Hoppa till huvudinnehåll

Kati Enkvist vill ge österbottningarna en bra start på morgonen

Kati Enkvist.
Kati Enkvist är God Morgon Österbottens nya programvärd. Kati Enkvist. Bild: Yle/Petter Sandelin. Enkvist,kati enkvist

Det är något speciellt med att få lotsa lyssnarna genom morgonsysslorna tycker Kati Enkvist som är ny programvärd för Österbottens morgonprogram.

Kati Enkvist är ny programvärd, men för många lyssnare är hon inte någon ny röst. För under sina åtta år på Yle har hon hunnit pröva på allt från att jobba med underhållning till att leda debatter i Slaget efter 12.

Vill vara en trevlig röst att vakna upp till

Tidigare har hon också lett morgonen i Yle Huvudstadsregionen och att lotsa lyssnarna genom morgonsysslorna är något hon trivs mycket bra med.

- Det är något speciellt med att starta upp dagen med lyssnarna. Att få vara med i köket eller bilen och en del av morgonbestyret. Jag tycker det är jätteroligt och det tror jag lyssnarna märker. Jag hoppas de känner att de har en trevlig röst i etern att vakna upp med på morgonen.

Kati vill att morgonen ska kännas relevant för lyssnarna.

- Det som är viktigt är att vi i morgonsändningarna vill tala om det som österbottningarna behöver veta och berör dem. Att vi tar saker som händer ute i världen och sätter in dem i ett österbottniskt perspektiv.

- Lyssnarna får jättegärna ta kontakt med oss om de har tips på saker de vill att vi ska ta upp.

Mycket att göra innan sändningen kör igång

Hur ser morgonen ut då man är uppe med tuppen och ska prata i radio innan de flesta ens har vaknat? Sändningen startar klockan halv sju på morgonen men hemma hos Kati ringer väckarklockan redan klockan fyra.

- Jag tillåter mig själv att trycka på snooze en gång men senast tio över fyra är jag uppe ur sängen. Jag äter inte frukost hemma utan det äter jag tillsammans med morgonreportern på redaktionen.
Sedan gäller det för morgongänget att snabbt förbereda sändningen.

- Tack och lov är mycket förberett dagen innan annars skulle man aldrig hinna. Men det gäller också att kunna reagera om det hänt något och ringa upp personer som kan kommentera i direktsändning.

- Också då sändningen kört i gång måste man hela tiden vara beredd att reagera och prata om saker som händer under morgonen.

Är det svårt att få folk du vill intervjua att komma till studion så tidigt?

- Ja ibland måste man lirka lite extra då man föreslår att de ska komma till studion halv åtta. Men förvånansvärt ofta är folk väldigt medgörliga. Österbottningarna verkar vara ett morgonpiggt folk. Sedan bjuder vi alltid våra gäster på kaffe och kaffe underlättar alltid.

Det absolut bästa med jobbet är alla människor jag får träffa och intervjua i direktsändning.

Hur är det med dig själv, är du en morgonmänniska?

- Då jag var yngre var jag definitivt ingen morgonmänniska men jag har blivit det med tiden. Visst är det svårt att vara jättepigg klockan tio över fyra på morgonen, men man vänjer sig.

- Det kräver att man ändrar sitt sociala liv och ser till att man går och lägger sig i tid. Det är helt okej för mig och jag har till och med tvingat min pojkvän att följa samma rutin så jag ibland för skjuts till jobbet, säger Kati med ett skratt.

Vad är då det bästa med jobbet som programvärd?

Det absolut bästa med jobbet är alla människor jag får träffa och intervjua i direktsändning. Att få höra människor berätta om sina erfarenheter, att höra hur politiker resonerar och få personer att öppna upp och dela med sig är det absolut roligaste som finns. Det är något magiskt med att få träffa och möta folk.

Kati Enkvist

  • Från Jakobstad
  • Familj: sambo och katten Vincent
  • Tidigare jobbat med flera olika program på Yle genom åren. Allra första programmet var samhällsprogrammet Pravda på X3m år 2009.
  • Lyssnar på musik, fotograferar, ser på film och läser böcker på fritiden.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten