Hoppa till huvudinnehåll

Män smugglade in snus i landet och sålde det vidare - nu kom domen

nuuskarasia
Männen förde in snuset från Haparanda i Sverige till Torneå i Finland. nuuskarasia Bild: Henrietta Hassinen / Yle snus,Tuggtobak,tobaksprodukter

Fem män som har smugglat in stora mängder snus från Sverige till Finland och sålt det vidare i huvudstadsregionen dömdes på fredagen till villkorliga fängelsestraff, samhällstjänst och övervakningsstraff. Köparna dömdes till böter.

Enligt domen har männen flera gånger under 2015 och 2016 fört in snus från Haparanda i Sverige till Torneå i Finland.

Sammanlagt har männen fört in omkring 17 500 snusdosor. Snuset har förvarats i ett lager i Kervo där också vinsten från försäljningen funnits.

Ska betala för uteblivna skatteintäkter

Männen dömdes för flera fall av smuggling och skattebedrägeri. Tre av dem fick villkorligt fängelse på mellan tre och nio månader. En av männen dömdes till samhällstjänst. En annan var under 21 år gammal vid tidpunkten för brotten och dömdes därför till övervakningsstraff istället för villkorligt fängelse.

Männen ska också betala skadestånd till Tullen för uteblivna skatteintäkter på omkring 45 000 euro. Tullen beslagtog stora mängder snus i juni i fjol och grep då en av de nu dömda männen.

En av dem som smugglade snuset dömdes också för narkotikabrott eftersom han hade odlat cannabis.

Såldes vidare till köpare som dömdes till böter

Några av männen som var med under smugglingsresorna sålde snuset vidare till köpare i Esbo, Helsingfors och Lahtis. Sammanlagt dömdes fyra köpare till böter på mellan 120 och 300 euro.

En av köparna var bara 17 år då brottet begicks och fick därför ett lindrigare straff.

Enligt åtalet har en del av köparna sålt eller planerat sälja snuset vidare.

Snusköparna dömdes för olaga befattningstagande med infört gods. Två av dem ska också betala skadestånd till Tullen för uteblivna skatter på 4 400 euro.

Köparna har uppgett att de inte varit medvetna om att snus är förbjudet att köpa i Finland, men tingsrätten anser att det är allmänt känt och att de därför borde vara medvetna om saken.

Oenighet om priset på snus

I domen framgår att detaljhandelspriset för snus har räknats ut med hjälp av de skattefria snuspriserna på färjorna. Enligt uppgifter från 2015 och 2016 blir det fastställda priset för ett gram snus 0,61 euro och utgående från det har de uteblivna skatteintäkterna räknats.

De åtalade försökte framföra bevis för att snuspriset är billigare än så, men tingsrätten konstaterar att man inte har tillräcklig grund för att komma till en annan summa än skattemyndigheten har gjort.

Domen gavs i Tusby tingsrätt. Den har inte vunnit laga kraft.

Läs också