Hoppa till huvudinnehåll

"I den bästa av världar fanns inget vaccin och inga kroniska sjukdomar"

Sandra och Niklas med sonen Oliver Holmgård.
Sandra och Nicklas med sonen Oliver Holmgård. Sandra och Niklas med sonen Oliver Holmgård. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén holmgård

Sandra Holmgård hoppas att hälsovårdarna i Jakobstad har rätt, att allt flera föräldrar nu väljer att vaccinera sina barn. För hennes son Oliver som lider av en obotlig sjukdom innebär en infektion en fara för hans liv.

Sandra och Nicklas Holmgård i Jakobstad är oroliga över att så många väljer bort vaccinationer.

De hoppas att det är som överläkare Markus Granholm säger, att trenden har vänt och att allt fler väljer att vaccinera sina barn.

- Det är väldigt lättande att höra för vi har oroat oss när det har talats om en mässlingsepidemi. Allt som kan stoppa svåra sjukdomar är en lättnad för oss, säger Sandra Holmgård.

Beroende av andras beslut

I våras blev Sandra och Nicklas Holmgårds son Oliver diagnostiserad med INCL, en obotlig sjukdom som gör att han långsamt mister sina förmågor.

För Oliver som är mycket infektionskänslig kan en barnsjukdom innebära döden. Därför känns det otryggt för familjen att vaccinationstäckningen är så pass låg på deras hemort.

- Det som för många är en liten influensa kan ta vår sons liv, därför är vi mycket beroende av andras beslut, säger Sandra.

- För oss finns det inte längre några små sjukdomar, säger Nicklas.

Oanvänd vaccinspruta mot mässling.
Oanvänd vaccinspruta mot mässling. vaccinering,epidemier,mässling

Obotlig sjukdom

Oliver utvecklades som alla andra barn tills han var ett och ett halvt år gammal. Sen fick han epilepsi som man först trodde var ofarliga feberkramper.

Men Oliver blev inte bättre och en magnetröntgen visade att han går tillbaka i utvecklingen.

- Oliver mister ganska snabbt alla sina förmågor, det är en smärtsam sjukdom som också gör honom mycket infektionskänslig, säger Sandra.

Sandra och Oliver Holmgård.
Sandra och Oliver Holmgård. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Sandra Holmgård.

INCL, Infantil neuronal ceroidlipofuscinos, är en ärftlig sjukdom där barnen föds friska men sedan går de tillbaka i utvecklingen.

Barnen förlorar sina motoriska och kognitiva förmågor, får epilepsi och förlorar synen. Barn med INCL lever mellan 9 och 10 år.

Oliver kan inte längre tala eller gå, men han kryper ivrigt på knäna och vill gärna försöka stiga upp.

- Han är en riktig kämpe, säger Sandra.

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby. Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press babyer,läkare,medicin,moderskap,barnsjukdomar,barnläkare,vaccinering,vaccin,småbarn

Sandra och Nicklas ger sin son medicin var fjärde timme mot smärta, spasticitet och mot epilepsin.

Läkarna har gett familjen Holmgård rådet att ta alla vaccin som erbjuds och att helst inte röra sig bland sjuka eller ovaccinerade människor.

- Vi har varit inne på sjukhus varje vecka de senaste månaderna och klart att vi är rädda att någon vi möter ska smitta Oliver. När vi går och handlar och rör oss bland människor så oroar vi oss, säger Sandra.

Oliver Holmgård.
Oliver Holmgård. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Holmgård

Tackade föräldrar

Sandra Holmgård valde att gå ut i social media för tacka de föräldrar som väljer att vaccinera sina barn.

"Varje dag kämpar jag och min man för vår sons liv. Vi vet att det blir allt för kort men vi gör vad vi kan för att han ska få ett gott liv med många bra dagar... Tack alla ni som tar vaccin och vaccinerar era barn, tack för att ni valt att inte förvärra och förkorta vår sons liv", skrev Sandra på Facebook.

- I mitt inlägg så ville jag tacka de som vaccinerar sina barn, eftersom det finns många som låter blir. Vi är väldigt glada om folk skyddar sig för de sjukdomar som man kan skydda sig mot, säger Sandra.

Gäller många

Sandra säger att det inte bara gäller Oliver utan alla med kroniska sjukdomar och de som till exempel genomgått en organtransplantation.

- Det gäller många människor och de allra flesta av oss kommer någon gång att tillhöra en riskgrupp och vara försvagade, säger Sandra.

Sandras inlägg fick stor spridning och har delats över 200 gånger. Debatten rasade i kommentarsfältet och till slut tog Sandra bort sitt inlägg.

- Sommaren har varit mycket tuff för oss och till slut orkade jag inte med kommentarerna. Och någon skrev att hon inte vill offra sitt friska barn för mitt sjuka barn.

- Då kände jag att det var ju inte alls det jag ville förmedla. Jag ville bara berätta om vår situation, säger Sandra.

Nicklas och Oliver Holmgård.
Nicklas och Oliver Holmgård. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Nicklas Holmgård

Sandra säger att hon har förståelse för att alla inte kan ta vacciner. Men hon hoppas att de som kan ska låta vaccinera sig.

- Ingen vill ju någon illa, alla vill sina barn väl, men jag hoppas att de som kan skulle välja att vaccinera. Det hjälper också alla oss som inte kan påverka vår situation, säger Sandra.

Svårt att inte kunna skydda

Men visst kan det kännas tungt. I den bästa av världar skulle det inte finnas någon mässling eller något behov av vaccinationer, eller någon INCL säger Sandra.

- Men nu finns det. Det har vi tyvärr hårt fått erfara de senaste månaderna. Ingen vill se sitt barn lida och därför kan det kännas svårt att förstå att man inte vill skydda sitt barn mot de sjukdomar som man faktiskt kan skydda dem mot, säger Sandra.

Orka berätta

Men Sandra fick också mycket positiv respons på sitt inlägg. Många har tackat henne för att hon orkade och vågade berätta.

- Många i liknande situationer orkar helt enkelt inte berätta och ta debatten, för det är så tungt ändå. Ibland har jag ångrat mig, men det känns ändå viktigt att jag skrev inlägget, säger Sandra.

Sandras inlägg har fått människor att tänka till. De hade inte tänkt på att deras val kan ha så stor betydelse för andra.

- Det här var något de inte tänkt på tidigare och jag tror inte att man alltid inser hur mycket man kan påverka andras liv genom sina val. Det var kanske främst därför som jag ville skriva det här, säger Sandra.

Sandra Holmgård.
Sandra Holmgård. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Sandra Holmgård

Fina stunder

Även om sonen Oliver inte kommer att få ett långt liv och även om deras värld rasade när de fick sjukdomsbeskedet så vill Sandra också lyfta fram det positiva.

- Vi har så många fina stunder tillsammans. Och vi vill ju att Oliver ska må så bra som han bara kan, under den tid vi får ha honom, säger Sandra Holmgård.

Läs mera:

Föräldrar i Jakobstad som valt bort vaccin tänker om

Hälsovårdarna i Jakobstad upplever att allt fler föräldrar vaccinerar sina barn. Känslan hos hälsovårdarna brukar stämma väl överens med statistiken, säger överläkare Markus Granholm.