Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelseger för Finlands ungdomar: ”Helt sjukt bra lag!”

Casper Tillander, Sverigekampen 2017
Casper Tillander slutade trea i pojkarnas höjdhopp med resultatet 199, en centimeter sämre än det personliga rekordet. Casper Tillander, Sverigekampen 2017 Bild: Yle / Janne Isaksson casper tillander

Såväl Finlands flickor som pojkar tog hem friidrottslandskampen mot Sverige. Jag gissar att vi inte sover så mycket på hemresan, säger Sibbohöjdhopparen Casper Tillander.

Finlands flickor vände det knappa underläget från öppningsdagen och drog ifrån till en fjärde landskampsseger på raken tack vare en prima andra tävlingsdag.

På pojksidan hade Sverige två segrar i svit, men på Stockholms stadion var Finland bättre båda dagarna och säkrade en dubbelseger bland ungdomarna.

– Det här är säkert den bästa tävlingen på hela året. Man får tävla som ett lag och med folk som har nånting gemensamt med dig. Det är speciellt, säger IF Sibbo-Vargarnas höjdhoppare Casper Tillander.

– Det har varit jätteroligt, faktiskt jätteroligt, fortsätter IF Drotts stavhoppare Sofie Westerlund. Jag har sett jättemycket fram emot det här hela sommaren, så jag är jätteglad.

”Lagandan på topp hela tiden”

Tillander och Westerlund, som bägge slutade tredje i sina respektive grenar, betonar gemenskapen i samband med landskampen. Tillander var med i Sverigekampen även i fjol, medan Westerlund gjorde landslagsdebut.

– Friidrotten är så individuell men här tävlar vi i lag och det är roligt. Det är nånting speciellt. Vi har jättekul tillsammans och det är jätteroligt att tillsammans få vinna över de svenska flickorna, säger Westerlund.

Sofie Westerlund, Sverigekampen 2017.
Sofie Westerlund klarade sig utan rivningar fram till 366 där hon var väldigt nära att komma över på det sista försöket. Hennes rekord är 370. Sofie Westerlund, Sverigekampen 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson sofie westerlund

Varför är det extra att tävla som ett lag?

– Om du tävlar ensam njuter du bara av dina egna framgångar och blir jättebesviken om du misslyckas, förklarar Tillander. Men om du tävlar som ett lag blir du glad när alla vinner och det går bra för laget.

Hur är stämningen i laget?

– Jag har varit med i två år nu och vi har ett helt sjukt bra lag, lagandan är på topp hela tiden! Stämningen var jättebra också i fjol trots att vi förlorade, men nog måste det ju vara ännu lite bättre nu.

Hur ska ni fira segern?

– Jag vet inte ännu, men jag gissar att vi inte sover så mycket på hemresan i båten, ler 17-åringen från Sibbo.

Finlands pojkar leder med poängen 103-91 och flickorna med 102-92 inför de avslutande långa stafetterna på söndag kväll. Se fullständiga resultat här.

Läs också