Hoppa till huvudinnehåll

Fattiga barnfamiljer tvingas hitta egna överlevnadsstrategier

En mamma håller sitt barn i handen
Över 100 000 barn i Finland lever i fattigdom, och siffran stiger. Fattiga barnfamiljer är helt beroende av myndigheternas stöd för att klara sig ekonomiskt, och många har inte ens råd att köpa mat åt barnen och måste hitta på egna sätt att överleva. En mamma håller sitt barn i handen Bild: Yle/Derrick Frilund mardröm

Vad skulle du ta dig till om du inte hade råd att köpa mat åt barnen? Om du ber om mera hjälp från myndigheterna, men bemöts av avslag eller ofantliga mängder byråkrati? Det här är den verklighet som många fattiga barnfamiljer upplever i Finland idag.

Fattiga barnfamiljer måste hitta på egna sätt att överleva eftersom de stöd de får från myndigheterna inte räcker till.

Det här har gjort att många inte förlitar sig på myndigheterna och inte heller litar på att de kommer till undsättning då man inte ens har råd att köpa mat åt barnen.

Det här visar en färsk avhandling gjord av Sanna-Liisa Liikanen vid Diakoniyrkeshögskolan och resultaten får stöd även från annan forskning.

Som bakgrund hittar man att den service som erbjudits inte motsvarat det stöd man tycker sig ha behövt, och också dåliga erfarenheter av då man uträttat något ärende.

"Blev att ställa sig i brödkön"

Sabina är ensamstående mamma med två barn. I dag är hon sjukpensionär och familjen är beroende av stöd från de statliga myndigheterna.

Men stöden räcker inte till och då måste Sabina som så många andra hitta på egna överlevnadsstrategier.

- Det blev sämre tider för mitt företag och sedan blev jag allvarligt sjuk. Vi klarade oss inte på de stöd jag fick, så det blev att ställa sig i brödkön, svälja stoltheten och be om hjälp av släkt och vänner.

Sabinas lösning för att få mat på bordet bekräftas av resultaten i den ovannämnda avhandlingen: man är tvungen att hitta på egna lösningar och förlita sig på egna nätverk och sina egna förmågor eller möjligheter att överleva.

sabina ribacka
Sabina är ensamförsörjare och sjukpensionär. "Vi är tacksamma för den mathjälp vi får, ibland äter vi riktigt bra. Men vi kan aldrig själva bestämma vad vi äter". sabina ribacka sabina ribacka

Kan drabba vem som helst

Också Sofia vet hur det är att kämpa för att överleva. Hon hade ett bra jobb som bokförare, men sedan blev det skilsmässa och hon blev också sjuk.

I dag är hon arbetssökande och ensamstående mamma till tre barn.

- Vi skulle inte ha klarat de senaste åren utan hjälp från tredje sektorn. Till exempel Vaasan lähimmäisyhdistys (övers. Vasa närståendeförening) har kommit med mat till oss, och ibland har vi fått matkuponger av församlingen, säger Sofia.

Också Sabina nämner mathjälpen från tredje sektorn som en avgörande faktor.

Sabina påpekar att om hon inte hade haft barn så hade hon försökt kämpa ännu mer innan hon erkänt vilken situation hon befann sig i.

- Men för barnens skull sväljer man stoltheten för man vill ju att de ska ha ett någorlunda likadant liv som kompisarna. Men att till exempel åka till stan och äta hamburgare är en lyx som vi inte kunnat unna oss, säger Sabina.

Ost är en lyx som vi inte kan unna oss även om det vore bra för barnen att äta ost.― Sofia

Sofia säger att det gäller att räkna sina pengar noga och leva så sparsamt och planerat som möjligt.

Men även om hon blivit skicklig på att göra det, så räcker de stöd de får från statligt håll inte till mat då boende, räkningar, kläder åt barnen och andra förnödenheter är betalda.

- Vår basmat är potatis och morötter. Och makaroner! Ost är en lyx som vi inte kan unna oss även om det vore bra för barnen att äta ost, säger Sofia.

Sabina säger att det hon saknar mest är frukt och grönsaker. Det är sådant som man inte får via mathjälpen, eftersom det är färskvaror.

Både Sofia och Sabina påpekar att även om skolan sägs vara gratis så är den inte det. Det ska vara skidor, skridskor, klassresor, skiddagar och bakning till klasskassan.

Koka morötter och potatis, mixa och babymaten är klar.
Då man är beroende av statligt stöd från myndigheterna så finns inga marginaler. "Vi äter potatis, morötter och makaroner. Ibland, om det är en bättre vecka, kan vi ha kött", säger Sofia. Koka morötter och potatis, mixa och babymaten är klar. Bild: Yle/Sune Bergström kniv

Bekräftat

Marja Palmu är doktorand i socialpolitik vid Åbo Akademi i Vasa. Hon forskar i barnfamiljers välbefinnande och har också i sin forskning stött på fenomenet med att fattiga barnfamiljer inte tyr sig till myndigheterna.

- Samhället och välfärdspolitiken är tudelad. Vi har välmående i Finland, men också mycket illamående som kanske inte syns på ytan.

Det finns speciellt många barnfamiljer som kämpar med vardagen och tvingas hitta sina egna lösningar för att överleva både ekonomiskt och psykiskt, visar den ovannämnda avhandlingen och det intygar även Palmu.

