Hoppa till huvudinnehåll

Simon Ventus skrev Vegalåten

Simon Ventus, musiker från Vasa
Simon Ventus vann tävlingen om Vegalåten Simon Ventus, musiker från Vasa Bild: Frank A. Unger simon ventus

Den 30 september i samband med Yle Vegas 20-årsjubileum är det premiärspelning för Vegalåten. Den skrevs av Simon Ventus från Vasa och produceras av Janne Hyöty. Vem som skall sjunga är ännu oklart.

- Det är roligt att ha fått äran att skriva Vegalåten. Jag råkade se i somras att ni efterlyste en låt till ert 20-årsjubileum och skickade in mitt bidrag.

Simon Ventus jobbar just nu som försäljare, men har sysslat med musik i olika former hela livet.

Låten en uppdatering av en äldre idé

- Grunden i låten är en grej jag skrev redan för några år sedan. Idén har ploppat upp hos mig med jämna mellanrum, och nu kom den väl till pass, säger Ventus.

Låten har haft en litet annan utformning och text, men efter att han fixade om den en aning känns det som om den passar perfekt just för det här ändamålet.

Texten skrev han på en dag. Janne Hyöty, producent och gitarrist, satt med i juryn som valde låten. Märkte han då direkt att det här är en hit?

Stod genast ut i mängden

- Ja vi märkte väl alla på en gång i juryn att det här är en finalist. Det är helt enkelt en bra låt med bra text och som passar väldigt bra som Vegas 20-års låt, säger Hyöty.

Hyöty, som uppnått stora framgångar på asiatiska musikmarknaden med många ettor på speciellt japanska topplistan, bubblar redan av idéer för hur låten ska produceras.

Men, säger han, den ska inte överproduceras utan bli rätt avskalad.

- Vi vill ha den ursprungliga starka melodin. Men det är klart att jag kommer att lägga till något där det behövs, det blir lite klistrande och klippande. Vi får se vartåt det barkar, säger han hemlighetsfullt.

Vem som sjunger inte spikat

Simon kommer inte att sjunga själv, så mycket är klart. Och goda kandidater finns det gott om. Men det kan grabbarna förstås inte avslöja ännu i det här skedet. Simon Ventus beskriver sig som hobbymusiker i dag.

Han har en del olika projekt på gång, men jobbar heltid som försäljare. Det senaste bandet han medverkar i heter The February stars.

Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten
Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten Bild: yle/Peter Fahllund Simon Ventus och Janne Hyöty gör Vegalåten

Deadlinen för Vegalåten är ju om bara en månad så Janne Hyöty börjar så gott som genast med produktionen.

Den 30 september i samband med Yle Vegas 20-årsjubileum får vi alla höra resultatet. Olidligt spännande med andra ord.

 • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

  Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

  En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

 • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

  Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

  Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Pianisten som älskas av diktatorer

  Ljuv musik för någon, rena tortyren för någon annan.

  Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.

 • Eldringen, jordskalvens och vulkanernas rike

  90% av världens jordbävningar äger rum här.

  Mexico City är bara en av flera stora metropoler som ligger invid den så kallade Eldringen, en 40 000 kilometer lång hästskoformad ring där jordbävningar och vulkanutbrott är särskilt vanliga. Men Mexico City är av diverse orsaker särskilt sårbart för jordskalv.

 • Skilsmässans minsta glöms lätt bort

  Det är inte bara paret som sörjer en skilsmässa.

  En skilsmässa är aldrig lätt men ibland kan det bli onödigt knepigt, speciellt för de små. Kampanjen Se Mej vill sprida ljus på hur barnen uppfattar det hela.

 • Har du prövat på alternativ medicin?

  Det finns inga nationella krav på alternativ vård.

  Akupunktur, zonterapi, homeopati, atlasprofylax, bioresonans. Listan på alternativa vårdformer är lång, de här exemplen är bara en del av det som står till buds idag vid sidan av skolmedicinen. Har du använt dig av alternativ medicin?

 • Teaterrecension: Piaf ända ut i fingerspetsarna

  Imponerande musikdrama om Edith Piafs liv.

  Åbo Svenska Teaters storsatsning Piaf - jag ångrar ingenting är en pjäs som berör, skakar om och bjuder på grandiosa musikaliska uppträdanden. Ibland är det närapå skrämmande hur väl Emma Klingenberg tar sig an rollen som Edith Piaf, skriver Svenska Yles recensent Lotta Green.

 • Teaterrecension: Fullt ös i skogen när Finland firar 100 år

  Koivu ja tähti är en brokig kavalkad över vårt land.

  Nationalteaterns jubileumsuppsättning Koivu ja tähti bjuder på en mångfasetterad mosaik över Finland. En tokrolig, mytisk men också allvarlig bild av nationen målas upp i rasande takt. Tre teatertimmar flyger fram i historiska och samtida tecken, skriver Svenska Yles recensent Maria Lindh-Hindsberg.