Hoppa till huvudinnehåll

Harvey är inte ensam - också andra monsteroväder drar fram

Man och katt vid översvämningsdrabbat hus i Texas.
Man och katt vid översvämningsdrabbat hus i Texas. Bild: DARREN ABATE/EPA översvämningar,Texas,Hurricane Harvey

Den översvämningsdrabbade delstaten Texas med miljonstaden Houston har orsakat stora rubriker på många håll i världen, även här hos oss.

Den officiella dödssiffran har stigit till 30 och de materiella skadorna är gigantiska.

Dödssiffran säger dock inte allt; USA är ett land med fungerande infrastruktur och om en lika svår naturkatastrof hade drabbat exempelvis Bangladesh skulle dödsoffren troligen vara betydligt fler.

Stjärnartister lovar hjälp och skriver låtar för Houston och kamerorna följer president Trumps varje gest då han besöker området.

Men också på andra håll i världen drabbas människor hårt av oväder och ibland är rapporteringen mycket knapphändig, ibland helt obefintlig.

Det som händer i USA låter sig bevakas

Det finns flera orsaker till att Harvey bevakas så detaljerat.

Det finns riklig tillgång till information och bilder därifrån i och med att de talrika amerikanska medierna levererar massvis med material.

USA:s president Donald Trump på besök i översvämningsdrabbade Texas.
Trump diskuterar med ledningen för räddningsmyndigheterna. USA:s president Donald Trump på besök i översvämningsdrabbade Texas. Bild: COAST GUARD PETTY OFFICER 1ST CL Donald Trump,Texas

Också många utländska mediehus har utsända på plats som med egna ögon kan se hur läget är.

I många fall inträffar naturkatastrofer på platser dit det är mycket svårt eller omöjligt att ta sig, och då är medierna helt beroende av den information och de bilder som skickas därifrån av lokala aktörer.

Om medierna endast får ett visst sorts material har de inte variationsmöjligheter i sin rapportering.

Också katastroffrekvensen spelar in då medier rapporterar.

I Asien förekommer svåra översvämningar varje år, medan lika svåra översvämningar som den som nu upplevts i Houston inte inträffar särskilt ofta.

Medierna når med andra ord en viss mättnadsgrad om ett fenomen upprepas ofta.

Flera tusen människor har mött döden i naturkatastrofer i år

Under perioden januari-juni i år miste cirka 3 200 människor livet i naturkatastrofer runt om i världen, visar det tyska återförsäkringsbolaget Munich Res delårsrapport.

Harvey har också fått igång västerländska klimatologer. Frågan som nu ställts allt flitigare i medierna lyder: har den globala uppvärmningen förvärrat orkanens miljöpåverkan?

I många fall är svaret jakande: orkanernas effekt blir värre i och med att vattennivåerna stiger, men det anses än så länge obekräftat om uppvärmningen ger upphov till antalsmässigt fler orkaner.

Forskare vid universitetet i New South Wales i Sydney slår fast att världen går mot allt mera regn i världens städer medan rurala områden kommer att lida av allt värre torka.

Kostnaderna räknas i tiotals miljarder

De årliga globala kostnaderna för översvämningsskador uppgick till femtio miljarder dollar 2013 och då beräknades summan fördubblas på tjugo år.

Under det första halvåret i år har naturkatastrofer redan kostat cirka 41 miljarder dollar.

Stora delar av den nordindiska delstaten Assam ligger under vatten
Läget i Assam för en vecka sedan. Stora delar av den nordindiska delstaten Assam ligger under vatten Bild: EPA/STR Indien,Assam,översvämningar

I fjol uppgick kostnaderna till hela 175 miljarder dollar.

Om man enbart talar om pengar kostade översvämningarna i Peru i januari-mars i år mest. Infrastruktur förstördes för ett värde av tre miljarder dollar - för att inte tala om att 113 människor miste livet.

Individen i fokus i Texas

Också amerikanska medier konstaterar att fokus ligger på Harvey - men att översvämningar dödat tusentals människor i andra länder bara under augusti månad.

