Hoppa till huvudinnehåll

Visningsrättigheter för VM i friidrott till Yle

Elaine Thompson (t.h.) hör till favoriterna på 100 meter för damer.
Elaine Thompson (t.h.) hör till favoriterna på 100 meter för damer. Bild: EPA/YOAN VALAT sprinterlöpning,friidrott

Yle förmedlar händelserna och stämningarna från världsmästerskapen i friidrott till finländarna också i fortsättningen. Det färska avtalet omfattar de tre följande VM-spelen åren 2019, 2021 och 2023.

Yles friidrottsavtal hör till Europeiska radio- och TV-unionen EBU:s och Internationella friidrottsförbundet IAAF:s paraplyavtal om sändningsrättigheter för VM i friidrott för åren 2018-2023.

Efter VM-spelen i London i år tävlar man nästa gång om världsmästerskapen i friidrott i Qatars huvudstad Doha 2019 och i Eugen i USA år 2021. Vilken stad som står värd för VM i friidrott 2023 klarnar senare.

Undersökningarna visar att finländarna anser att friidrott är den näst intressantaste tv-grenen direkt efter ishockey. Därför har friidrott sin gedigna plats i Yles sportutbud.

“VM-avtalet är en central del av Yles utbud av toppidrott. Yle har som mål att visa de viktigaste sporthändelserna och följa det stora mångfaldet av grenar. De viktigaste och största idrottsevenemangen finns fritt tillgängliga för finländarna på Yles kanaler. Vi vill göra friidrotten ännu lättare tillgänglig och på samma gång försäkra oss om att de traditionella tv-sändningarna från tävlingarna utvecklas för att svara mot kommande års och nya publikgruppers krav”, säger chefen för Yles finskspråkiga sportredaktion Panu Pokkinen.

Yle och Finlands Friidrottsförbund (SUL) slöt i juli avtal om att sända inhemsk friidrott på Yles kanaler åren 2018–2022. Det här femåriga avtalet innefattar alla stora friidrottstävlingar i Finland som sänds i tv.

EBU:s pressmeddelande om avtalet

För mera information:
Panu Pokkinen, chef för Yle Urheilu, panu.pokkinen@yle.fi