Hoppa till huvudinnehåll

Owe svarar på frågor om höstplantering

Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström står i Strömsös trädgård. Elin hållen en liten gran i handen.
Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström står i Strömsös trädgård. Elin hållen en liten gran i handen. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Elin Skagersten-Ström,Finland 100,höstplantering

Hösten är en utmärkt tid att plantera både träd och buskar på. Marken är fuktig och varmare än på våren så växten får tid att etablera sig innan växtperioden drar igång på våren.

Plantor som är odlade i kruka kan man plantera hela sommarhalvåret. Planterar man på senhösten väntar trädet med att rota sig tills våren kommer

Växterna är dessutom billigare att köpa på hösten än på våren så också därför är hösten en bra planteringstid.

På torsdag kväll planterade Elin och Owe en liten gran i Strömsös trädgård för att fira att Finland fyller 100 år.

Tillfället sändes live på facebook och samtidigt fick publiken ställa frågor om höstplantering till Strömsös trädgårdsexpert Owe Salmela.

Hur stor grop skall jag gräva?

Gropen till en liten granplanta skall vara ungefär så stor som ett ämbar.

Har man bra jord kan man gräva en mindre grop, men har man mycket stenar i marken kan man gräva en lite större grop och fylla på med matjord.

Då man tar trädet ur krukan skall man försiktigt sprida ut rötterna ifall de har klumpat ihop sig och plantera det på ungefär samma höjd som det hade i krukan.

Behöver man vattna fast jorden är fuktig?

Ja. Ett träd behöver mycket vatten. Då man grävt gropen skall man vattna första gången. Då man planterat trädet vattnar man andra gången.

Man får hålla koll på jorden de första åren och vattna vid behov. Trädplantor gillar vatten.

Hur skall man skydda den lilla plantan mot snö och vinter?

Snön är snäll, vi skall hoppas på snö och granplantor är tåligare än man tror fast de kan vara små.

Viktigt är att sätta käppar runt plantan och kanske ett galler för att skydda mot klumpiga mänskor och hungriga djur.

Planterar man ett pilträd på samma sätt som en gran?

Ja. Alla träd och buskar planterar man på samma sätt.

Vad tror ni om att plantera ett valnötsträd på friland i zon 4?

Man kan nog testa. Det kan mycket väl lyckas. Mycket beror på växtplatsen. Välj hellre söderläge än kall och dragig norrsida.

När skall man klippa lönnar?

Grovbeskärning av lönn och andra lövträd, görs på våren i februari och mars. Kvistar kan man klippa under hela växtsäsongen. Nu i september är det för sent att frisera lönnar. Vänta till våren!

Kan jag klippa min granhäck nu?

Njae. Det börjar bli lite sent nu. Bästa tiden att klippa granhäckar är mitt i vintern och på sensommaren. Vänta till vintern!

Mitt äppelträd har fått gröna löss. Vad skall jag göra?

Löss har varit ett bekymmer de senaste åren. Det kan bero på de kalla torra vårarna vi har haft.

En möjlig lösning är att spruta kallt vatten på träden. Behanlingen skall upprepas med en veckas mellanrum tills lössen är borta.

Planteringstips och kom ihåg grejer

Man skall minnas att den lilla nätta plantan en vacker dag blir ett stort utrymmeskrävande träd. Plantera alltså inte trädet för nära huset, 5-10 meter kan vara lämpligt beroende på trädslag.

Trädets rötter kan vara förödande för dräneringsrör och husgrunder - håll avstånd!

Man skall också komma ihåg att träd skuggar. Vill du ha skugga eller vill du ha solsken?

Träd och buskar är perfekta vindskydd. Plantera tåliga sorter mot norr och känsligare växter innanför.

Känsliga sorter, som är tänkta för sydligare växtzoner än där man bor, kan man plantera nära stora stenar. Stenar magasinerar enorma mängder värme, vilket ger växten större överlevnadschans.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid