Hoppa till huvudinnehåll

Folk som rastar sina hundar i lekparker är ett problem i Borgå

Förbjudet för hundar-skylt.
Skylten visar att det inte är tillåtet att ha hundar i lekparken. Förbjudet för hundar-skylt. Bild: Yle / Hanna Othman Borgå,säterihagens lekpark

I inhägnade parker är problemet som värst. Det är förbjudet i lagen att ta med hunden till lekparker.

En Borgåbo som Yle Östnyland har pratat med berättar att hen många gånger sett hundägare ha med sina hundar i stadens lekparker, något som är förbjudet.

Förbjudet för hundar-skylt i lekpark.
Förbjudet för hundar. Förbjudet för hundar-skylt i lekpark. Bild: Yle / Hanna Othman lekparker,Borgå,hundförbud

Ansvariga trädgårdsmästaren vid Borgå stad, Inkeri Tarkiainen, bekräftar att husdjur i lekparker är ett problem.

- Det finns skyltar vid alla lekparker som berättar att det är förbjudet för hundar och katter att vistas i dem. Ändå tar folk in hundar dit. Det är ett problem som borde åtgärdas, säger Tarkiainen.

Förutom att hundarna kan göra sina bestyr i den sand som barnen en stund senare kryper omkring i eller sätter i munnen, finns det också de som är allergiska mot hundar eller rädda för dem.

Skylt som visar förbjudet för katter och hundar.
Förbudet gäller inte bara hundar utan också katter. Skylt som visar förbjudet för katter och hundar. Bild: Yle / Hanna Othman Borgå,förbjudet för husdjur

Tarkiainen säger att hon förstår att folk ibland vill gå till lekparken med både barn och djur, men då borde djuren bindas fast utanför lekparken.

- Speciellt i inhägnade lekparker ser vi av det här problemet. Ibland släpper folk hundarna lösa där, fastän det finns skilda hundparker för just det syftet, säger Inkeri Tarkiainen.

För parkavdelningen betyder djuren i lekparkerna mera arbete. Bajs städas bort om parkarbetarna ser det, men kisset blir kvar i jorden.

Säterihagens lekpark i Borgå.
Säterihagens lekpark är en ungefär 50 lekparker i Borgå. Det finns också fem hundparker. Säterihagens lekpark i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman Borgå,lekparker,lekpark i borgå

Tarkiainen blir alltid nu och då kontaktad av Borgåbor som irriterar sig på problemet. Någon specifik park som skulle ha det här problemet vill hon inte peka ut.

- Hundar i lekparkerna är en tråkig sak. Tyvärr kan vi inte göra annat än säga till då vi råkar på hundägare som bryter mot reglerna. Det är bra om ni på Yle lyfter fram saken, säger hon.

Läs också