Hoppa till huvudinnehåll

Närmat med Micke Björklund nominerat till stort europeiskt webbpris

Helene von Flittner, Michael Björklund, Matias Jungar och Torsten Wulff står i en hallonodling med lådor med hallon i i händerna.
Närmat med Micke Björklund och Matias Jungar fick sin början i Österbotten i fjol. I år genomfördes projektet i Västnyland. På bilden poserar de tillsammans med hallonodlarna Helene von Flittner och Torsten Wulff. Helene von Flittner, Michael Björklund, Matias Jungar och Torsten Wulff står i en hallonodling med lådor med hallon i i händerna. Bild: Sam Stäuber / Yle närproducerad mat,Matias Jungar,Michael Björklund,Västnyland,helene von flittner

Projekt Närmat med kocken Micke Björklund och programledaren Matias Jungar har nominerats till Prix Europa. Också Radioteaterns satsning Något Annat. En pjäs om begär tävlar i Europas största tävling för teve-, radio- och webbproduktioner.

Projekt Närmat tävlar i kategorin för bästa onlineproduktion.

Närmats mål är att ge ett lyft åt lokalproducerad mat och producenterna bakom råvarorna.

Det här genom att låta kocken Michael ”Micke” Björklund och programledaren Matias Jungar leva på bara närproducerad mat i fem dagar.

Michael Björklund står och tittar på en rökt sik som ligger i en bit med folie.
Micke Björklund visar upp hur mycket olika sorts råvaror det går att hitta lokalt. Michael Björklund står och tittar på en rökt sik som ligger i en bit med folie. Bild: Sam Stäuber / Yle Michael Björklund,Västnyland,närproducerad mat,rökt sik

Projektet bygger på publikens tips om råvaror och producenter.

Publiken följer med i en liveblogg

På nätet kan allmänheten följa med projektet i en liveblogg på Svenska Yles webbplats. Publiken kan också ta del av bilder, videor och livesändningar på plattformar såsom Facebook och Instagram.

Närmat blir också ett teveprogram.

Michael Björklund och Matias Jungar kockar inför en stor publik som sitter i en park.
Satsningen på närodlad mat avslutades med ett evenemang där Micke Björklund och Matias Jungar lagade mat framför publik. Michael Björklund och Matias Jungar kockar inför en stor publik som sitter i en park. Bild: Sam Stäuber / Yle Matias Jungar,Michael Björklund,Västnyland,närproducerad mat,Ekenäs,stallörsparken

Projektet med Micke Björklund och Matias Jungar fick sin start i Österbotten i fjol.

I år fick Närmat en fortsättning i Västnyland.

Två andra webbsatsningar nominerade

Förutom Projekt Närmat är två andra Yleproduktioner nominerade till samma pris. Det är En miljon fågelholkar (Miljoona linnunpönttöä) och Vaakakapina (fritt översatt till Vågrevolutionen).

Kampanjen En miljon fågelholkar hade som mål att få finändarna att bygga fågelholkar eftersom holkfåglar lider av bostadsbrist.

Holk TV
Under kampanjen En miljon fågelholkar kunde publiken kunde följa med en blåmesfamiljs liv i en holk live på nätet. Holk TV Bild: YLE/Joakim Lax fågelholkar,holk tv

Vaakakapina är ett projekt som strävar efter en sundare kroppssyn och är en slags motrörelse till alla smalhetsideal.

Totalt är 25 olika europeiska webbsatsningar i final.

Radioteaterns satsning i finalen för bästa radiodrama

Förutom Projekt Närmat tävlar också en annan av Svenska Yles satsningar i tävlingen i år.

Det är Radioteaterns Något Annat. En pjäs om begär som är en radiobearbetning av Milja Sarkolas pjäs Jotain toista – henkilökohtaisen halun näyttämö.

Den tävlar om priset för bästa radiodrama tillsammans med 27 andra bidrag.

Prix Europa är den största tävlingen för teve-, radio- och webbproduktioner i Europa och tävlingen går av stapeln i Berlin den 14-20 oktober.

Totalt fick Prix Europa in 677 bidrag från 34 länder i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland