Hoppa till huvudinnehåll

Merkel tog hem tysk valdebatt

Förbundskansler Angela Merkel ler efter att valdebatten avslutats.
Förbundskansler Angela Merkel efter valdebatten Förbundskansler Angela Merkel ler efter att valdebatten avslutats. Bild: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER Angela Merkel,Tyskland

Sansad och saklig – så kan man bäst beskriva gårdagens valdebatt mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och utmanaren Martin Schulz. För Schulz och socialdemokraterna, som ligger klart bakom i opinionsmätningarna, erbjöd debatten den enda möjligheten att direkt utmana den sittande kanslern.

Det var ytterst få gånger som det hettade till i debatten. Och när det gjorde det var det i rätt så marginella frågor som vägtullar för utlänningar och vilka delstater som har den slagkraftigaste polisen.

Under långa sträckor av debatten kunde man knappt urskilja några åsiktskillnader kandidaterna emellan.

I flyktingpolitiken beskyllde ändå Schulz Merkel för att ha agerat på egen hand och inte i tillräckligt hög grad i samarbete med de övriga EU-länderna. Också gällande relationerna till Turkiet var man delvis av olika åsikt.

– Som förbundskansler kommer jag att försöka få EU att sätta stopp för medlemskapsförhandlingarna med Turkiet, säger Schulz.

Schulz aktiv, Merkel kompetent

I ett första uttalande om Turkiet var Merkel betydligt mer försiktig än Schulz och talade om att man redan nu har gått in för en betydligt hårdare linje gentemot Turkiet.

– Om vi vill hjälpa de tyska medborgare som för tillfället sitter gripna i Turkiet måste vi kunna föra en diskussion med president Erdoğan.

I ett senare skede av debatten konstaterade Merkel ändå att hon är beredd att tillsammans med de övriga EU-länderna diskutera möjligheten att sätta stopp för medlemskapsförhandlingarna.

Merkel betonade också flera gånger att hon i motsats till Schulz alltid har varit emot ett turkiskt medlemskap i EU.

Också i sina uttalanden om USA:s president Donald Trump var Schulz betydligt mindre diplomatisk än den sittande förbundskanslern, men i övrigt var de två alltså ofta inne på nästan samma linje.

De första opinionsundersökningarna efter debatten visar att det här framförallt gagnade Merkel.

Schulz upplevdes visserligen som den som var mer aktiv och gick till angrepp, men Merkel sågs för det mesta som betydligt mer övertygande och kompetent.

För Schulz och socialdemokraterna bådar det här inget gott i valet om tre veckor.