Palmu berättar att de i sin forskning sett att det sociala nätverket har stor betydelse för de fattiga barnfamiljer som upplever att det stöd de får från statliga myndigheter inte räcker till för att överleva.

Men alla har kanske inte ett nätverk runt omkring sig, och de har svårare att klara sig.

Palmu bekräftar även det som Sabina och Sofia säger om tredje sektorn, det vill säga att den upplevs som avgörande för att man ska klara sig.

- Tredje sektorn får i alla fall vad vi har kunnat se ett bra betyg.

Palmu tror att misstron till myndigheterna beror på att de stöd och de bidrag som familjerna får inte alltid är tillräckliga, och de är inte heller lätta att få.

- Ofta är ansökningsprocesserna väldigt byråkratiska och invecklade. Om man där utöver har någon sjukdom som i sig redan kräver krafter så kanske man inte orkar kämpa, säger Palmu.

Man vilar huvudet i händerna och tittar på en blankett.
Det är tids- och energikrävande att kämpa med byråkratin för att få statliga stöd. Om man är sjuk kan detta till och med bli övermäktigt. Man vilar huvudet i händerna och tittar på en blankett. Bild: lev dolgachov blanketter,dokument,stress,arbetsliv,entreprenörskap,arbetslöshet,Formulär,försäkring,Kontrakt,affärsman,arbete,skatt,beskattning,byrokrati

Faktum intygas

Både Sofia och Sabina vittnar om detta faktum. De säger att man måste vara mycket påläst och framför allt ha krafter för att uppfylla myndigheternas alla krav.

- Då jag blev sjuk ville FPA inte godkänna mitt A-intyg, utan krävde ett B-intyg. Det fixade jag men det innebar att jag var helt utan pengar i över tre månader, säger Sofia.

Sabina berättar att hon i början inte hade några svårigheter att fylla i alla papper och blanketter, men då hon blev sjuk så blev det mycket svårare.

Jag kan intyga att det är lättare att vara på jobb än att vara arbetslös och tvingas ansöka och fylla i alla blanketter åt myndigheterna.― Sofia

Sofia är inne på samma linje.

- Det är ett heltidsjobb att fixa alla papper. Det är mycket lättare att jobba än att vara arbetslös, det kan jag intyga.

Den uppfattningen är hon inte ensam om. Både Sabina och Sofia, liksom Marja Palmu understryker hur tufft det är ifall man blir sjuk och tvingas kämpa för att få de stöd man har rätt till.

- Då tar sjukdomen alla dina krafter. Det finns inget kvar sedan då du också måste kämpa mot myndigheterna, konstaterar Sofia.

20 sentti kolikko euro raha valuutta talous
Tilliten till de statliga myndigheterna har avtagit bland fattiga barnfamiljer, som idag blir allt mer beroende av tredje sektorn. 20 sentti kolikko euro raha valuutta talous Bild: Henrietta Hassinen / Yle pengar,euro,valuta,Mynt,ekonomi

Orättvisa och godtycklighet

Palmu har också sett detta i sin forskning. De familjer hon intervjuat säger att det är så tungt att alltid tvingas kämpa och bråka för att få sina rättigheter.

- Det finns också de som har rätt att få ett visst stöd, men ändå får avslag. Det här gör att de känner att de inte längre kan lita på myndigheterna, säger Palmu.

Som Palmu konstaterar så krävs det mod att erkänna att man behöver hjälp. Och ber man om hjälp av myndigheterna bör man vara påläst och veta exakt vad det är man vill ha och har rätt till.

- Ibland kan det finnas bidrag som man skulle ha rätt till men som myndigheterna inte upplyser en om, säger Sofia.

Palmu påminner om att alla kan hamna i en situation där man blir beroende av myndigheternas stöd.

- Allt fungerar bra och stöden är generösa ifall man är frisk och har jobb. Men om man råkar ut för till exempel sjukdom, arbetslöshet eller blir ensamstående så kan det bli svårt att klara sig.

Mathjälp i brödkö
Utan mathjälp från till exempel föreningar och församlingen skulle det vara svårt, nästan omöjligt, för många fattiga barnfamiljer att klara vardagen. Mathjälp i brödkö Bild: Yle/Linus Hoffman brödkö

Effekten av nedskärningar

Det har även förekommit många nedskärningar poängterar Palmu, inte bara ekonomiska utan även i servicen och det har bland annat drabbat fattiga barnfamiljer.

Det krävs även mycket mod för att erkänna att man inte längre klarar sig och våga be om hjälp av omgivningen.

- Tröskeln att få hjälp av myndigheterna borde vara lägre och man borde satsa mera på förebyggande åtgärder, säger Palmu.

Sabina och Sofia är liksom andra fattiga försörjare riktiga kämpare. De är delvis tacksamma för att de får hjälp från myndigheterna, men skulle inte överleva på enbart den hjälpen.

Känns det som ett värdigt liv?― Sabina

Sabina föreslår att de som bestämmer och har makten kunde testa att leva som hon och hennes gelikar i en månad.

Att ha endast cirka femhundra euro till förfogande och lägga all sin ork och tid på att fylla i blanketter och fundera på hur de ska kunna fixa mat åt barnen.

- Skulle de månne tycka att det kändes som ett värdigt liv, frågar sig Sabina.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle