Hoppa till huvudinnehåll

Historiebok och tankeväckare – Yle Sporten rankar de hundra största idrottsögonblicken

Johan Portin med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.
Vi hoppas att listan väcker intresse och diskussion, säger Johan Portin. Johan Portin med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick. Bild: Yle / Miro Johansson Finlands 100 största idrottsögonblick

Yle Sporten listar de hundra mest betydelsefulla händelserna i finländsk idrottshistoria. En omöjlig uppgift, men förhoppningsvis en värdefull historisk genomgång och diskussionsunderlag.

För att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum sammanställer Yle Sporten en ranking över nationens hundra största idrottsögonblick genom tiderna.

De äldsta händelserna dateras till och med före självständiga Finland uppstod, de färskaste når mer eller mindre ända fram till dags dato. Allt från arkivklipp, minnen, tillbakablickar och färska kommentarer utlovas.

– Inför jubileumsåret har många säkert funderat om vi här på Yle ska uppmärksamma Finlands 100 år och i så fall hur. Samma diskussion fördes hos oss och vi kom fram till att vi vill göra en lista över de hundra största idrottshändelserna under Finlands historia, berättar sportchef Johan Portin.

Debatten har gått vild

Christoffer Herberts har stått för grundarbetet, en arbetsgrupp har jobbat fram en stor del av rankingen och hela redaktionen har sedan röstat fram topp-10.

– Alla förstår att det inte direkt är det lättaste att göra en sådan här rangordning. Alla har sina egna preferenser, sin egen bakgrund, och det är väldigt svårt att jämföra något som hände förra året med något från 1920-talet.

– Det är en synnerligen inofficiell lista, men det är vår syn på det hela. Och också hos oss har diskussionerna ibland gått vilda och det har funnits väldigt olika åsikter, säger Portin.

Som helhet kan man se det som en historiebok över finländsk idrott

Listan handlar inte endast om guld, segrar och framgång. Bland de största, eller mest betydelsefulla, ögonblicken finns även sådant finländare kanske helst skulle glömma.

– Allt som påverkat finländskt idrottsliv platsar. Då kan det också handla om mindre trevliga händelser som dopningsfall, konstaterar Portin.

– Sedan kan ett enskilt ögonblick röra sig om till exempel en medalj, men det är egentligen inte medaljen som är det centrala, utan personen i sig och personens betydelse för finländsk idrott eller en specifik gren.

Åsikter välkomna!

Rangordningen hittas här. Listan uppdateras vartefter med tio nya placeringar per vecka, i regel varje måndag och torsdag. Detta fram till topp-10 då endast ett ögonblick åt gången offentliggörs.

Vi gör därtill djupdykningar i ett trettiotal händelser, däribland hela tio i topp. Den slutliga vinnaren står klar på Finlands självständighetsdag den 6 december.

– Vi hoppas att folk tar del av listan och har åsikter, att den väcker intresse och diskussion. Men vi hoppas man också kan lära sig något nytt om sådant som kanske hänt innan man börjat följa med idrott, alternativt kan man återuppleva sådant man varit med om i tiderna.

– Som helhet kan man på något plan se det här som en historiebok över finländsk idrott, säger Portin. Givetvis med en viss tonvikt på den finlandssvenska idrotten, eftersom vi ändå ser på det med finlandssvenska ögon.

Läs mera:

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

För att hedra 100-åriga Finland rankar Yle Sporten nationens hundra största idrottsögonblick. Nedräkningen pågår fram till självständighetsdagen då den slutliga vinnaren koras.

Läs också