Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Hur fungerar mobilbanken - och är den säker att använda?

Hur använder man mobilbanken?
Hur använder man mobilbanken? digiträning

Många sköter redan sina bankärenden främst med hjälp av telefonen. Men hur skiljer sig mobilbanken från nätbanken och hur säkert är det att använda den på telefonen?

Det blir allt vanligare att banker har en mobilbanksapp, som man kan använda när man vill ta hand om bankärenden med telefonen.

Nästan alla finländare använder sin banks nätbank. Bara fyra procent av bankkunderna betalar ännu räkningarna vid en fysisk disk, med en betalautomat eller med hjälp av bankens betalningstjänst.

Många av dem som normalt använder nätbanken har aldrig provat på mobilbanken. Hör du till dem?

Bankernas mobilbanksapplikationer är däremot bara några år gamla. Trots det används de mer frekvent än nätbanken vid vissa banker, om man räknar antalet inloggningar. Mobilbanken går smidigt att besöka och därför loggar många gärna in titt som tätt.

Men även om man normalt använder nätbanken har man kanske aldrig provat på att använda mobilbanken. Är du nyfiken på hur mobilbanken fungerar? Här är svaret på fem grundfrågor om att ha banken i telefonen.

Bakgrundsinformationen till texten kommer från sex banker: OP, Nordea, Danske Bank, S-banken, Ålandsbanken och Aktia. Kom ihåg att kolla hur mobilbanken fungerar vid din egen bank, för det finns skillnader i bankernas applikationer.

1. Hur skiljer sig mobilbanken från nätbanken?

Mobilbanken är ämnad för telefon eller surfplatta.

Nätbanken besöker man med en browser, på en dator eller till exempel en telefon. Mobilbanken är hos många banker i dag en applikation som man laddar ner och använder på en telefon, surfplatta eller annan mobil enhet.

Aktias mobilnätbank är däremot inte en applikation utan den nås via browsern på telefonen, på samma sätt som nätbanken på en dator. Mobilnätbanken finns på sidan m.aktia.fi och är optimerad för telefoner och surfplattor. Men banken uppger att också de har en mobilbanksapp på kommande ännu under år 2017.

Aktia har också separat betalningsapplikationen Aktia Wallet som har andra funktioner än en mobilbank. Med Aktia Wallet kan man bland annat skicka pengar och göra kontaktlösa betalningar.

Inloggningssida till Aktias mobilnätbank.
Aktias mobilnätbank når man med browsern på sin telefon. Inloggningssida till Aktias mobilnätbank. Bild: Skärmdump Aktia Aktia,nätbanker
Inloggningssida till OP-mobile.
OP:s kunder kan bland annat sköta försäkrings- och låneärenden med mobilbanksappen. Inloggningssida till OP-mobile. Bild: Skärmdump OP-mobile OP,nätbanker

Mobilbanken finns till för dagliga bankärenden, men inte alla bankfunktioner.

Det går bra att kolla saldot på sitt konto, betala räkningar och sköta grundläggande bankärenden med mobilappen - ibland är det rentav lättare än att göra det med den traditionella nätbanken.

Med nätbanken sköter du däremot vanligtvis bland annat följande ärenden:

 • öppnar ett nytt konto
 • gör låneansökan
 • ansöker om försäkringsersättning
 • använder placeringstjänster

Funktionerna kan variera från bank till bank. Kontrollera vilka funktioner just din banks mobilapp har på bankens webbplats.

2. Hur får man tillgång till mobilbanken?

1. Att börja sköta bankärenden på mobilen förutsätter att du är nätbankskund vid din bank. Man kan ingå nätbanksavtal med vissa banker på nätet. Andra banker förutsätter att man besöker kontoret för att bli nätbankskund.

2. Ladda ner mobilapplikationen gratis från apparatens försäljningstjänst för appar.

Om du inte har använt försäljningstjänsten för appar tidigare är det sannolikt att du får börja med att skapa en inloggning till tjänsten innan du kan ladda ner något på din telefon.

Aktia tipsar om att spara sidan aktia.fi för att logga in i deras mobilnätbank snabbare.

Med appen slipper du knäppa in långa sifferkoder.

3. Vilka saker är det bäst att sköta med mobilbanken?

Åtminstone de här sakerna går smidigare med mobilbanken.

Logga in lättare.

När du en gång har loggat in i nätbanken kommer du i fortsättningen in med något av följande:

 • Permanent lösenord, vissa appar kräver också användarnamn
 • Fingeravtryck (hos en del banker och på en del telefoner)
 • Kodapp (tills vidare bara hos Nordea)

Vissa mobilbanker tillåter att du sparar din egen telefon eller surfplatta som säker enhet, vilket gör inloggningen snabbare.

Nordeas mobilbanks inloggningsfunktioner.
Nordeas app tillåter inloggning med fingeravtryck, bankens kodapp och lösenord. Nordeas mobilbanks inloggningsfunktioner. Bild: Skärmdump Nordea Nordea,Internetbank

Om du går in i mobilbanksappen med bara ett lösenord kan det hända att funktionerna är begränsade av säkerhetsskäl. Du kan till exempel behöva ett lösenord för att bekräfta en betalning. Standarderna varierar även här från bank till bank.

Du kommer in snabbare i Aktias mobilnätbank om du tar i bruk lätt inloggning. Instruktioner för det finns på Aktias webbplats.

Läs av en streckkod.

Med streckkodsläsaren kan du läsa av streckkoden på en räkning och slipper knäppa in långa sifferkoder. I vissa mobilbanker (och nätbanker) fungerar en virtuell streckkod som kopierar uppgifterna på en elektronisk faktura.

