Hoppa till huvudinnehåll

Alla röster ska få höras på Åbo Bokmässa

Åbo bokmässa
Åbo bokmässa 2014. Åbo bokmässa Bild: ARTO.TAKALA åbo bokmässa

I oktober är det för 26:e gången dags för Åbo Bokmässa. Bokmässan i Åbo är Finlands äldsta och i år fokuserar man på Finlands jubileumsår.

Mässan äger rum i Åbo mässcentrum 6-8 oktober och bjuder i år på 770 uppträdanden, 500 programpunkter och över 100 utställare.

Bland dem som medverkar och uppträder hittas namn som Jenni Haukio, Merete Mazzarella, Kjell Westö och Jörn Donner.

Dessutom gästas mässan av utländska författare som serietecknaren Liv Strömquist och deckarförfattaren Denise Rudberg från Sverige.

Ett land - många röster

Temat är ”Ett land – många röster”. På det sättet vill arrangörerna uppmärksamma alla de röster som format det finländska samhället och litteraturen.

- Under hela självständighetstiden har vi haft allmän rösträtt och vår ambition är att få med så många som möjligt av de röster som format och formar litteraturen. Även röster som inte så ofta får komma till tals ska nu få höras, berättar Salla Simukka som planerat programmet tillsammans med Tommi Kinnunen.

Simukka förklarar att temat ”Ett land – många röster” konkretiseras genom att programmet delas upp i sju olika kategorier, eller röster.

Kategorierna är nya röster, envisa röster, möjligheternas röster, förnuftets röster, generationernas röster, högre röster och barnens röster.

Varje programpunkt hör till en av kategorierna.

- När man går på bokmässa blir det ofta så att man hör på de författare man känner till, men vi tror att man på det här sättet kan följa de olika rösterna som stigar genom programmet. På det sättet kan man navigera sig genom de hundratals programpunkter som ordnas och hitta något nytt och oväntat.

”Om du är intresserad av världshändelser och litteratur ska du komma på bokmässan”

Det här är Simukkas och Kinnunens första år som programplanerare för Åbo bokmässa. Nästa år återvänder Jenni Haukio, som tidigare stått för planeringen.

- Jag tvekade aldrig när jag fick chansen att planera mässan. Det är en möjlighet som kanske inte kommer på nytt, menar Simukka.

Varifrån kommer inspirationen till årets mässa?

- Till stor del kommer den från det Finland vi lever i idag. Vi funderade över vad vi tycker är viktigt, och kom fram till frågor om rasism, miljö, internet och hatretorik. Det här är ämnen som vi alla måste ta ställning till. Jag tycker att alla som är intresserade av litteratur och vad som händer i världen ska komma på årets bokmässa.

Kirjailija Salla Simukka kynttilälyhty kädessään
Salla Simukka, arkivbild. Kirjailija Salla Simukka kynttilälyhty kädessään Bild: Hanna Poropudas författare,Salla Simukka

Svenskt program i regi av Schildts & Söderström och Finlands svenska författareförening

Förlaget Schildts & Söderström och Finlands svenska författareförening står för svenskspråkigt program på mässan.

Schildts & Söderström är det enda svenskspråkiga förlaget som är på plats.

Författareföreningen har en egen monter där flera författare dagligen dejourerar för att diskutera och umgås med mässpubliken.

I montern finns också en utställning med temat Finland.

I övrigt koncentreras de svenska programpunkterna till söndagen och Fiore-scenen. Under dagen kommer ett antal författare att samtala om och läsa ur sina böcker på scenen.

En av debutanterna är Ulla Donner med serieberättelsen Spleenish.

- Det är väldigt viktigt för de svenskspråkiga författarna att de får höras på Finlands äldsta bokmässa, menar Elisabeth Jansson som är informationschef på Schildts & Söderström.

Jansson berättar att en ny sak för i år är rummet som kallas Textretreat, där författare läser ur sina böcker i en lugnare miljö. Där ska bland annat Eva Frantz läsa ur sin nya deckare Blå Villan.

Samtidigt som bokmässan äger också Åbo mat- och vinmässa rum på mässcentret.

Du hittar information om mässan här.

Läs också