Hoppa till huvudinnehåll

Bra sex – hur ska man göra?

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

Kommunikation är inte helt lätt, men något det verkligen lönar sig att satsa på. Eftersom alla gillar olika saker i sängen och det inte finns ett rätt sätt att göra saker på, så behöver man kunna visa och tala om hur man själv vill ha det.

Först förstås ta reda på vad man njuter av, genom onani. Genom att trycka, dra, gnugga och kittla hårdare och saktare, snabbt och långsamt, med och utan glidmedel, använda duschstråle, en kudde, sidenscarf, fjäder eller något annat så får man olika upplevelser och hittar det som känns skönast.

Att prata om sex är bra, gärna utanför sängen. För att genast efter sexet berätta hur man egentligen skulle vilja ha det kan vara rätt sårande. Finkänslighet behövs, säg ”det kunde vara ännu skönare om vi...” eller ”jag hörde om en ny grej jag skulle vilja testa” i stället för att klaga.

Det går också bra att kommunicera med kroppsspråk. Klä av dig om du vill ha sex, pressa dig närmare, sätt partnerns hand på din kropp, visa hur du vill bli smekt genom att smeka dig själv. Gör gillande ljud då det känns skönt, bli tyst eller harkla dig då det inte känns så bra, lägg din hand på partnerns och visa precis var och hur du vill bli smekt.

Det gäller förstås att vara lyhörd själv, att lyssna in din partners signaler. Är du det minsta osäker på om hen gillar det ni gör eller ska göra, så fråga! Skulle ju inte vara något vidare om du begick ett övergrepp för att du inte brydde dig om att se till att din partner var med på noterna.

Ha det så skönt!

Kom med och chatta med mig i kväll, måndag 4.9 kl. 19-22 på Sluta Panta! Du hittar chatten HÄR.

Suss Åhman
Sakkunnig i sexuell hälsa