Hoppa till huvudinnehåll

Owe svarar på frågor om höstplantering

Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström står i Strömsös trädgård. Elin hållen en liten gran i handen.
Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström står i Strömsös trädgård. Elin hållen en liten gran i handen. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Elin Skagersten-Ström,Finland 100,höstplantering

Hösten är en utmärkt tid att plantera både träd och buskar på. Marken är fuktig och varmare än på våren så växten får tid att etablera sig innan växtperioden drar igång på våren.

Plantor som är odlade i kruka kan man plantera hela sommarhalvåret. Planterar man på senhösten väntar trädet med att rota sig tills våren kommer

Växterna är dessutom billigare att köpa på hösten än på våren så också därför är hösten en bra planteringstid.

På torsdag kväll planterade Elin och Owe en liten gran i Strömsös trädgård för att fira att Finland fyller 100 år.

Tillfället sändes live på facebook och samtidigt fick publiken ställa frågor om höstplantering till Strömsös trädgårdsexpert Owe Salmela.

Hur stor grop skall jag gräva?

Gropen till en liten granplanta skall vara ungefär så stor som ett ämbar.

Har man bra jord kan man gräva en mindre grop, men har man mycket stenar i marken kan man gräva en lite större grop och fylla på med matjord.

Då man tar trädet ur krukan skall man försiktigt sprida ut rötterna ifall de har klumpat ihop sig och plantera det på ungefär samma höjd som det hade i krukan.

Behöver man vattna fast jorden är fuktig?

Ja. Ett träd behöver mycket vatten. Då man grävt gropen skall man vattna första gången. Då man planterat trädet vattnar man andra gången.

Man får hålla koll på jorden de första åren och vattna vid behov. Trädplantor gillar vatten.

Hur skall man skydda den lilla plantan mot snö och vinter?

Snön är snäll, vi skall hoppas på snö och granplantor är tåligare än man tror fast de kan vara små.

Viktigt är att sätta käppar runt plantan och kanske ett galler för att skydda mot klumpiga mänskor och hungriga djur.

Planterar man ett pilträd på samma sätt som en gran?

Ja. Alla träd och buskar planterar man på samma sätt.

Vad tror ni om att plantera ett valnötsträd på friland i zon 4?

Man kan nog testa. Det kan mycket väl lyckas. Mycket beror på växtplatsen. Välj hellre söderläge än kall och dragig norrsida.

När skall man klippa lönnar?

Grovbeskärning av lönn och andra lövträd, görs på våren i februari och mars. Kvistar kan man klippa under hela växtsäsongen. Nu i september är det för sent att frisera lönnar. Vänta till våren!

Kan jag klippa min granhäck nu?

Njae. Det börjar bli lite sent nu. Bästa tiden att klippa granhäckar är mitt i vintern och på sensommaren. Vänta till vintern!

Mitt äppelträd har fått gröna löss. Vad skall jag göra?

Löss har varit ett bekymmer de senaste åren. Det kan bero på de kalla torra vårarna vi har haft.

En möjlig lösning är att spruta kallt vatten på träden. Behanlingen skall upprepas med en veckas mellanrum tills lössen är borta.

Planteringstips och kom ihåg grejer

Man skall minnas att den lilla nätta plantan en vacker dag blir ett stort utrymmeskrävande träd. Plantera alltså inte trädet för nära huset, 5-10 meter kan vara lämpligt beroende på trädslag.

Trädets rötter kan vara förödande för dräneringsrör och husgrunder - håll avstånd!

Man skall också komma ihåg att träd skuggar. Vill du ha skugga eller vill du ha solsken?

Träd och buskar är perfekta vindskydd. Plantera tåliga sorter mot norr och känsligare växter innanför.

Känsliga sorter, som är tänkta för sydligare växtzoner än där man bor, kan man plantera nära stora stenar. Stenar magasinerar enorma mängder värme, vilket ger växten större överlevnadschans.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

    Lätt att laga till många, går även att göra till få.

    En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

    Lätt att laga till många, går även att göra till få.

    En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.