Hoppa till huvudinnehåll

Havet och miljön berör alla, men vem vill utbilda sig inom det?

Melina Johansson och Roosa-Maria Englund paddlar.
Melina Johansson och Roosa-Maria Englund provade på paddling, men kommer de att vilja bli naturguider? Melina Johansson och Roosa-Maria Englund paddlar. Bild: Yle/Linus Hoffman paddling,Kanot,Roosa-Maria Englund

Elever från Skärgårdshavets skola i Korpo lyssnar artigt då läraren Lotta Hagman visar hur man tar vattenprover, men det är svårt att säga hur intresserade de egentligen är.

- Nog är det intressant, och det är viktigt, intygar eleven Linn Lundell, men jag ska inte studera här, och jag tror att de flesta ska till gymnasiet eller yrkesinstitut. En av mina klasskamrater ska studera sjöfart.

Matilda Sigfridsson och Linn Lundell från Skärgårdshavets skola försöker i frågesporten lista ut vilken fisk som simmar i akvariet.
Matilda Sigfridsson och Linn Lundell från Skärgårdshavets skola försöker i frågesporten lista ut vilken fisk som simmar i akvariet. Matilda Sigfridsson och Linn Lundell från Skärgårdshavets skola försöker i frågesporten lista ut vilken fisk som simmar i akvariet. Bild: Yle/Linus Hoffman. Matilda Sigfridsson

Lundell och 175 andra niondeklassare från de åboländska skolorna deltog på fredagen i Skärgårdens Fiskedag på Yrkesinstitutet Livias Fiskeri- och miljöinstitut i Pargas.

Målsättningen med fiskedagen är att ge eleverna en inblick i vilka studieinriktningar yrkesinstitutet har att erbjuda, och att visa hur man hanterar och använder inhemsk fisk. För studierna lockar inte så mycket som de kunde.

Lauri Hepo-oja, Jani Karlberg, Linus Siggberg och Jerry Kokkala metar.
Lauri Hepo-oja, Jani Karlberg, Linus Siggberg och Jerry Kokkala från Kemiönsaaren keskuskoulu provade på att meta. Lauri Hepo-oja, Jani Karlberg, Linus Siggberg och Jerry Kokkala metar. Bild: Yle/Linus Hoffman Jerry Kokkala

- Ungdomsgrupperna är ganska små. Vi har fler vuxengrupper, säger Lotta Hagman, som är teamledare för miljövårdssidan vid Livia.

- Det kan bero på att ungdomarna satsar mer på gymnasiet, att det är ett tungt jobb att vara fiskare, och att ungdomarna kanske inte riktigt har perspektiv på vad det är att vara miljövårdare, funderar Hagman.

Ungdomarna fick vara med då fiskar matades, de fick meta, det ordnades båtutflykter och paddling som naturguiderna ledde.

Lauri Orava och Aaro Tullo paddlar i en vassrugg.
Lauri Orava och Aaro Tullo från Paraistenseudun koulu. Lauri Orava och Aaro Tullo paddlar i en vassrugg. Bild: Yle/Linus Hoffman paddling,Kanot,Aaro Tullo

För Linn Lundell var mycket bekant för hon fiskar mycket, hon lägger ut nät och röker fisk. Ändå fanns det nytt också.

- Jag visste inte ens att det här var en skola. Här finns mycket.

Hur locka fler unga?

För Åbolands fiskarförbund är det viktigt att för ungdomarna visa vad det finns för möjligheter inom branschen. Alla 175 kan inte bli fiskare eller naturguider.

- Det är klart att vi skulle behöva fler fiskare och andra inom branschen, säger fiskerikonsulent Olav Granström, men det är svårt att locka ungdomar till utbildningen, fastän den är mångsidig.

Fiskarförbundet har understött ett lärlingssystem med en lärare och en elev. Det har provats också i Nyland, men det finns inga lätta svar på hur man ska få en återväxt av fiskare.

Kaj Mattsson och Lotta Hagman.
Kaj Mattsson och Lotta Hagman. Kaj Mattsson och Lotta Hagman. Bild: Yle/Linus Hoffman lotta hagman

Öppet hus på lördag

- Det är stora utmaningar inom branschen, intygar också verksamhetsledare Kaj Mattsson vid Åbolands fiskarförbund, som bland annat informerar om sälsäkra ryssjor. Diskussionen om vilka skador sälar och skarvar ställer till med för fiskare har bara börjat.

På lördag 2.9 är det Öppet hus på Fiskis, alltså Yrkesinstitut Livias Fiskeri- och miljöinstitut i Pargas. Mellan klockan 10 och 14 får alla intresserade vara med om samma programpunkter som niondeklassarna fick på fredagen.

Läs också