som bestämmer sig för att vaccinera sina barn vågar berätta om sitt beslut så sprider det sig som ringar på vattnet.

Dominoeffekt

Att trenden nu svänger är lite av en dominoeffekt säger Granholm. De som varit osäkra gällande vaccinationer påverkas också av andra familjers val.

- Om de som bestämmer sig för att vaccinera sina barn vågar berätta om sitt beslut så sprider det sig som ringar på vattnet. Våra klienter påverkas också av andra familjers val, säger Granholm.

Överskötare Riitta Lönnbäck har fått samma signaler som Granholm. Flera föräldrar väljer att vaccinera sina barn.

Lönnbäck tror att diskussioner i sociala medier och att man lyft fram hur vaccinationsmotståndet kan påverka kroniskt sjuka personers hälsa också påverkat benägenheten att vaccinera sina barn.

- Det räcker med att man har ett svårt sjukt barn med nedsatt immunförsvar i sin näromgivning, då vaknar föräldrarna och ser att de genom sitt val kan vara med och påverka även andras hälsa, säger Lönnbäck.

Personalen får stöd

Från social- och hälsovårdsverket kommer man även i framtiden att stöda personalen i deras arbete när det gäller att informera om vaccinationer.

- Hälsovårdarna ska informera föräldrarna om vaccinationer. Men det är också hälsovårdarens uppgift att informera om följderna av att låta blir att vaccinera sitt barn, säger Lönnbäck.

Inser allvaret

I Finland har THL fått kännedom om tio mässlingsfall under juli och augusti.

Från THL:s sida säger man att fallen speglar den försämrade mässlingssituationen i Europa.

Hittills har man konstaterat 13 000 fall av mässling i Europa i år. Värst drabbat är Rumänien med över 6000 fall och Italien, där över 4000 personer insjuknat.

Det här kan också påverka hur familjer i Jakobstadsområdet förhåller sig till vacciner säger Granholm.

- Folk inser att det är på riktigt, smittan kommer att komma hit också, förr eller senare. Nu inser man allvaret.

- Mat och rent vatten och vaccinationer. Det är grundpelarna för vår välfärd och vår hälsa, säger Markus Granholm.

Läs också