Hoppa till huvudinnehåll

Mutmisstankar i samband med byggandet av Finlands största mataffär

En lång rad med Prismas butikskärror.
Prisma i Gamlas i Helsingfors är Finlands största mataffär. Affären byggdes av byggbolaget Skanska. Arkivbild. En lång rad med Prismas butikskärror. Bild: Ismo Pekkarinen S-gruppen,Prisma,butikskärra

Flera centrala personer när det gäller planerandet och byggandet av Finlands största mataffär, Prisma i Gamlas i Helsingfors, är nu åtalade för mutbrott. Också byggandet av andra Prisma-affärer omnämns i mutåtalet, som blev offentligt på onsdagen.

I centrum för mutfallet står en tidigare fastighetschef vid HOK-Elanto, Jari Leivo, som enligt åtalet har tagit emot mutor på nästan 800 000 euro mellan januari 2005 och april 2012. De misstänkta mutorna har betalats ut som sponsring för ridsport, vilket har gynnat närstående till Leivo.

Bland annat nuvarande och tidigare chefer vid byggbolaget Skanska åtalas för att ha mutat honom. Skanska har byggt flera av HOK-Elantos stora affärer i Helsingfors. De två mest centrala är Prisma i Vik och Prisma i Gamlas, som också räknas som Finlands största mataffär. Enligt åtalet har Skanskas byggprojekt för HOK-Elanto kostat omkring 133 miljoner euro mellan 2005 och februari 2013.

Enligt uppgifter i åtalet har avtalet mellan Skanska och HOK-Elantos fastighetsbolag för byggandet av Prisma i Gamlas undertecknats den 19 december 2007. Dagen innan har Skanska sponsrat ridsport med 6 100 euro, enligt åtalet på inrådan av HOK-Elantos dåvarande fastighetschef Jari Leivo.

Sammanlagt har Leivo erhållit över 60 000 euro från Skanska mellan åren 2006 och 2012. Samtidigt var han ordförande för HOK-Elantos ledningsgrupp för Gamlas köpcenter och enligt åklagaren har Leivo haft mycket makt under HOK-Elantos byggprojekt.

Begärde sponsorpengar av Skanskas underleverantörer

Enligt åtalet har Leivo också begärt sponsorpengar för ridsport av flera av Skanskas underleverantörer i samband med byggandet av Prisma-affärerna. Pengarna har använts för att avlöna en ridtränare. Leivos begäran till underleverantörerna har gått via en arbetsledare på Skanska.

En konsult som har varit med under byggandet av flera av HOK-Elantos affärer har enligt åtalet gett Leivo och hans familjemedlemmar nästan 36 000 euro av sitt konsultföretags tillgångar. Mannen har också betalat stallavgifter på över 30 000 euro till Leivos anhöriga.

Enligt åtalet har Leivo också begärt sponsorpengar för ridsport av flera av Skanskas underleverantörer i samband med byggandet av Prisma-affärerna.

Mannen har samtidigt utfört jobb för HOK-Elanto, som har fakturerat hans konsultbyrå 5,7 miljoner euro mellan mars 2007 och slutet av 2012. Han hade bland annat en synlig roll under byggandet av köpcentret i Gamlas och deltog till exempel i en invånarkväll om projektet.

Betalade tusentals euro till Leivo - hade miljonavtal med HOK-Elanto

Ett annat konsultföretag som ansvarade för planeringen av köpcentret i Gamlas har enligt åtalet upprepade gånger betalat tusentals euro till en understödsstiftelse för idrottare därifrån pengarna har gått till Leivos anhöriga. Sammanlagt har över 24 000 euro betalats ut så här, enligt åtalet på uppmaning av Leivo.

Konsultföretaget har arbetat för HOK-Elanto till ett värde av nästan 1,3 miljoner euro under åren 2009-2012.

Konsultföretagets vd och två styrelsemedlemmar är åtalade för givande av muta.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen