Hoppa till huvudinnehåll

Bestörtning och hotelser efter Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un omgärdad av experter studerar vad som sägs vara en vätebomb. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb. Nordkorea,Kim Jong-un,kärnvapen

Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning sedan år 2006 kändes vida omkring i regionen och utlöste chockade reaktioner även om den inte var oväntad

Amerikanska seismologer säger att det konstgjorda skalvet som bomben orsakade, hade en magnitud på 6,3 medan Sydkorea uppmätte magnituden 5,7.

Sydkoreas meteorologiska institut tror att sprängeffekten rörde sig kring 50 eller 60 kiloton.

- Skalvets magnitud var elva gånger kraftigare än efter det fjärde
konstgjorda skalvet, och fem eller sex gånger kraftigare än efter det femte i september år 2016, säger Lee Mi-Seon som är chef för Sydkoreas jordskalvscentrum.

Experter vid Sydkoreas jordskalvsinstitut i Seoul studerar kartor över området där det konstgjorda skalvet ägde rum
Experter vid Sydkoreas jordskalvsinstitut i Seoul studerar kartor över området där det konstgjorda skalvet ägde rum Experter vid Sydkoreas jordskalvsinstitut i Seoul studerar kartor över området där det konstgjorda skalvet ägde rum Sydkorea,Nordkorea

Många gånger kraftigare än Hiroshimabomben

Sprängeffekten var alltså den här gången upp till sex gånger kraftigare än då Nordkorea senast utförde ett kärnvapentest för nästan exakt ett år sedan.

Nyheten lästes energiskt upp i nordkoreansk tv:

Det kan jämföras med atombomben som USA släppte över Hiroshima år 1945 som hade en sprängeffekt på mellan 15 och 16 kiloton.

I den kinesiska staden Changchun som ligger omkring 400 kilometer från det nordkoreanska testområdet i Punggye-ri, skakade husen så kraftigt att folk rusade ut ur sina hem.

- Jag satte på mig kalsongerna och bara sprang, men när jag kom till första våningen insåg jag att jag inte kan rusa ut i bara kalsongerna, skriver bloggaren Jiemiao Cangxin som bor nära den nordkoreanska gränsen.

Beskedet om Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning kom via nordkoreanska tv-nyheter
Beskedet om Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning kom via nordkoreanska tv-nyheter Beskedet om Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning kom via nordkoreanska tv-nyheter Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON Nordkorea,Sydkorea

Hur reagerar Kina?

En annan bloggare skriver att skalvet kändes i tio sekunder i staden Janji som ligger 20 kilometer från gränsen.

- Jag låg och sov då jag väcktes av skalvet. Jag trodde först att det bara var en dröm, skriver en annan kinesisk bloggare i området.

I Kina började folk genast spekulera hur landets ledning kommer att reagera, eftersom Kina är i nyckelställning vad gäller internationella påtryckningar.

Kärnprovsprängningen utfördes bara några timmar innan president Xi Jinping öppnar de så kallade BRIC-ländernas toppmöte i södra Kina.

I gruppen ingår förutom Kina även kärnvapenmakterna Ryssland och Indien samt Brasilien och Sydafrika.

Kärnprovsprängningen och det spända läget i nordöstra Asien landar genast högst på agendan när ländernas ledare möts.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un hävdade i mars år 2016 att Nordkorea har utvecklat kapacitet att fästa miniatyriserade kärnstridsspetsar på missiler vilket experter i väst betvivlar
Nordkoreas ledare Kim Jong- Un hävdade i mars år 2016 att Nordkorea har utvecklat kapacitet att fästa miniatyriserade kärnstridsspetsar på missiler vilket experter i väst betvivlar Nordkoreas ledare Kim Jong Un hävdade i mars år 2016 att Nordkorea har utvecklat kapacitet att fästa miniatyriserade kärnstridsspetsar på missiler vilket experter i väst betvivlar Bild: EPA/KCNA Nordkorea,Kim Jong-un

Biter sanktionerna?

Kina har i år gått med på nya FN-sanktioner mot Nordkorea men det är tillsvidare oklart hur landet har följt dem.

Handeln mellan Kina och Nordkorea har i varje fall vuxit även i år trots alla sanktioner.

Kina har i likhet med Ryssland fördömt kärnvapenprovet i skarpa ordalag men uppmanar alla parter till försiktighet.

FN:s säkerhetsråd diskuterade Nordkorea nyligen i ett krismöte efter att det hade skjutit en medeldistansmissil över Japan.

Inga beslut om nya sanktioner fattades den gången men nu är nya konkreta sanktioner antagligen att vänta.

Sydkorea rustar upp?

Japan och Sydkorea rasar som vanligt, även om kärnprovsprängningen var väntad.

Sydkoreas vänsterliberala president Moon Jae-In som vann presidentvalet i våras delvis tack vare löften om avspänning och dialog med Nordkorea, har sammankallat det nationella säkerhetsrådet till ett krismöte.

Moon har varit tvehågsen vad gäller det omstridda nya missilförsvarssystemet Thaad som USA är i färd med att installera i Sydkorea.

Men nu ökar trycket ytterligare på att Moon Jae-In ger slutligt grönt ljus för projektet som irriterar både Kina och Ryssland för att inte tala om Nordkorea.

Ett tecken på det är Moons skarpa fördömande där han kräver att säkerhetsrådet bestraffar Nordkorea på hårdast möjligast sätt.

Oppositionsledaren, den vänsterorienterade Moon Jae-In förutspås bli Sydkoreas följande president
Sydkoreas president Moon Ja-In som har talat för avspänning med Nordkorea sammankallade det nationella säkerhetsrådet till ett krismöte i natt Oppositionsledaren, den vänsterorienterade Moon Jae-In förutspås bli Sydkoreas följande president Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Sydkorea,Moon Jae-in

Shinzo Abe varnar igen

Japans konservativa premiärminister Shinzo Abe hotade liksom tidigare med odefinierade "kraftfulla motåtgärder."

- Om Nordkorea har utfört ett kärnvapentest så är det absolut oacceptabelt och vi kommer att protestera kraftfullt. Vi har sammankallat det nationella säkerhetsrådet för att analysera läget, sade Abe.

Abe lär ha talat med USA:s president Donald Trump i natt men det är oklart om det var före eller efter provsprängningen.

Morgon-Twitter från Trump

Trump fördömde Nordkorea i morse lokal tid med en rad kommentarer på Twitter, som kanske ändå inte var så hotfulla som tidigare.

Han inledde med att skriva att "kärnprovet visar hur Nordkoreas ord och handlingar fortsätter att vara mycket fientliga och farliga för USA."

- Nordkorea är en skurknation som har blivit ett stort hot och en belastning för Kina, som försöker hjälpa men med liten framgång, fortsatte Trump.

Han fortsatte med att ge USA:s allierade Sydkorea en känga:

- Sydkorea håller på att märka, så som jag har talat om för dem, att deras prat om eftergifter till Nordkorea inte kommer att fungera, de förstår bara en sak!, tillade Trump i sin morgonfrustration.

Presidenten blev senare under dagen tillfrågad av reportrar huruvida USA kommer attackera Nordkorea.

- Vi får se, svarade Donald Trump.

President Trump meddelade senare på Twitter att USA överväger att avbryta handeln med alla de länder som har affärer med Nordkorea.

Radioaktiva bevis

Både Japan och andra grannländer försöker nu samla bevis på att kärnprovsprängningen faktisk ägde rum så som Nordkorea hävdar.

Det är så gott som omöjligt att komma underfund med om det faktiskt var frågan om en vätebomb eller en vanlig fissionsbomb som hade förstärkts på något sätt.

Nordkorea har genom åren blivit allt bättre på att sopa igen spåren efter sig och varken Kina, Ryssland, Japan eller Sydkorea lyckades fånga upp radioaktiva partiklar i atmosfären efter Nordkoreas två kärnprovsprängningar i fjol.

Nordkorea hävdade att det första provet i början av år 2016 var landets första lyckade sprängning av en vätebomb som bygger på fusion, men oberoende experter har hela tiden betvivlat påståendet.

FN:s säkerhetsråd sammanträder

FN:s säkerhetsråd sammanträder i morgon till ett extrainkallat möte med anledning av Nordkoreas provsprängning.

Läs mera:

Analys: Hur Nordkorea blev en kärnvapenmakt

Nordkorea började utveckla sitt kärnprogram kort efter Koreakriget som slutade i ett vapenstilleståndsavtal år 1953. Nordkoreas Atomenergiinstitut grundades redan år 1952 medan kriget pågick, men kärnforskningen kom inte igång förrän man hade undertecknat ett samarbetsavtal med Sovjetunionen år 1956.

(Uppdatering: Trumps kommentar "Vi får se" tillagd kl. 19.09, Trumps Twittertext om handel kl. 19.34, nordkoreansk nyhetsuppläsare i videoklipp kl. 20.20, FN:s säkerhetsråd sammanträder kl. 21.44)