Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Prinsessan Diana dog för 20 år sedan, allt fler låter vaccinera sina barn i Jakobstad och budgetförhandlingarna fortsätter

Diana.
Diana. Bild: Yle Diana, prinsessa av Wales,Yle Arkivet

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Regeringens budgetförhandlingar fortsätter i dag klockan 10. Enligt uppgifter som Yle har fått har förhandlingarna hittills löpt smidigt, vilket tros bero på att den finländska ekonomin växer.

Attityden mot att låta vaccinera sina barn verkar ha svängt i Jakobstad.
Hälsovårdarna upplever att allt fler föräldrar nu väljer att vaccinera sina barn. Och de som tidigare har valt bort vaccinet har nu ändrat sig, säger Markus Granholm som är överläkare i barnsjukdomar på Malmska sjukhuset.

I Finland talas det mycket om hur viktigt det är med robotik och artificiell intelligens men samtidigt satsas det inte särskilt mycket på att utveckla den här tekniken i vårt land, säger flera experter.

Ungefär var femte finländare hade i fjol en privat sjukkostnadsförsäkring och försäkringarna ökar kraftigt, skriver Uutissuomalainen. Sjukkostnadsförsäkringar är särskilt populära bland barnfamiljer.

Portugal besegrade Finland med 3-0 när för-EM för U19-åringar startade i Seinäjoki och Vasa. På fredag ställs Finland mot Belgien i Seinäjoki och på måndag kväll drabbar Finland och Holland samman i Vasa.

Utrikes

Det är i dag 20 år sedan den brittiska prinsessan Diana dog i Paris.
Kritiken är stor mot att två högt uppsatta franska politiker struntade i den tragiska bilolyckan under natten.

Carl Bildt vill inte ta över efter Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna. Bildt, som tidigare varit Moderaternas partiledare, säger i en intervju med Expressen att han nog kan tänka sig att hjälpa partiet. Bildt har pekats ut som en favorit för jobbet.

Storbritanniens regeringschef Theresa May säger till BBC att hon inte tänker avgå efter att hon lotsat ut landet ur EU. May säger att hon planerar att leda sitt konservativa parti Tories mot valet år 2022.

Vädret

Ett regnområde drar sig under dagen söderifrån mot norr.

I söder är det mest mulet och uppehåll, 16..19 grader.

I landets mellersta del är det regn på många håll. 15..20 grader.

I norr är det klart/halvklart och uppehåll, längst i norr regnskurar. 15..19 grader, i norra Lappland 10..15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes