Hoppa till huvudinnehåll

Oroligheterna på Koreahalvön kan påverka ekonomin världen över

Sedlar värda 5000 nordkoreanska won.
Sedlar värda 5000 nordkoreanska won. Landets tidigare ledare Kim Il-sung är avporträtterad på sedeln. Sedlar värda 5000 nordkoreanska won. Bild: ullstein bild - Rolf Schulten/ All Over Press valuta

Ett kärnvapenprov i Nordkorea påverkar hela världen, direkt eller indirekt. Även ekonomin påverkas, åtminstone om oroligheterna börjar trappas upp. Då kan också Finlands ekonomi drabbas negativt.

Nordkorea hävdar att landet har klarat av att utveckla en vätebomb, men ingen vet ännu om bomben verkligen är ett kärnvapen eller om bomben kan fästas på en missil.

Trots det har explosionen i söndags utlöst ett litet ekonomiskt jordskred på marknaderna, speciellt i områden nära Nordkorea.

Japans Nikkei 225-index slutade 0,93 procent på minus och Topix-indexet sjönk 0,99 procent på måndagen.

Bild från ett mäklarföretag i Tokyo.
Bild från ett mäklarkontor i Tokyo. Arkivbild. Bild från ett mäklarföretag i Tokyo. Bild: AFP / Lehtikuva Nikkei,ekonomi

Även Helsingforsbörsen reagerade genom att öppna på minus, och börserna i flera andra europeiska länder visar liknande tendenser.

Är det här bara en kortvarig panikreaktion eller början på ett ekonomiskt ras?

Jyrki Kallio, forskare vid Utrikespolitiska institutet och expert på bland annat regionala frågor i Östasien, tror inte det finns orsak till oro riktigt ännu.

Förebyggande attack kan leda till osäkerhet

Kallio anser att så länge det inte finns ett konkret hot om militära konfrontationer med Nordkorea kan marknaderna i länder nära Nordkorea ta det relativt lugnt.

- Men om vi skulle befinna oss i en situation där till exempel USA ser det som nödvändigt att utföra en förebyggande attack mot Nordkorea, eller redan om USA förbereder sig för en sådan, så ger det upphov till mycket osäkerhet som kan påverka marknaderna, säger Kallio.

Beskedet om Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning kom via nordkoreanska tv-nyheter
Beskedet om Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning kom via nordkoreanska tv-nyheter Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON Nordkorea,Sydkorea

Finland verkar inte påverkas särskilt mycket just nu. Tullen uppger att det inte föregick någon som helst handel mellan Nordkorea och Finland under det första halvåret i år.

I fjol importerades varor för blott 4 245 euro från Nordkorea till Finland, medan exporten var värd 1 534 euro.

Men om det blir militära konfrontationer på Koreahalvön påverkas marknader världen över, även i Finland.

- Koreahalvön finns mitt bland de mest betydelsefulla östasiatiska ekonomiska aktörerna – Japan, Kina och Sydkorea. Om det uppstår farhågor om att stabiliteten i området är vacklande så är det självklart att det orsakar stor osäkerhet på marknaderna. Det skulle märkas av också i Finland.

Trump twittrade ogenomtänkt?

Omvärldens sanktioner mot Nordkorea har redan tidigare fått kritik för att de inte fungerar. De har snarare lett till att läget i landet har förvärrats. Eller som Simon Jenkins skrev i The Guardian i september i fjol:

"Meningen med sanktioner är att skada en ekonomi och på det sättet få till stånd politiska förändringar. I Nordkoreas fall har sanktionerna lett till att den kämpande regimen gör det motsatta, de militariserar samhället och påskyndar det händelseförlopp som sanktionerna skulle stoppa – det vill säga att få tag på högteknologiska vapen."

Trots det vill USA:s president införa mera sanktioner. Samtidigt hotar han med att USA kan sluta göra affärer med länder som har Nordkorea som handelspartner."USA överväger att stoppa all handel med länder som gör affärer med Nordkorea" skrev Donald Trump på Twitter.

- Jag förmodar att Trump har släppt ur sig ett uttalande som inte var helt genomtänkt. Vi – och Trump – vet att Nordkoreas enda viktiga handelspartner är Kina. Kina deltar i de sanktioner som har slagits fast tidigare och landet har lovat att följa dem, säger Kallio.

"Kinabojkott vore absurt"

Hela 90 procent av exporten från Nordkorea har Kina som mottagaradress. Om Trump gör verklighet av sitt hot måste Kina med andra ord ingå i handelsstoppet.

I det här sammanhanget ska det nämnas att handeln mellan USA och Kina var värd nästan 650 miljarder dollar år 2016, enligt USA:s handelsmyndighet USTR.

- Hela tanken att Trump skulle börja bojkotta all handel med Kina på grund av läget i Nordkorea är ganska absurd. Jag ser det inte som realistiskt möjligt, säger Kallio.

amerikanska dollarsedlar
Vad skulle Benjamin Frankiln (här avbildad på USA:s 100-dollarsedel) ha tänkt om en handelsbojkott? amerikanska dollarsedlar Bild: Yle/Seppo Sarkkinen amerikansk dollar,valuta

För USA och landets president Donald Trump är situationen knepig på flera sätt. Trump vill att Sydkorea agerar och han hotar med att avsluta ekonomiska samarbeten länderna emellan om så inte sker.

Enligt Washington Post skulle det påverka båda ländernas ekonomier drastiskt, med export- och importförluster på flera miljarder dollar.

Risker med att slå till mot Nordkorea

En annan detalj som Washington Post lyfter upp är riskerna med att USA slår till mot Nordkorea.

Då kan Nordkorea till exempel välja att slå till mot Sydkorea som hämnd, och på så sätt slå ut en av USA:s stora handelspartner och en betydande ekonomi i östra Asien.

Risken att Nordkorea själv skulle inleda ett krig, till exempel på grund av sanktioner mot landet, är ändå inte något vi behöver frukta, tror Jyrki Kallio.

FN:s säkerhetsråd samlat runt ett bord.
FN:s säkerhetsråd funderar vad man ska göra med Nordkorea. Arkivbild. FN:s säkerhetsråd samlat runt ett bord. Säkerhetsrådet,FN,Nordkorea

- Jag ser det inte som sannolikt eller ens möjligt. Det har länge riktats sanktioner mot Nordkorea och de har skärpts. Sanktionerna påverkar inte Nordkoreas förmåga eller vilja att utveckla kärnvapen och missiler. Sanktioner irriterar säkert Nordkorea, men det är inte något som får landet att ta till vapen.

Källor: FNB, The Guardian, Washington Post, Jyrki Kallio, USA:s handelsmyndighet USTR

Läs mera:

Analys: Hur Nordkorea blev en kärnvapenmakt

Nordkorea började utveckla sitt kärnprogram kort efter Koreakriget som slutade i ett vapenstilleståndsavtal år 1953. Nordkoreas Atomenergiinstitut grundades redan år 1952 medan kriget pågick, men kärnforskningen kom inte igång förrän man hade undertecknat ett samarbetsavtal med Sovjetunionen år 1956.