Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: I vilket band sjunger Tobias Forge och vad hette Onkel Kånkel på riktigt?

Tobias Forge och Musiktestets logo
Så här ser han ut avmaskerad, men vad heter hans band? Tobias Forge och Musiktestets logo Bild: Universal Music / Polydor Sverige Quiz,Tobias Forge,Ghost

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

Sara Maria Forsberg blev YouTube-kändis när hon härmade språk och vips fick hon skivkontrakt och skulle lanseras som popsångerska i stora världen. Men vad är hennes artistnamn som sångerska?

Mannen på musiktestets paradbild ovan heter Tobias Forge och han var sommarpratare i Sveriges Radio på P1. Det var första gången han officiellt trädde fram med sitt eget ansikte för han har hittills hållit sig maskerad i ett framgångsrikt band där han sjunger. Vad heter bandet?

Tavastia i Helsingfors är Finlands kändaste rockklubb. Men vad heter klubbens legendariska VD?

När vi nu kom in på Tavastia; vilket stort band fick inte spela på klubben i början av 80-talet, för att de var för okända?

Gissa skivan! Vilket skivkonvolut presenterar Molly, 5 år? Klicka på rutan för att se hennes teckning och höra henne berätta om bilden. Efter fråga 10 kan du jämföra teckningen med originalpärmen.

När Andrew Wood, som sjöng i bandet Mother Love Bone, dog av en heroinöverdos 1990 så skrev hans polare i band som Soundgarden och senare Pearl Jam en hyllningsplatta till hans minne. Vad hette det här grunge-projektet?

1991 fångades Carola av… ja vad då?

Vilket band hittar vi INTE bland bilderna i kollaget?

Foo Fighters bjöd nyligen på Summer Sonic-festivalen i Japan upp en minst sagt otippad gäst på scen för att sjunga en gammal åttiotalshit uppbackad av FF, till tonerna av Nirvanas Smells like teen spirit dessutom. Vem var det?

Onkel Kånkel var den främste fanbäraren för den unikt rikssvenska musikstilen “könsrock” och bandet förfärade med underlivshumor där ingenting var heligt. Kända låtar är t.ex. Jag såg pappa suga tomten, Nazzepenis i Führerns anus, CP-Sven och Homotider. Men vad hette, ehum, hjärnan bakom detta ökända band?

Gissa skivan – originalpärmen

Här nedan kan ni se Mollys teckning från fråga 5 jämfört med originalomslaget. Dra bildens högra kant mot vänster för att se den rätta konvolutbilden.

Mollys vinyl 18 Hysteria AMollys vinyl 18 Hysteria B
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Mollys vinyler finns samlade på Yle Arenan.

ROCKPOLISERNA:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla då in vår Facebook-grupp Rockpoliserna! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje