Hoppa till huvudinnehåll

Äldre i Bromarv vill ha sin mat varm och hemkörd

kvinna i kök
Else-Maj Holmberg tycker det är viktigt med den sociala kontakten. kvinna i kök Bild: Monica Slotte / Yle Bromarv,Äldreomsorg,lunch,Raseborg,måltidsservice,Else-Maj Holmberg

Konceptet Menumat tas i bruk i hela Raseborg men responsen för matautomaten är sval.

För tillfället finns det endast sju klienter i Karis och Pojo som utnyttjar servicen med fryst mat som värms hemma.

I Bromarv väljer klienterna att istället köpa sin mat av en lokal företagare.

Tackade nej till Menumat

Många äldre människor i Bromarv fick sin mat från Bromarfhemmet.

Då det stängdes övergick alla klienter till att köpa servicen av den lokala företagaren Jenni Sjöblom.

Hon tillreder nio matportioner sju dagar i veckan och kör hem maten till sina äldre kunder.

matkastruller på spisen
Dagens lunch puttrar på spisen. matkastruller på spisen Bild: Monica Slotte / Yle Bromarv,Äldreomsorg,lunch,Raseborg,måltidsservice,jennie´s

Sjöblom debiterar 8,50 euro för en portion som består av varm mat, grönsaker och efterrätt. Det är en euro billigare än Menumats portioner.

I onsdags bestod de äldres lunch av broilerbaconsås med potatis och spagetti.

två kvinnor i dörröppning
Jenni Sjöblom har hjälp av Charlotta Wiberg i lunchcaféet. två kvinnor i dörröppning Bild: Monica Slotte / Yle Bromarv,Äldreomsorg,lunch,Raseborg,måltidsservice,jennie´s

- Kunderna kan komma med önskemål på rätter och gör det ibland. Fisk i alla former är populärt i Bromarv, berättar Jenni Sjöblom som också förestår lunchcaféet i skärgårdshamnen.

Kåldolmar är bäst

Bland Jenni Sjöbloms kunder finns 91-åriga Else-Maj Holmberg.

Hon bor i en pensionärsbostad i centrum av Bromarv. Holmberg tycker om maten och äter allra helst kåldolmar.

- Maten är tillagad med sinne och hjärta, det är äkta husmanskost. Det är roligt att få besök också. Det är inte så att de bara hämtar maten, vi hinner ju prata och skratta litet också.

Else-Maj Holmberg är född på orten och arbetade 25 år vid Bromarfhemmet, ända fram till pensionen.

- Jag minns att jag tyckte om att vaka och jobba nattskifte eftersom man då kunde betrakta stjärnorna på himlen.

Holmberg kan dela sina minnen med Eivor Lindström som är anställd av Jenni Sjöblom för att köra ut matportionerna.

kvinna med behållare
Eivor Lindström kommer med varm mat. kvinna med behållare Bild: Monica Slotte / Yle Bromarv,Äldreomsorg,lunch,Raseborg,måltidsservice,Eivor Lindström

Viktigt ben att stå på

Jenni Sjöblom var den enda företagaren som erbjöd sina tjänster inom matservicen då Bromarfhemmet stängde.

- Maten för de äldre är jätteviktig för mig, den slutar jag inte med i första taget. Gamlingarna behöver också någon som kommer och pratar litet med dem om dagarna.

Vintertid utgör matportionerna en viktig inkomstkälla. Det handlar om halva inkomsten för Sjöblom.

Gärna småskaligt

Jenni Sjöblom ser gärna att det är ett litet företag som sköter matservicen i Bromarv.

- Det är en sak till som gör att man får det att gå runt ekonomiskt. Sommartid har vi mera kunder men om vintern är det lugnare. De flesta här är ju företagare. Och hellre får ett mindre företag sköta det än ett större bolag.

matform
Såsen som ska serveras. matform Bild: Monica Slotte / Yle Bromarv,Äldreomsorg,lunch,Raseborg,måltidsservice,jennie´s

Jenni Sjöblom har inte mycket till övers för Menumaten.

Maskinen kan vara svår att förstå sig på för äldre människor, bedömer hon, och maten blir också dyrare för dem.

- Jag tycker att de äldre behöver få färska grönsaker varje dag.

Matservicen kan utvecklas

Företagaren Jenni Sjöblom tror att hennes matservice kan utvidgas eftersom det finns många äldre personer i byn.

- Men blir det fråga om många fler portioner behöver jag ett större kök.

För närvarande kör Sjöblom en rutt på 45-50 kilometer varje dag för att dela ut matportionerna.

kvinna vid radhusboende
Maten serveras hem till de äldre. kvinna vid radhusboende Bild: Monica Slotte / Yle Bromarv,Äldreomsorg,lunch,Raseborg,måltidsservice,jennie´s

En längre rutt kan vara en utmaning eftersom maten serveras portionsvis.

- Det beror ju helt på hur länge man kan hålla maten varm, den ska vara 60 grader när jag serverar den. För dem som bor längst bort behövs redan en värmeplatta och tallrikarna värmer jag i ugnen.

Bromarv skärgårdshamn ska nu renoveras och utvidgas vilket gör att caféet stänger på lördag (2.9).

Under de närmaste åtta månaderna måste lunchportionerna tillagas i ett annat kök.

Träffades till sjöss

Snart 92-åriga Karin Kamula bor i eget hus tillsammans med sin man Eero. Hon har svårt att röra sig och beställer därför hem mat.

kvinna i hemmiljö med rollator.
Bromarvbon Karin Kamula vill inte ha mat ur automat. kvinna i hemmiljö med rollator. Bild: Monica Slotte / Yle Bromarv,Äldreomsorg,lunch,Raseborg,måltidsservice,jenní´s

- Hon var yrkeskock när hon var i arbetslivet, kunde laga vad som helst och god mat. Jag är ingen vidare kock, förklarar Eero Kamula.

Paret träffades för 52 år sedan när båda arbetade till sjöss.

De fick tidigare sin mat från Bromarfhemmet. I dag är de nöjda med maten som Sjöblom lagar och levererar.

- Vi tackade nej till alternativet med Menumat. Vi vill inte äta frysmat eller riva hela köket för att få plats med frys och ugn.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland