Hoppa till huvudinnehåll

Svensk kritik mot landskampen: Det blir för långdraget och segt

Oskari Mörö tar en häck i Finnkampen.
Oskari Mörö och William Frobe under helgens landskamp i Stockholm. Oskari Mörö tar en häck i Finnkampen. Bild: Lehtikuva Oskari Mörö,Finnkampen,william frobe

Trots att det blev svensk dubbelseger i Finland-Sverige landskampen höjs flera svenska röster för en förändring av tävlingen. Det handlar om överlevnadsvillkor, menar man på svenskt håll.

Till exempel Radiosportens expertkommentator Miro Zalar anser att själva tävlingsblocket under de två dagarna är för långt.

– Det tar alldeles för lång tid. Man borde kunna stöka av den på två timmar i stället för tre, tre och en halv. Det blir för långdraget och segt, säger Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar.

Bland andra förslag som framkommer i Radiosportens uppföljning av helgens tävling nämns placeringen i tävlingskalendern och den geografiska placeringsorten (Göteborg istället för Stockholm).

– Det finns en del att fundera över placeringen i kalendern. Men historiskt har vi sett Finnkampen som en avslutning av säsongen. Vi får se vad som händer, men nästa år blir det månadsskiftet augusti-september igen, säger svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till Radiosporten.

Hoppa över Twitterpostning

Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm skrev i veckoslutet under rubriken "Finnkampen skadar svensk friidrott".

– Mediokra resultat hyllas, segrar värda noll på den internationella marknaden överskattas. De aktiva luras att tro att de är bättre än de är och jag tror att det är en fara både för svensk och finsk friidrott. Det hämmar drivkraften när du kan bli hyllad som en hjälte på så enkla vägar, menade Wennerholm.

– I dag är Finnkampen lika upphetsande som en syjunta i Sunne, menar Wennerholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport