En del föredrar runda kurvor, andra igen kantiga och räta linjer. Vi talar om finländska formgivare och finländsk design. Antikexpert Bernt Morelius presenterar finländare som gjort hundraåriga Finland känt för sina innovativa möbler, lampor, konstglas och vardagsporslin.
För Bernt Morelius var det svårt att besluta vilka finländska formgivare som skulle få plats i serien om finländsk design. Det finns nämligen många framstående designers under en så lång tidsperiod som 1917-2017.
- Till slut beslöt jag att låta Pro Finlandia-medaljen löpa som en röd tråd genom det här seklet, berättar Bernt Morelius.
Pro Finlandia är en utmärkelse som ges till författare och konstnärer. Medaljen började delas ut 1945 men det dröjde faktiskt ända fram till 1955 innan en formgivare tilldelades Pro Finlandia. Då fick bland andra Göran Hongell och Tapio Wirkkala motta medaljen.

- Under de första årtiondena var formgivarna ganska anonyma. Det är fortfarande en gåta vem som skapade Arabias serie Fennia. Det var en serie gjord för export med vaser, ljusstakar, muggar med mera, berättar Bernt Morelius.

Flera av föremålen i serien Fennia är utsmyckade med svastikan, en symbol som är väldigt gammal och som ursprungligen symboliserar fred. I dag är symbolen mer känd som Nazitysklands hakkors.
- Det har spekulerats ifall det var Akseli Gallen-Kallela som designade Fennia, men det är inte helt säkert, säger Bernt Morelius.
Under ledning av antikexpert Bernt Morelius får vi också höra en del roliga historier hur vissa kända föremål tillkommit av en slump och hur en känd glaskonstnär blev formgivare av misstag. Den här personen skulle egentligen utbilda sig till något helt annat, men så gick han in genom fel skoldörr!
Att Gunnel Nyman hör till en av Bernt Morelius favoriter inom finländsk formgivning går inte att ta miste på när han beskriver hennes konstnärskap. Som så många andra dåtida formgivare började också Gunnel Nyman med att designa möbler, men gick ganska snabbt över till Riihimäki där hon började designa glasföremål.

- Väldigt spännande form, väldigt udda och nytänkande. Hon formgav bland annat lampkuporna som hänger i Svenska Teatern i Helsingfors.
Bernt Morelius beskriver glasen med bubblorna och vaserna med en slöja av bubblor som Gunnel Nyman gjorde för Notsjö.
- De är alla helt strålande och unika i sitt formspråk. Tänk att hon fick skapa så här udda saker i ett efterkrigstida Finland när det var ont om material. Det hon gjorde då skulle kunna vara designat i dag. Nymans föremål skulle väcka lika stor uppmärksamhet om de skapades i dag. De är tidlösa utbrister Bernt Morelius

Efter krigen skapades många vackra men också praktiska föremål som finns i de flesta finländska hem. Bernt berättar hur länge Friedl Holzer-Kjellberg fick kämpa för att få till de små urgröpningarna i risporslinet. Kaj Franck får mycket beröm för sina klassiker, bland dem servisen Kilta och bestickserien Scandia.

Med i serien om finländsk design under 100 år ryms naturligtvis också världens mest kopierade sax, den orangefärgade Fiskarssaxen vars färg egentligen skulle bli svart eller röd.
Bernt Morelus berättar om smycken som burits av prinsessan Leia i Starwars, men som är formgivna i Borgå och om tapeter med lärkor som bär fickur. Varför visar klockan alltid på tre?
Du får kanske svar på den frågan och många fler finurliga detaljer om du följer Bernt Morelius och Tiina Grönroos tiodelade serie om finländsk formgivning under hundra år av självständighet. Serien startar tisdagen den 5 september i Yle Vega Nyland och finns naturligtvis också på Yle Arenan.