Hoppa till huvudinnehåll

Bedrägeriet 2 - Blir bankvärlden Claudias och Mads' upprättelse?

Claudia i danska dramaserien Bedrägeriet.
Claudia (Natalie Madueño) får en oväntad chans att sona sina brott i andra säsongen av Bedrägeriet. Claudia i danska dramaserien Bedrägeriet. Bild: DR / Adam Wallensten Natalie Madueño,Yle Fem,petos

Dansk dramaserien Bedrägeriet tar oss till en värld av ekonomisk brottslighet – i bankerna, på börsen och styrelserummen. Det är en historia om spekulanter, svindlare, näringslivstoppar och de brott som begås i jakt på pengar och makt.

Det är också historien om ambitioner och korruption. Någonstans är det också berättelsen om oss människor – vi rika, fattiga, giriga och kriminella som gör allt vi kan för att skapa oss det liv vi drömmer om.

I första säsongen låg fokus på energibranschen, nu skall vi in i bankvärlden. Inte minst Absalon Bank som drivs av syskonen Simon och Amanda. En av de mest progressiva och innovativa bankerna i landet.

I andra säsongen återser vi också bland andra Mads, Claudia och Nicky.

Den unga juristen Claudia fick betala ett högt pris för sin medverkan som chefsjurist i Energreen. Efter ett och ett halvt år i fängelse blir hon frisläppt – men till vad? Hennes son bor i Paris med hans pappa och har ingen större lust att träffa sin mamma. Claudia har svårt att hitta en arbetsplats och har förlorat sin rätt att verka som advokat.

Men Claudia är inte typen som ger upp. Hon sväljer stoltheten och tar jobb på ett café när hon överraskande, och från oväntat håll, får chans att sona sina tidigare felsteg.

Polisen Mads har fastnat i rutinuppdrag och har svårt att glömma Energreen. Firmans karismatiske VD Sander försvann spårlöst liksom alla miljonerna. Den maktlysta styrelseordföranden Christensen gick inte att sätta dit. Nu hoppas Mads att frigivningen av Claudia skall ge honom nya ledtrådar, men förgäves.

En liten obetydlig snickeriverksamhet som gått i konkurs under mystiska omständigheter fångar istället Mads uppmärksamhet och leder honom på ett oväntat spår. Spår till stor ekonomisk brottslighet i en av landets största banker.

Nicky och Lina tillsammans med sin lilla son.
Nicky (Esben Smed) och Lina (Julie Grundtvig Wester) med sin lilla son Milas. Nicky och Lina tillsammans med sin lilla son. Bild: DR / Adam Wallensten Yle Fem,Esben Smed,Julie Grundtvig Wester,petos

Bilmekanikern Nicky har försökt lägga kriminaliteten bakom sig men drogs rakt in tillbaka av Energreens farliga svenska ”fixare” P. Efter att ha varit fiender har P fått upp ögonen för Nicky och hans kallblodighet, ambition och girighet.

Flickvännen Lina som själv fått uppleva P:s hänsynslösa metoder är långt ifrån förtjust över Nickys och P:s samarbete men kan inte heller neka till att det ger ekonomisk trygghet. De nya uppdragen uppskattas inte heller av Nickys kompis Bimse som blir allt mer ensam på deras gemensamma bilverkstad.

Men Nicky bekymrar sig inte om varken Lina eller Bimse. Han går allt mer i P:s fotspår och vill få fler möjligheter, större ansvar och bli mer involverad. Men han skall också inse att det är ett spännande jobb med ett högt pris.

Ungt syskonpar leder landets mest progressiva bank

Den andra säsongen tar oss alltså in i bankvärlden och i första hand till syskonparet Amanda och Simon Absalonsen. Deras far grundade i tiderna Absalon Bank och när han dog för 10 år sedan övertog syskon så småningom gemensamt banken. Det har visat sig vara ett fruktbart samarbete.

