Hoppa till huvudinnehåll

Är det du som representerar Finland i Eurovisionen 2018? Skicka in din låt nu!

Krista Siegfrids i UMK 2017
Krista Siegfrids vann UMK 2013. Kanske det är din tur nu? Krista Siegfrids i UMK 2017 Bild: Yle / Miikka Varila Tävlingen för ny musik,Krista Siegfrids

Låtjakten till Tävlingen för ny musik, UMK 2018, har kört igång. Skicka in din låt senast måndag 4.9 före kl.21.00 så tävlar du om att få representera Finland i Eurovision Song Contest i Lissabon i maj 2018.

Bidrag kan skickas in från och med fredag 1.9 kl.09.00 fram till och med måndag 4.9 kl.21.00. På yle.fi/umk kan du läsa alla detaljer om tävlingen och hur du ska gå till väga för att skicka in ditt bidrag.

UMK 2018 - reglerna i korthet

1. Tävlingsbidraget får inte ha publicerats tidigare.

2. Artisterna som deltar i tävlingen ska ha fyllt 16 år senast 10.5.2018 (preliminärt datum).

3. Åtminstone en av bidragets upphovsmän samt huvudsolisten eller -solisterna bör ha finländskt medborgarskap eller en permanent bostad i Finland.

4. En artist kan delta i tävlingen som solist i endast en (1) låt.

5. Tävlingsbidraget får inte delta i övriga länders eurovisonsuttagningar.

6. Bidragets längd får vara högst 3 minuter och ensemblen kan bestå av högst 6 personer.

7. Materialet skall skickas till Yle under tiden 1-4.9.2017 i digitalt format (inte CD).

8. Då du skickar in materialet förbinder du dig vid tävlingens regler och tävlingsprocessen.

9. Om du vinner UMK träder EBU-reglerna i kraft.

10. Bekanta dig närmare med reglerna för UMK 2018 (på finska).

Här hittar du information om hur du skickar in ditt bidrag och vilket format bidraget ska ha.

Vill du ha mera information går det bra att skicka e-post till adressen umk@yle.fi

Norma John
Norma John vann UMK 2017 - kanske det är din tur nu? Norma John Norma John

Detta har hänt 2012 - 2017

Uuden Musiikin Kilpailu UMK - eller Tävlingen för ny musik - ordnades första gången 2012. Pernilla Karlsson vann då med låten När jag blundar och fick representera Finland i Eurovision Song Contest i Baku, där hon placerade sig på tolfte plats i den första semifinalen.

Året därpå, 2013, var det Krista Siegfrids med låten Marry Me som vann UMK. Krista gick ända till final i ESC i Malmö och landade på en tjugofjärde plats.

2014 vann Softengine den inhemska tävlingen med låten Something Better och fick tävla i Köpenhamn, där de gick till final och slutade på plats nummer elva. Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK 2015 med Aina mun pitää och fick åka till ESC i Wien, där de fick nöja sig med jumboplacering i den första semifinalen.

2016 var det dags för Sandhja att vinna UMK med Sing it Away. Hon fick uppträda med låten i Stockholm, men placerade sig på femtonde plats i den första semifinalen och gick därmed tyvärr inte till final. 2017 tog Norma John hem segern på hemmaplan med Blackbird och landade på en tolfte plats i första semifinalen i ESC i Kiev.

Läs också