Hoppa till huvudinnehåll

Oklart vilken hjälp till papperslösa som regeringen vill stoppa

Minderåriga ensamkommande flyktingar i Aten.
Arkivbild Minderåriga ensamkommande flyktingar i Aten. Bild: Yle/ Antti Kuronen Aten,flyktingar

Regeringen har ännu inte kommit med någon närmare definition om i vilka fall det kunde vara illegalt att hjälpa så kallade papperslösa utlänningar som vistas i landet utan tillstånd.

I budgetförhandlingarna slog regeringen fast att frågan ska utredas och att en lag eventuellt ska stiftas.

- Det vi talar om är främjande av illegal vistelse i landet. Det ska definieras mer exakt senare, men ett exempel kunde vara att man avsiktligen gömmer personer, säger Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå).

Sampo Terho
Sampo Terho Sampo Terho Bild: Lehtikuva Sampo Terho

Bland dem som vistas olagligt i landet finns till exempel asylsökande som fått ett negativt besked men som har stannat kvar i landet.

Aktivt agerande?

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) sade till FNB på torsdagen att lagändringen skulle kunna gälla situationer där en person avsiktligt hindrar myndighetsverksamhet när hen hjälper en person som vistas olagligt i Finland.

Antti Häkkänen kansanedustaja eduskunta
Antti Häkkänen Antti Häkkänen kansanedustaja eduskunta Bild: Jouni Immonen / Yle riksdagsledamöter

Han säger att ändringen alltså inte skulle gälla alla situationer där man hjälper papperslösa.

Simon Elo som är ordförande för Blå riksdagsgruppen säger att någon form av aktivt agerande skulle förutsättas.

Risikko: Hjälpande ska inte sanktioneras

- Det är ministeriets sak att noggrannare staka ut det, men min uppfattning är att vi talar om att någon aktivt skulle gömma sådana som fått negativa asylbeslut.

Paula Risikko
Paula Risikko Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) sade i torsdags att det inte är frågan om att sanktionera hjälpande.

- Vi preciserar sanktionerna mot främjande av olaglig vistelse i landet och strävar efter att myndigheterna ska kunna göra sitt jobb.

Oppositionskritik

Hur som helst har förslaget redan mötts av en massiv kritik.

De grönas ordförande Touko Aalto säger att det måste göras en grundlig utredning om hur den nuvarande lagstiftningen fungerar innan regeringen börjar vidta de åtgärder som den föreslagit för att stärka säkerheten.

Touko Aalto
Touko Aalto Touko Aalto Bild: Markku Rantala / Yle

Aalto säger att regeringen också borde låta göra en oberoende laglighetsbedömning vid Migrationsverket och återgå till tidigare praxis med rättshjälp för asylsökande.

- Framför allt kräver jag att förfarandet med rättshjälp återinförs så som det var, så att de asylsökande har möjlighet att få en erfaren asyljurist redan i början av processen, säger Aalto.

Han varnar också för att förslaget om att göra det brottsligt att hjälpa papperslösa kan leda till komplicerade juridiska problem.

Drabbar de mänskliga rättigheterna

Politikerna måste sätta sig in närmare i vilka konsekvenser det leder till om hjälp till papperslösa förbjuds i lagen på något vis, säger Marja-Liisa Laihia som är expert på invandringsarbete vid Kyrkans centralförvaltning.

Laihia varnar för att en uttalat defensiv politik som naggar det internationella skyddet i kanterna och ser ner på avtal om mänskliga rättigheter har en negativ inverkan på Finlands trovärdighet som västerländsk rättsstat.

Amnesty: asylsökandes ställning har redan försämrats

Regeringens planer kan försvaga de mänskliga rättigheterna, varnar i sin tur människorättsorganisationen Amnesty Internationals finländska sektion.

Tidigare lagändringar har redan försämrat de asylsökandes ställning.

Organisationen vädjar därför till regeringen att först utreda hur tidigare lagändringar utfallit innan nya lagar stiftas.

FNB