Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea: Vi testade en vätebomb

Nordkorea har nu bekräftat att landet utförde en provsprängning av en vätebomb tidigt på söndag morgon finsk tid. Enligt Nordkorea kan bomben fästas på en missil.

Nordkorea meddelade om testet på statlig TV efter rapporter om ett kraftigt jordskalv i Nordkorea, som ska ha orsakats av just ett kärnvapentest. Enligt sydkoreanska uppgifter skedde skalvet nära det område där Nordkorea tidigare har utfört kärnvapenprover.

Karta som visar var jordskalvet upptäcktes.
Karta som visar var jordskalvet upptäcktes. Nordkorea,Nordkoreas kärnvapenprogram

Sydkoreas nationella säkerhetsråd har sammankallats till ett krismöte.

Enligt källor inom säkerhetsrådet var skalvet sannolikt resultatet av en explosion som var minst tio gånger starkare än Nordkoreas senaste kärnprovsprängning för ett år sedan.

 Toshiyuki Matsumor vid Japans meteorologiska byrå svarar på frågor om Nordkoreas kärnvapentest.
Toshiyuki Matsumori , direktör för Japans meteorologiska byrå svarar på journalisters frågor om provsprängningen. Toshiyuki Matsumor vid Japans meteorologiska byrå svarar på frågor om Nordkoreas kärnvapentest. Nordkoreas kärnvapenprogram,Japan

Explosionen var också fyra gånger starkare än bomben som släpptes över Nagasaki 1945.

Besked om vätebomb i natt

Nyheten om ett nytt kärnvapentest kommer bara timmar efter att Nordkorea meddelade att landet nu har utvecklat en vätebomb som kan fästas vid en interkontinental robot.

Det var Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA som meddelade att man lyckats utveckla ett så avancerat kärnvapen som en vätebomb, som kan skjutas iväg med en robot som kunde nå till och med USA.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb. Nordkorea,Kim Jong-un,kärnvapen

Enligt KCNA inspekterade landets ledare Kim Jong-Un bomben vid en militär enhet. Bombens alla delar ska ha tillverkats i Nordkorea, enligt Juche-principen som är en slags blandning av marxism och nationalism.

Beskedet ökade ytterligare spänningen på Koreahalvön och oron i resten av världen. Nordkorea har under de senaste åren trappat upp sitt kärnprogram och så sent som i tisdags sköt Nordkorea en missil över Japan.

Och nu har Nordkorea alltså ha utfört ett sjätte kärnvapenprov.

Källor: Reuters, AFP, TASS, arkiv

Läs mera:

Analys: Hur Nordkorea blev en kärnvapenmakt

Nordkorea började utveckla sitt kärnprogram kort efter Koreakriget som slutade i ett vapenstilleståndsavtal år 1953. Nordkoreas Atomenergiinstitut grundades redan år 1952 medan kriget pågick, men kärnforskningen kom inte igång förrän man hade undertecknat ett samarbetsavtal med Sovjetunionen år 1956.