Hoppa till huvudinnehåll

Owe svarar på frågor om höstplantering

Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström står i Strömsös trädgård. Elin hållen en liten gran i handen.
Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström står i Strömsös trädgård. Elin hållen en liten gran i handen. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Elin Skagersten-Ström,Finland 100,höstplantering

Hösten är en utmärkt tid att plantera både träd och buskar på. Marken är fuktig och varmare än på våren så växten får tid att etablera sig innan växtperioden drar igång på våren.

Plantor som är odlade i kruka kan man plantera hela sommarhalvåret. Planterar man på senhösten väntar trädet med att rota sig tills våren kommer

Växterna är dessutom billigare att köpa på hösten än på våren så också därför är hösten en bra planteringstid.

På torsdag kväll planterade Elin och Owe en liten gran i Strömsös trädgård för att fira att Finland fyller 100 år.

Tillfället sändes live på facebook och samtidigt fick publiken ställa frågor om höstplantering till Strömsös trädgårdsexpert Owe Salmela.

Hur stor grop skall jag gräva?

Gropen till en liten granplanta skall vara ungefär så stor som ett ämbar.

Har man bra jord kan man gräva en mindre grop, men har man mycket stenar i marken kan man gräva en lite större grop och fylla på med matjord.

Då man tar trädet ur krukan skall man försiktigt sprida ut rötterna ifall de har klumpat ihop sig och plantera det på ungefär samma höjd som det hade i krukan.

Behöver man vattna fast jorden är fuktig?

Ja. Ett träd behöver mycket vatten. Då man grävt gropen skall man vattna första gången. Då man planterat trädet vattnar man andra gången.

Man får hålla koll på jorden de första åren och vattna vid behov. Trädplantor gillar vatten.

Hur skall man skydda den lilla plantan mot snö och vinter?

Snön är snäll, vi skall hoppas på snö och granplantor är tåligare än man tror fast de kan vara små.

Viktigt är att sätta käppar runt plantan och kanske ett galler för att skydda mot klumpiga mänskor och hungriga djur.

Planterar man ett pilträd på samma sätt som en gran?

Ja. Alla träd och buskar planterar man på samma sätt.

Vad tror ni om att plantera ett valnötsträd på friland i zon 4?

Man kan nog testa. Det kan mycket väl lyckas. Mycket beror på växtplatsen. Välj hellre söderläge än kall och dragig norrsida.

När skall man klippa lönnar?

Grovbeskärning av lönn och andra lövträd, görs på våren i februari och mars. Kvistar kan man klippa under hela växtsäsongen. Nu i september är det för sent att frisera lönnar. Vänta till våren!

Kan jag klippa min granhäck nu?

Njae. Det börjar bli lite sent nu. Bästa tiden att klippa granhäckar är mitt i vintern och på sensommaren. Vänta till vintern!

Mitt äppelträd har fått gröna löss. Vad skall jag göra?

Löss har varit ett bekymmer de senaste åren. Det kan bero på de kalla torra vårarna vi har haft.

En möjlig lösning är att spruta kallt vatten på träden. Behanlingen skall upprepas med en veckas mellanrum tills lössen är borta.

Planteringstips och kom ihåg grejer

Man skall minnas att den lilla nätta plantan en vacker dag blir ett stort utrymmeskrävande träd. Plantera alltså inte trädet för nära huset, 5-10 meter kan vara lämpligt beroende på trädslag.

Trädets rötter kan vara förödande för dräneringsrör och husgrunder - håll avstånd!

Man skall också komma ihåg att träd skuggar. Vill du ha skugga eller vill du ha solsken?

Träd och buskar är perfekta vindskydd. Plantera tåliga sorter mot norr och känsligare växter innanför.

Känsliga sorter, som är tänkta för sydligare växtzoner än där man bor, kan man plantera nära stora stenar. Stenar magasinerar enorma mängder värme, vilket ger växten större överlevnadschans.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Strömsö söker ny kock

  Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

  Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Lampa av betonglera

  Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

  Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

 • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Gör en egen unik lampskärm

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

 • Lyxig frukost med långbakad frukt

  En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

  Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.