Hoppa till huvudinnehåll

Harvey drar sig tillbaka – då slår orkanen Irma till

Två Houstonbor inspekterar sitt översvämmade hem.
Houstonborna Vesna och Ibro Vchabovic återvänder till sitt hem för att inspektera skadorna. Två Houstonbor inspekterar sitt översvämmade hem. Bild: TANNEN MAURY Hurricane Harvey,Houston

Samtidigt som stormen Harvey ger vika så drar nu orkanen Irma in över Atlanten med en fart på 51 meter per sekund.

Irma är fortfarande långt ifrån land men väntas nå ögruppen Små Antillerna i Karibien i början av nästa vecka. Den har stigit till en trea på den femgradiga orkanskalan och betecknas av meteorologer som mycket farlig.

Det är enligt meteorologerna fortfarande omöjligt att förutspå exakt vilken riktning orkanen tar och om den drabbar Florida eller Mexikanska golfen. Också i det redan översvämningsdrabbade Texas är man orolig för att Irma ska dra in över Texas kust.

Orkanen Irma drar fram över Atlanten.
Irma tilltar i styrka medan den drar över Atlanten. Orkanen Irma drar fram över Atlanten. Bild: EPA-EFE/NASA/NOAA orkaner

Vattnet sjunker undan i Houston

I Texas räknar man med att vattenmassorna efter stormen Harvey ger vika sent på fredag eller tidigt på lördag morgon.

I Houston har man delvis redan försökt återgå till normala rutiner. Affärer och andra företag i centrum har öppnat och pendlare har kunnat ta sig till jobbet.

Sjukhusen i Houston väntar sig rusning då invånarna kan ta sig fram längs vägarna och äntligen har möjlighet att söka vård.

Hälsovårdsmyndigheterna är oroliga för att det smutsiga stillastående vattnet ska orsaka epidemier.

En man inspekterar översvämningarna i sitt kök.
En man inspekterar översvämningarna i sitt kök. Bild: TANNEN MAURY Texas

Efter nästan en vecka av katastroftillståndet råder det också brist på mat och dricksvatten.

I Beaumont nära Houston, en stad på omkring 120 000 invånare, slogs hela vattenförsörjningssystemet ut under dagen. Bland annat sjukhus har fått stänga.

– Vi har inget vatten. Vi kan inte genomföra njurdialys och andra behandlingar, säger sjukhusvakten Devan Campbell till nyhetsbyrån Reuters.

44 dödsoffer hittills

Det bekräftade antalet döda efter stormen Harvey är nu 44 men antalet dödsoffer väntas stiga ytterligare då vattenytan sjunker och avslöjar förödelsen.

De materiella skadorna är omfattande. Enligt Vita huset har 100 000 hem förstörts i översvämningarna. Texas guvernör har beräknat prislappen för skadorna till 15 miljarder dollar. Kostnaderna väntas ändå stiga.

Orkanen Katrina som drabbade delstaten Louisiana år 2005 kostade sammanlagt 110 miljarder dollar.

Källor: Reuters, AP, TT