Hoppa till huvudinnehåll

Simon Ventus skrev Vegalåten

Simon Ventus, musiker från Vasa
Simon Ventus vann tävlingen om Vegalåten Simon Ventus, musiker från Vasa Bild: Frank A. Unger simon ventus

Den 30 september i samband med Yle Vegas 20-årsjubileum är det premiärspelning för Vegalåten. Den skrevs av Simon Ventus från Vasa och produceras av Janne Hyöty. Vem som skall sjunga är ännu oklart.

- Det är roligt att ha fått äran att skriva Vegalåten. Jag råkade se i somras att ni efterlyste en låt till ert 20-årsjubileum och skickade in mitt bidrag.

Simon Ventus jobbar just nu som försäljare, men har sysslat med musik i olika former hela livet.

Låten en uppdatering av en äldre idé

- Grunden i låten är en grej jag skrev redan för några år sedan. Idén har ploppat upp hos mig med jämna mellanrum, och nu kom den väl till pass, säger Ventus.

Låten har haft en litet annan utformning och text, men efter att han fixade om den en aning känns det som om den passar perfekt just för det här ändamålet.

Texten skrev han på en dag. Janne Hyöty, producent och gitarrist, satt med i juryn som valde låten. Märkte han då direkt att det här är en hit?

Stod genast ut i mängden

- Ja vi märkte väl alla på en gång i juryn att det här är en finalist. Det är helt enkelt en bra låt med bra text och som passar väldigt bra som Vegas 20-års låt, säger Hyöty.

Hyöty, som uppnått stora framgångar på asiatiska musikmarknaden med många ettor på speciellt japanska topplistan, bubblar redan av idéer för hur låten ska produceras.

Men, säger han, den ska inte överproduceras utan bli rätt avskalad.

- Vi vill ha den ursprungliga starka melodin. Men det är klart att jag kommer att lägga till något där det behövs, det blir lite klistrande och klippande. Vi får se vartåt det barkar, säger han hemlighetsfullt.

Vem som sjunger inte spikat

Simon kommer inte att sjunga själv, så mycket är klart. Och goda kandidater finns det gott om. Men det kan grabbarna förstås inte avslöja ännu i det här skedet. Simon Ventus beskriver sig som hobbymusiker i dag.

Han har en del olika projekt på gång, men jobbar heltid som försäljare. Det senaste bandet han medverkar i heter The February stars.

Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten
Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten Bild: yle/Peter Fahllund Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten

Deadlinen för Vegalåten är ju om bara en månad så Janne Hyöty börjar så gott som genast med produktionen.

Den 30 september i samband med Yle Vegas 20-årsjubileum får vi alla höra resultatet. Olidligt spännande med andra ord.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega