Hoppa till huvudinnehåll

Micke Björklund levde på närodlad mat i Västnyland i fem dagar – så här mycket smör och grädde gick åt

Michael Björklund står och tittar på en rökt sik som ligger i en bit med folie.
Micke Björklund fick bland annat tag på nyrökt sik under sin vecka i Västnyland. Michael Björklund står och tittar på en rökt sik som ligger i en bit med folie. Bild: Sam Stäuber / Yle Michael Björklund,Västnyland,närproducerad mat,rökt sik

Projekt Närmat har avslutats i Västnyland. Hur gick det för Micke Björklund och Matias Jungar? I den här artikeln sammanfattar vi veckan som gått.

Det har varit en hektisk vecka för kocken Micke Björklund, Matias Jungar och resten av teveteamet.

Projekt Närmat inleddes i Ekenäs på måndagen (28.8) och utmaningen var att laga frukost, lunch och middag på endast närproducerade råvaror i en vecka.

Micke fick bara använda en råvara och besöka en producent en enda gång.

Hundratals tips från allmänheten

Tipsen från allmänheten flödade in via sociala medier, telefon och Svenska Yles webb. Totalt kom det in ungefär 170 tips.

Kokt potatis med rökt sik och blandade bönor.
En lunch bestående av rökt sik, potatis och olika bönor. Råvarorna är från olika platser i Ekenäs skärgård Kokt potatis med rökt sik och blandade bönor. Bild: Sam Stäuber / Yle närproducerad mat,maträtter,föda,Michael Björklund,fisk (livsmedel),potatis,bönor,rökning,närmat

Veckan har gått otroligt bra, konstaterar Micke, som helst av allt skulle ha velat träffa varenda producent han fick tips om.
I Västnyland är man jättebra på storytelling kring mat, som är en viktig del av just lokal mat. Man måste kunna berätta om sin mat.

I slutändan hann teamet beta av bara en bråkdel av alla tips.

- Vi borde ha gjort detta i tre veckor till, konstaterar Micke.

Skillnader mellan Västnyland och Österbotten

Det är inte första gången som Matias och Micke provar på att leva på bara närproducerad mat. I fjol gjorde de samma sak i Österbotten.

Emmermannagrynsgröt med blåbär.
Emmermannagrynsgröt med blåbär blev Mickes och Matias frukost en morgon. Emmermannagrynsgröt med blåbär. Bild: Sam Stäuber / Yle närproducerad mat,maträtter,föda,Michael Björklund,gräslök,blåbär,gröt (maträtter),Emmer,närmat

De har märkt av vissa skillnader regionerna emellan.

- I Västnyland är man jättebra på storytelling kring mat, som är en viktig del av just lokal mat. Man måste kunna berätta om sin mat, säger Matias

Jag tror Västnyland slog Österbotten.

Det blev också en skillnad i antalet tips.

- Jag tror Västnyland slog Österbotten, där fick vi 150 tips, säger Matias.

Bjöd Ekenäsborna på pulled säl

Precis som i Österbotten har det dykt upp tips av lite udda karaktär. Micke har blivit erbjuden till exempel sälkött, ringduvor och hampaolja.

Hampaolja var något helt nytt, både för honom och för Matias.

Tomat och rödlökssallad med chilisås.
Micke tillredde också vegetarisk mat. Här en tomat och löksallad med chiligräddsås. Tomat och rödlökssallad med chilisås. Bild: Sam Stäuber / Yle närproducerad mat,maträtter,föda,Michael Björklund,tomat,rödlök,närmat

När Micke tillredde duvorna tog han till vara så mycket som möjligt: bröst, hjärta och muskelmage.
Det finns ju sälar i våra vatten och nu när de börjar bli för många är det bättre att vi äter köttet i stället för att slänga det.

Sälen tillredde han på evenemanget i Stallörsparken, som avslutade projektet på fredagen (1.9).

- Sälkött är egentligen en perfekt produkt. Det finns ju sälar i våra vatten och nu när de börjar bli för många är det bättre att vi äter köttet i stället för att slänga det, säger Micke.

Michael Björklund och Matias Jungar kockar inför en stor publik som sitter i en park.
Fredagens matevenemang lockade mycket folk till Stallörsparken i centrala Ekenäs. Michael Björklund och Matias Jungar kockar inför en stor publik som sitter i en park. Bild: Sam Stäuber / Yle Matias Jungar,Michael Björklund,Västnyland,närproducerad mat,Ekenäs,stallörsparken

Matevenemanget i Stallörsparken lockade runt 200 personer och ett tjugotal inbjudna producenter deltog i middagen på fredagskvällen.

Så här mycket smör och grädde använde Micke

Det har varit en väldigt stor variation på råvarorna under veckan, eftersom Micke bara fick tillreda en viss råvara en gång.

Desto mera smör, grädde och salt har det blivit. Det var de tre råvarorna som Micke valde att ha obegränsad tillgång till.

Äggröra på ankägg med citrontimjan och gräslök.
Den första rätten under veckan blev en äggröra på ankägg, citrontimjan och gräslök. Och så grädde, smör och salt såklart. Äggröra på ankägg med citrontimjan och gräslök. Bild: Sam Stäuber / Yle närproducerad mat,maträtter,föda,ägg,Michael Björklund,gräslök,timjansläktet,närmat

På bilderna har det kanske sett ut som om Micke har använt väldigt mycket smör, salt och grädde. Men så farligt mycket blev det i slutändan inte, konstaterar Matias.

- Ett kilogram smör, två liter grädde och tre matskedar salt.

Gick ner i vikt under en vecka i Ekenäs

Innan Micke och Matias hann komma i gång med sin utmaning gick de med på att väga sig.
Skip Instagram post


Efter fyra dagar med bara närodlad mat hade båda gått ner ett par kilogram.

- Oj! Första gången sedan jag föddes, sade Micke när han såg att han kommit under 100 kilogramssträcket.

Se allt på teve

Hela Mickes och Matias äventyr i Västnyland har filmats. Det kommer att utmynna i ett teveprogram som sänds senare i höst.

Här kan du se livesändningen som Micke och Matias gjorde live på Facebook från Tallbacka gård i Bromarv.

På grund av ett tekniskt misstag måste du spola två minuter fram i videon innan ljudet hörs.
Skip Facebook iframe

Läs mera:

Emelie och Arvid Munsterhjelm står i ett provisoriskt utomhuskök med Matias Jungar och Michael Björklund.

Micke Björklund levde på närodlad mat i Västnyland - läs vår liveblogg från veckan som gick!

Med allmänhetens hjälp lagade kocken Michael "Micke" Björklund frukost, lunch och middag baserat på närproducerad mat från Västnyland. I den här livebloggen kan du läsa vad Micke och filmteamet gjorde under veckan som gick.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland