Hoppa till huvudinnehåll

"Åbo är Finlands vackraste stad och Hirvensalo är Åbos vackraste stadsdel"

Jan-Erik Andersson och Marko Ekman
Konstnären Jan-Erik Andersson och företagaren Marko Ekman. I bakgrunden syns Hirvensalo slalombacke. Jan-Erik Andersson och Marko Ekman Bild: Yle / Peter Karlberg Jan-Erik Andersson och Marko Ekman

Stadsdelen Hirvensalo är i fokus under stadsdelsveckan i Åbo. Under måndagsmorgonen träffade Yle Åboland de två Hirvensaloborna Marko Ekman och Jan-Erik Andersson som båda sedan länge har bott på ön strax utanför Åbo centrum.

Marko Ekman är företagare och har bott 21 år på Hirvensalo.

- Hirvensalo är det bästa stället i Åbo att bo på och naturen är nära oss varje dag. Åbo är Finlands vackraste stad och Hirvensalo är Åbos vackraste stadsdel.

Marko Ekman bor i ett hus som ursprungligen var korvfabrikören Fischer & Bergers sommarstuga från 1945. Stugan är byggd av brädor från en tidigare kantin för tyska soldater i Hangö. Brädorna togs till Åbo när kriget var slut.

Andersson hyllar vyn från bron till Hirvensalo

Jan-Erik Andersson är en känd konstnär som bor i det speciella Lövhuset (Life on a leaf-huset) på Hirvensalo. Han har bott på Hirvensalo i över tio år.

- Den häftigaste upplevelsen med Hirvensalo är att åka över den härliga bron hit till ön. Men hela ön i sig är jättehäftig. Hirvensalo får snart ett nytt högstadium, så det kommer också locka ännu fler att flytta hit.

Vilka andra stadsdelar i Åbo gillar ni?

- Jag gillar hamnen. Jag gillar att hänga vid kusten, säger Jan-Erik Andersson.

- Jag gillar åstranden, säger Marko Ekman.

Nedan hittar du hela direktsändningen från Hirvensalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland