Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Så håller du skräpposten borta från din inkorg

Så blir du av med skräppost
Så blir du av med skräppost Bild: Yle/ Unsplash Gary Chan Spam,digiträning

Du för dina sopor till soptunnan när du vill bli av med dem, så enkelt är det. Men när det handlar om skräppost som landar i din inkorg fungerar det inte riktigt så. Att radera mailet hindrar inte att du får liknande spam i framtiden, utan det kräver annorlunda justeringar.

Din e-posttjänst – kanske är det Gmail – sållar bort en del skräppost redan innan den når din inkorg. Men att gallra bort skräpposten till hundra procent är så gott som omöjligt. Olika företag gallrar också bort olika stora delar av spammet.

Man kan minska mängden spam med några enkla knep.

På datorn

De flesta använder en webmail, det vill säga en e-post som nås via en browser. Några kända webmail-tjänster är Googles Gmail, Yahoo och Microsofts Outlook.

Utöver dessa använder många finländare webmail-tjänster som erbjuds av operatorer. Hit hör e-postadresser med domännamn som @pp.inet.fi, @welho.com och @kolumbus.fi.

1. Gmail

Ange spam. Ju oftare du klassar skräppost som skräp, desto bättre blir Gmail på att automatiskt sålla bort det. Ange spam med hjälp av ikonen som föreställer ett utropstecken i den översta balken. Du kan markera mailet i rutan till vänster eller öppna mailet och därefter klicka på ikonen med utropstecknet.

Ikonen med ett utropstecken anger skräppost.
Ikonen med utropstecknet i övre balken anmäler skräppost. Ikonen med ett utropstecken anger skräppost. Bild: Skärmdump Gmail Gmail,Skräppost

Blockera avsändaren. När du blockerar en avsändare hamnar dess e-post automatiskt bland skräpposten. Gå in i mailet och klicka på pilen som pekar nedåt längst till höger. Välj Blockera [avsändaren].

Du kan också meddela Gmail om du stöter på lösenordsfiske eller mail som bryter mot användarvillkoren.

Olika filter kan också vara nyttiga att använda: läs mer om det på Gmail hjälp. Då styr du automatiskt vissa mail i någon mapp eller i skräpposten.

2. Outlook

Så markerar du skräppost i Outlook: Gå till Skräppost i den övre balken (bredvid finns en liten pil som pekar nedåt). Klicka på Skräppost.

Dina spaminställningar kan du justera via Inställningar (kugghjulsikonen) > Alternativ > E-post > Skräppost > Filter och rapportering. Där kan du blockera innehåll från okända avsändare, välja filternivå för inkommande mail samt begränsa bifogade filer, bilder och länkar.

Kom ihåg: Om du bestämmer dig för att sluta använda din tidigare e-post är det viktigt att radera den efter en tid.

3. Yahoo

Klicka på spamikonen varje gång som oönskade meddelanden hamnar i din inkorg. Det utvecklar e-posttjänstens egna filter.

Mer ingående instruktioner om att blockera, filtrera och markera spam med Yahoo finns bland annat på följande sidor (på engelska): blockera skräppost: instruktioner på Wikihow.com, filtrera skräppost: instruktioner på Lifewire.com, markera skräppost: instruktioner på Help.yahoo.com.

4. Finska operatorers webmailtjänster

Elisas, Telias (tidigare Sonera) och DNA:s webmailtjänster filtrerar bara en liten del av all skräppost automatiskt. Det är också svårt att själv filtrera bort eller blockera skräppost.

Intresset för att upprätthålla egna e-posttjänster verkar vara litet bland de inhemska operatorerna och DNA rekommenderar till och med att man byter till en annan webmail.

Om man ändå helst vill behålla sin gamla e-postadress kan man skapa ett nytt e-postkonto med mer omfattande skräppostfilter hos exempelvis Gmail eller Outlook, och vidarebefordra sin e-post dit.

Är det du själv som är orsaken till skräpposten i din inkorg?

Har du kanske gett tillstånd att skicka specialerbjudanden när du registrerat dig till någon ny tjänst? Då har du gett tjänsten marknadsföringstillstånd.

Om du vill slippa de här meddelandena ska du logga in i tjänsten och ta bort marknadsföringstillståndet. Eventuellt kan du bli av med reklamen också i det själva mailet genom att klicka på “Avprenumerera” (“Unsubscribe” på engelska).

Det finns också sidor som skickar reklam till alla de registrerade som inte separat har tackat nej till reklam. Frågan är huruvida det här är lagligt: läs mer om elektronisk direktmarknadsföring på Konkurrens- och konsumentverkets sidor. Finns det ingen avprenumereringslänk i mailet är du tvungen att kontakta företaget i fråga direkt.

Kom ihåg att vara noggrann med var du klickar: Klicka inte på avprenumereringslänken om mailet i fråga är regelrätt spam, det vill säga inte reklam som du tackat ja till att få. Det leder bara till att spammaren märker att skräpposten har en mottagare, vilket leder till ännu mer skräppost.

Google Gmailin ja Apple Mailin kuvakkeet eli ikonit
Google Gmailin ja Apple Mailin kuvakkeet eli ikonit Bild: CC / Kuvankäsittely YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,e-post

På mobilen

1. IOS Mail

IOS Mail är e-postappen på Apples apparater. Så markerar du spam: Öppna mailet och klicka på flaggikonen i balken längst ner. Klicka på att flytta till skräppost. (Instruktionerna gäller för IOS 7 eller nyare system.)

2. Gmail-appen

Anmäl skräppost. Klicka på avsändarens profilbild vid det mail som du vill anmäla. Klicka på drop down-menyn (ikon med tre punkter) uppe till höger och välj att anmäla skräppost.

Blockera avsändare. Se instruktioner för dator.

Fyra åtgärder mot skräppost - innan du ens börjat få den

1. Använd mer än en e-post

Ha ett e-postkonto som du sköter officiella ärenden med. Låt bli att lägga ut det kontots adress på sociala medier och öppna webbplatser, lägg inte ens ut det på din egen webbplats. Om du ändå känner att du måste lägga ut adressen, skriv den då i ett format som är oläsligt för spamrobotar: skriv ut till exempel "förnamn PUNKT efternamn AT yle.fi". Sedan kan du ha en annan e-post att till exempel delta i lotterier med.

Gmail har en nyttig funktion som tillåter dig att modifiera din e-postadress på olika sätt med hjälp av ett "+" och på så sätt minska risken för att ditt konto blir hackat. Du kan skapa olika adresser för olika nättjänster, vars mail du ändå får i din inkorg. Om du till exempel vill delta i ett nätlotteri utan att lägga ut din riktiga e-postadress, kan du registrera dig med "förnamnefternamn+lotteri@gmail.com".

2. Ha ett separat lösenord för din e-post

Din e-post är nyckeln till många andra tjänster, eftersom du ofta använder den när du registrerar dig till olika ställen. Se till att inte upprepa samma kombination av användarnamn och lösenord överallt, för då är det lätt för spammare att kapa också de andra tjänsterna ifall de får nys om ditt e-postlösenord.

3. Kolla avsändaren - noga

För pilen över avsändaren när du fått ett mail. Då ser du hela avsändarens e-postadress. Har du fått ett mail av dig själv (som du alltså inte tycker dig ha skickat) är det troligtvis spam. Lita inte blint på avsändarens namn.

4. Ta i bruk en tvåstegsverifiering

Tvåstegsverifiering innebär att man utöver användarnamn och lösenord ger en kod när man loggar in. Koden finns oftast på en telefon och uppdateras ständigt. Den är som ett säkerhetslås: en utomstående kan inte logga in i systemet fastän den vet både användarnamn och lösenord. Åtminstone Google, Apple och Microsoft erbjuder tvåstegsverifiering.

Slarva inte med skräpkorgen eller ditt gamla e-postkonto

När du har justerat de här inställningarna och lärt din e-posttjänst att sålla skräppost gäller det att kolla innehållet i skräpposten med jämna mellanrum. Också viktiga mail kan ibland hamna där.

Och om du bestämmer dig för att sluta använda din tidigare e-post är det viktigt att radera den efter en tid. Ett oanvänt e-postkonto kan hackas och då kan någon använda din e-post och din identitet utan att du märker.

Antti Kurittu vid Kommunikationsverkets Cybersäkerhetscenter har intervjuats för texten.

Ursprungstexten av Katja Solla på Yle.fi/oppiminen.

Digiträning