Hoppa till huvudinnehåll

Planerna för Fiskstranden i Vasa fick grönt ljus

En skiss av hur Fiskets hus vid Fiskstranden i Vasa ska se ut.
En skiss av hur Fiskets hus vid Fiskstranden i Vasa ska se ut. Bild: ACH Architecture Vasa,fiskets hus

Vasa stadsfullmäktige godkände på måndagen detaljplanen för Fiskstranden. Fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) var nöjd med det snabba beslutsfattandet.

- På det stora hela kan man säga att det här är ett steg i att kraftigt utveckla stränderna i Vasa och vi har många intressanta projekt på gång. Det är ett av våra absoluta trumfkort och jag är väldigt nöjd med det snabba beslutsfattandet den här gången, konstaterar Strand.

- Det här möjliggör nu byggandet av Fiskets hus och ger förutsättningar för att det projektet ska gå vidare.

Gamla byggnaden rivs under hösten

Staden ska under hösten börja riva den gamla fiskhallen och sedan är det upp till de privata aktörerna när byggandet av Fiskets hus kan börja.

- Det här möjliggör att de privata intressenterna får ännu mera fart för sin planering. Det är ju förstås upp till dem, men jag tror man kommer igång ganska snabbt.

Joakim Strand
Joakim Strand Joakim Strand Bild: Yle/Anna Ruda Joakim Strand

Enligt Strand är det oerhört viktigt att piffa upp strandlinjen i Vasa och han anser att staden borde bli ännu bättre på att utnyttja stränderna.

- Våra vackra stränder är absolut en av de viktigaste tillgångarna vi har och alla vettiga städer utvecklar och utnyttjar sina styrkor. Det ska också vi göra.

"Ett avtryck av vår tid"

Några Vasabor har också uttryckt sin oro över att byggnaden ska förstöra utsikten mot vattnet från Strandgatan och att den blir för modern. Strand tror dock att Fiskets hus blir ett trevligt avtryck av vår tid.

- De byggnader vi nu har längs med stränderna är från en annan tid. Nu planerar vi byggnader som har att göra med vår tid och i framtiden får kommande generationer lämna sina egna spår.

- Jag tror nog när det där blir klart så är 99,9 % av Vasaborna väldigt nöjda och vi ska vara glada att det finns massor med företagare som vill satsa och vara med och utveckla våra stränder tillsammans med staden.

Uppdaterad kl. 9.54: Huvudbilden byttes ut mot en ny uppdaterad bild av Fiskets hus.

Uppdaterad kl.12.13: En gammal bild av projektet som fanns längst ner i artikeln togs bort.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten