Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens budgetförslag stöder arbetsmarknaden i sydvästra Finland

Meyer Turun telakka
Åbovarvet. Meyer Turun telakka Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Meyer Turku,Åbo,skeppsbyggnad,varvsindustri

Sydvästra Finland står inför ett massivt rekryteringsbehov då varvs- och bilbyggarbranschen rekryterar stort. Utredningsman Esko Ahos förslag om ett broavtal får stöd av regeringen.

Bron i broavtalet syftar på att staten arbetar tillsammans med regionala aktörer för att trygga tillgången på arbetskraft. Avtalet gäller bland annat tillgång på arbetskraft, utbildning och forskning.

– Esko Ahos utredning gav oss genomförbara idéer för hur man kan lösa bristen på arbetskraft. Det föreslagna broavtalet ökar samarbetet mellan staten och regionerna för att röja undan flaskhalsar på arbetsmarknaden, berättar näringsminister Lintilä i ett pressmeddelande.

Broavtalet ska upprättas före årsskiftet. För att säkra tillgången på arbetskraft föreslås också att det ska bli lättare att fortbilda sig. Dessutom breddas rörlighetsunderstödet, som betalas till personer som har lång väg till arbete eller arbetsrelaterad utbildning.

Budgetförslagets sysselsättningsåtgärder hittas på arbets- och näringsministeriets webbsidor.