Kuvakaappaukset Nordean mobiilisovelluksesta: Kameran kuvake, viivakoodin luku.
Läs av en streckkod med mobilbanksappen genom att klicka på ikonen med en kamera. Kuvakaappaukset Nordean mobiilisovelluksesta: Kameran kuvake, viivakoodin luku. Bild: Kuvakaappaus / kuvankäsittely Yle. Digitreenit,mobilapplikationer,Nordea

Få aviseringar om räkningar eller saldo.

Vissa mobilbanker kan skicka ut meddelanden om till exempel räkningar eller saldot på ditt konto, om du vill det. Men å andra sidan blir aviseringarna lätt för många när du väl har laddat ner bankappen. Då kan du justera aviseringarna i mobilens aviseringsinställningar.

Hitta närmaste bankomat eller bankkontor.

Många mobilbanksappar visar var det närmaste bankkontoret ligger, liksom var du hittar närmaste bankomat. S-mobil prickar däremot ut S-gruppens närmaste butiker och kontor.

Kommunicera med banken.

I vissa mobilbanker kan du chatta med kundtjänsten när du behöver hjälp och råd. Du kan också ringa upp din bank via vissa mobilbanksappar.

Appen S-mobil har flera olika funktioner.
Appen S-banken har många olika funktioner, från avdelningen Min egen butik med kundens bonusdata till betalfunktionen Siirto och placeringsöversikt. Appen S-mobil har flera olika funktioner. Bild: Skärmdump S-mobilen S-Bank
Funktioner i Danske Banks mobilapp.
Danske Banks app ger bland annat tillgång en valutaräknare och kontakt till banken. Funktioner i Danske Banks mobilapp. Bild: Skärmdump Danske Bank Danske Bank,nätbanker

4. Är det säkert att sköta bankärenden med telefonen?

En applikation är i allmänhet säkrare att använda än en browser, menar en it-säkerhetsexpert.
Enligt de största bankerna är nätbanken och mobilbanken lika säkra att använda.

Undvik att använda nätbanken med öppet wi-fi. Men har du inget alternativ är appen säkrare att använda än nätbanken med öppet wi-fi.

Enligt de största bankerna är nätbanken och mobilbanken lika säkra att använda.

Annat viktigt med tanke på säkerheten:

 • Håll din apparat uppdaterad: uppdatera systemet, webbläsaren och applikationerna till de nyaste versionerna
 • Ställ in säkerhetsgränser på dina konton och kort - enligt dina egna behov
 • Förvara inte lösenord, användarnamn och bankens kodkort i papper på samma plats. Spara inte lösenord och användarnamn i telefonen
 • Kom ihåg att logga ut från nätbanken eller appen när du är färdig

5. Vad händer med kodkortet som jag gillar/ogillar?

Frågan om kodkorten som man får hem på posten är svår för bankerna. Dels vill bankerna bli av med papperspost, men samtidigt vill de givetvis ha kvar kunderna som gillar att använda kodkortet när de loggar in på nätet eller mobilt.

Kännykkä pöydällä pankin sovellus auki, vieressä ryppyisiä tunnuslukulistoja.
Kodkorten är påväg att försvinna. Kännykkä pöydällä pankin sovellus auki, vieressä ryppyisiä tunnuslukulistoja. Bild: Katja Solla / Yle. Yle Oppiminen,Digitreenit,mobilapplikation

Det finns två alternativ till kodkortet:

Kodappen. I stället för ett fysiskt kort laddar du ner en app på telefonen. Du kommer in i nät- och mobilbanken med hjälp av den här appen. Nordea har haft i bruk kodappen i ett par år och andra banker har också planer på att ta i bruk liknande appar.

Kodkalkylatorn. Tills vidare också bara hos Nordea. Kodkalkylatorn är en identifieringsmetod som lämpar sig för bankkunder som inte kan använda kodappen. Den lilla kalkylatorn går att beställa gratis och blir obligatorisk senast år 2018, då Nordea slutar dela ut kodkortet.

Andra banker har kvar kodkortet tills vidare.

Funktionerna varierar - kort presentation av sex mobilbanker

BankMobilbankIntressant
OPOP-mobilen (app)Du kan handla med aktier och följa upp marknaden och dina placeringar. Enklare att logga in då du tar i bruk den s.k. utvidgade mobiltjänsten.
NordeaNordea mobilbanken (app)Logga in snabbt med permanent lösenord, som du skapar i samband med första besöket. Också fingeravtrycksidentifiering med vissa telefoner.
Aktiam.aktia.fi (mobilnätbank, nås via browser)Aktivera lätt inloggning för att bara slå in användarkod och lösenord när du vill komma in.
ÅlandsbankenÅlandsbankens mobilbank (app)Följ med utvecklingen av dina placeringar. Utvecklad för Iphone och Android.
S-bankenS-mobilen (app)S-gruppens kunder kan följa upp bonus med hjälp av appen. Avdelningen Min egen butik ger information om aktuella förmåner och kvitton för egna bonusköp. Visar också uppgifter om försäkringar vid Lokal Tapiola. Fingeravtrycks- och mobilidentifiering. Betala bränsleköp vid ABC-stationer med appen.
Danske BankMobiilipankki FI (app)Visar dagens valutakurser och låter användaren räkna om priserna till sin egen resevaluta. Tjänsterna finns enbart på finska. Finns för Iphone och Android.

Ursprungstexten av Katja Solla på Yle.fi/oppiminen.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix