Hoppa till huvudinnehåll

Finlands juniorer i segerkamp: ”Stor upplevelse sätta på sig blåvita färgerna”

Reetta Joronen och Nathalie Blomqvist efter dubbelsegern på 1500 meter, ungdomslandskampen 2017.
Reetta Joronen (t.v.) och Nathalie Blomqvist tog en dubbelseger på 1500 meter på Stockholms stadion. Reetta Joronen och Nathalie Blomqvist efter dubbelsegern på 1500 meter, ungdomslandskampen 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson nathalie blomqvist

Finlands ungdomar tampas i allra högsta grad om segern i friidrottslandskampen mot Sverige. På flickornas 1500 meter tog Finland en dubbelseger. Jag tycker om det jag håller på med, förklarar tvåan Nathalie Blomqvist sin kanonsäsong.

Medan såväl Finlands damer och herrar på förhand sett får tänja sig för att kunna ta upp kampen med Sverige i Stockholm, ligger bägge blåvita landslagen före i årsbästajämförelsen på ungdomssidan.

Nathalie Blomqvist och Reetta Joronen spelar en viktig roll under helgens flickkamp. Duon dubblerar på 800 och 1500 meter – och åtminstone inledningen på den längre distansen gick alldeles utmärkt.

Blomqvist kontrollerade loppet fram till det sista varvet då Joronen ryckte ifrån. Joronen förbättrade sitt personliga rekord med sju sekunder till 4.26,88 och Blomqvist var ohotad tvåa med tiden 4.31,84.

– Nog är jag väl ganska nöjd, säger IK Falken-löparen Blomqvist.

– Det viktigaste var att ta hem poängen till Finland och det gick ju som planerat. Jag styvnade lite på slutet och hade inte riktigt krut kvar i benen. Reetta är spurtstark medan jag mera tycker om att springa jämnt hela loppet.

Stör det att förlora mot en finländska på Sverigekampen?

– Nä, det gör inte nånting, inte på såna här tävlingar. Det är ju en lagtävling så det känns nog riktigt bra i alla fall.

”Mycket motivation”

Blomqvists säsong har varit en succé. Hon slutade fyra i europeiska ungdomens olympiafestival (EYOF), tog sitt första senior-FM-guld med Falken på 4 x 800 meter och vann dubbla guld i junior-FM.

Det personliga rekordet på paradsträckan 1500 meter har hon sänkt med hela 24 sekunder till 4.26,98. En fullträff, medger också 16-åringen själv.

– Säsongen har varit riktigt lyckad, jag är väldigt nöjd med den. Jag har fått träna ordentligt och tycker om det jag håller på med. Det är väl det som ger resultat.

Nathalie Blomqvist, ungdomssverigekampen 2017.
Tummen upp för Nathalie Blomqvists kanonsäsong. Nathalie Blomqvist, ungdomssverigekampen 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson nathalie blomqvist

Landslagsdebuten skedde i samband med EYOF i Ungern tidigare i sommar och hon börjar bli allt mer bekväm i den finländska dressen.

– Lite erfarenhet börjar man kanske få, men nog är det alltid en ny grej och stor upplevelse att sätta på sig de blåvita färgerna. En jättetrevlig känsla, jätteroligt att få vara med.

– Jag har mycket motivation att satsa vidare. Man får motivation från alla tävlingar man är med i och lär sig nya saker, säger Blomqvist som tillsammans med Joronen fortsätter ungdomskampen med 800 meter på söndag.

Inför söndagen leder Finland pojkkampen med poängen 58-48, medan flickorna ligger under med fyra poäng (51-55). (Artikeln uppdaterad med slutliga poäng klockan 22.10.) Se fullständiga resultat här!