De nämner som exempel översvämningarna efter monsunregnen i Nepal, Indien och Bangladesh; dödssiffran där har överstigit 1 200 och 41 miljoner människor har drabbats på något sätt.

Svenska Yle uppger att det är fråga om de värsta monsunregnen på 15 år.

Brittiska medier, bland dem The Times och BBC, uppmärksammar det alltjämt stigande vattnet i Bombay i Indien - gammal brittisk koloni som landet är - i sakliga och till tonen neutrala artiklar.

Tidningarna skriver att vattnet stiger och berättar om hurdana konsekvenser det får för mångmiljonstaden.

Stilen i rapporteringen är annorlunda än den som gäller läget i Houston.

En rubrik från Texas lyder exempelvis "Han fick sin amerikanska dröm bortspolad".

Katastrofer blir mer förståeliga och intressanta då rapporteringen förflyttas till att handla om individer och hur de drabbas.

Intresset bäddar i sin tur för hjälpinsatser; många kan identifiera sig med till exempel en barnfamilj som förlorat sitt hem och blir mer benägna att öppna plånboken.

Leran vällde ner och begravde hus och invånare

Det beskrivs utförligt i medierna hur människor desperat försöker rädda sina husdjur i Houston, hur ormar ringlar sig in i staden i vattenmassornas spår och hur människor ser sina hus slukas av vatten.

Nästan samtidigt miste tusen människor livet då delar av ett berg rasade ned över en stadsdel i Sierra Leones huvudstad Freetown.

Hundratals människor omkom i jordskred i Freetown.
Freetown i medlet av augusti. Hundratals människor omkom i jordskred i Freetown. Bild: EPA/ERNEST HENRY Sierra Leone,Freetown

Katastrofen nådde över den globala nyhetströskeln, men då man jämför nyhetsrapporteringen kan man enkelt konstatera att mot en Sierra Leone-artikel går det cirka tio Houston-artiklar på västvärldens nyhetssajter

Mycket mer har drabbat människor i år

Det har inträffat även andra naturkatastrofer i världen i år som inte har fått närmelsevis så stor uppmärksamhet som den amerikanska.

Några av dem kan nämnas här:

 • I Colombia begravdes 329 personer av vatten och lera i april.
 • I Indien dog minst 264 personer i sviterna av värmebölja i april-juni.
 • Peru har drabbats av översvämningar och jordskred med minst 100 dödsoffer hittills i år.
 • Också Iran har drabbats; tiotals personer miste livet i översvämningar i landets nordvästra delar i april.
 • I Chile omkom några personer i jordskred i februari och läget blev riktigt allvarligt då dricksvattnet blev svårt förorenat i huvudstaden Santiago de Chile efter översvämningarna.
Floden som förser Santiago med vatten renas.
Floden Maipo som förser Santiago de Chile med vatten förorenades i översvämningar. Floden som förser Santiago med vatten renas. Bild: MARIO RUIZ/EPA Chile,föroreningar,floddalar
 • Tiotals människor har omkommit i jordskred och översvämningar i Kina i år.
 • I Japan omkom 15 personer i översvämningar efter svåra skyfall i början av juli. Skyfallen utlöste mängder av lerskred som skar av vägar och begravde hus och risfält.
 • Samtidigt har extrem torka i Somalia och Etiopien gjort hundratusentals människor beroende av mathjälp, vilket har passerat oförmärkt förbi för mången.
 • Samma obalans som i katastrofrapporteringen återfinns också vid terrordåd; Paris, Bryssel, Nice, London, Stockholm och Åbo får klart mer uppmärksamhet än då lika allvarliga saker händer i exempelvis Bagdad, Karachi, Kabul eller Lagos.

  Läs mera:

  Melania och Donald Trump i Texas för att beskåda översvämningar

  USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania befinner sig i Texas. Samtidigt rapporteras det om vattendammar som svämmar över och invånare som uppmanas lämna sina hem.