Genom att utnyttja nya möjligheter och lösningar har banken på kort tid vuxit sig till en av landets största. Inte minst Amandas talang för att se vad besvikna bankkunder suktar efter i kölvattnet av finanskrisen har gett Absalon stora vinster.

Syskonparet Simon och Amanda i dramaserien Bedrägeriet.
Simon (David Dencik) och Amanda (Sonja Richter) leder landets mest framgångsrika bank. Syskonparet Simon och Amanda i dramaserien Bedrägeriet. Bild: DR / Lars Reinholdt Yle Fem,David Dencik,Sonja Richter,petos

Framgången är så stor att konkurrenterna i banksektorn blivit allt mer desperata. Vissa försöker kopiera Absalons framgångsrecept medan andra är beredda att ta till hårdare metoder.

Sanningen är också att Absalon Bank döljer flera hemligheter och är mer sårbar än någon kan ana. Utåt ses den visionära Amanda som den ideala bankdirektören, men hon är också oberäknelig och har farliga vänner.

Med finanskrisen som drivkraft

I hemlandet Danmark har dramaserien Bedrägeriet haft stor framgång och den andra säsongen lockade över en miljon tittare. Säsongens huvudtema har engagerat och det var också huvudförfattare Jeppe Gjervig Grams mål när han jobbat med serien.

”Idén kom från finanskrisen. Det slog mig hur stort inflytande de stora ekonomiska sammanhangen har på hela nationen, våra liv och vardagen. En bank kan gå omkull på Wall Street i New York och följderna märks på Nørrebro.”

Svindel görs i Excel-ark och datorer men här skall det göras levande och skapa en utgångspunkt för drama mellan karaktärerna― Jeppe Gjervig Gram
Jeppe Gjervig Gram - mannen som skapat dramaserien Bedrägeriet.
Jeppe Gjervig Gram - mannen bakom dramaserien Bedrägeriet. Jeppe Gjervig Gram - mannen som skapat dramaserien Bedrägeriet. Bild: DR / Bjarne Bergius Hermansen Yle Fem,Jeppe Gjervig Gram,Follow the Money,petos

Utöver finanskrisen finns det också en lång rad övriga inspirationskällor både från fiktionen och verkligheten.

”Jag får inspiration från många håll till en sån här serie. Andra serier och film sätter igång tankarna och också historier från verkligheten. Vi lägger mycket tid på research för vi vill att det skall vara så verklighetstroget som möjligt. I andra säsongens finns exempelvis handling som är inspirerad av Georg Soros angrepp på det brittiska pundet år 1992. Under manuskriptarbetet har vi också talat med många experter som vi endera bjuder in eller besöker.”

Det i grunden intressanta ämnet har också sina utmaningar.

”Den största utmaningen har helt kart varit att få business-delen till att vara förståelig och spännande för en stor publik. Det gagnar ju ingen om det bara är folk från finansvärlden som kan hänga med. Svindel görs i Excel-ark och datorer men här skall det göras levande och skapa en utgångspunkt för drama mellan karaktärerna.”

Slår man ihop säsong 1 och 2 så har Gjervig Gram jobbat med serien i cirka 3 år. Men precis som många tittare hoppas han ändå på mer.

”Arbetet med en fortsättning har satts igång. Det är det enda jag kan säga i dagsläget. Jag tycker att det finns spännande material till det.”


Orginaltitel: Bedrag (Säsong 2/ Danmark)
10 avsnitt
14 dagar på Arenan

En serie av Jeppe Gjervig Gram
I huvudrollerna: Thomas Bo Larsen, Natalie Madueño, Esben Smed, David Dancik & Ronja Richter.
Regi: Kasper Munk, Mads Kamp Thulstrup & Søren Balle.

Produktion: DR / Samproduktion

Citaten är tagna ur chat-artikeln TÆT PÅ Jeppe Gjervig Gram: Han er manden bag 'Bedrag'. Chatten gjordes i november 2016 efter att säsong 2 sänts i Danmark och innehåller därför en del spoilers.

Nyligen publicerat - Yle Fem