Hoppa till huvudinnehåll

Sydkorea svarade med egna missiler mot Nordkoreas kärnprovsprängning

Sydkorea testade en serie missiler i natt som ett svar på Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning under veckoslutet
Sydkorea testade en serie missiler i natt som ett svar på Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning under veckoslutet Sydkorea testade en serie missiler i natt som ett svar på Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning under veckoslutet Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY Sydkorea,Nordkorea

Sydkorea har svarat på Nordkoreas sjätte kärnvapenprov med egna militära åtgärder.

Armén avfyrade först en serie missiler i en militärövning och regeringen gav därefter klartecken för det omstridda amerikanska missilförsvarssystemet Thaad.

Det sydkoreanska flygvapnet och armén säger sig ha avfyrat ballistiska missiler på egen hand, utan samverkan med USA.

Militärledningen meddelade också att man kommer att utföra koordinerade militära åtgärder med USA i den närmaste framtiden.

Grönt ljus för omstridda Thaad

Landets miljöministerium meddelar samtidigt att det nu är redo att godkänna installationen av det omstridda amerikanska missilförsvarssystemet Thaad i brådskande ordning.

Även sydkoreanska buddhister motsätter sig regeringens kontroversiella beslut att bygga missilförsvarssystemet Thaad. Beslutet försämrar också relationerna med Kina och Nordkorea
Installeringen av Thaad utlöste omfattande protester, även bland kristna och buddhister i Sydkorea Även sydkoreanska buddhister motsätter sig regeringens kontroversiella beslut att bygga missilförsvarssystemet Thaad. Beslutet försämrar också relationerna med Kina och Nordkorea Bild: EPA/KIM CHUL-SOO Sydkorea,Terminal High Altitude Area Defense

USA som betalar för systemet, började installera Thaad under den föregående, konservativa presidenten Park Geun-Hye.

Projektet stoppades när hon avsattes och den nuvarande, vänsterliberala presidenten Moon Jae-In tillträdde i våras.

Både Ryssland och Kina motsatte sig aggressivt installationen av Thaad och det påverkade också Sydkoreas livsviktiga handelsrelationer med Kina.

Opinionen vänder

Moon vann presidentvalet bland annat med löften om avspänning och dialog med Nordkorea.

Han gjorde det också klart att han motsatte sig Thaad, liksom en majoritet av väljarkåren och han förespråkade i stället försoning med Nordkorea.

Nordkoreas fortsatta militära provokationer har ändå tvingat den förre människorättsjuristen att inta en tuffare inställning gentemot Nordkorea som inte har visat någon vilja till avspänning.

Opinionen bland vanliga sydkoreaner har också vänt från de tider då installeringen av Thaad utlöste, passionerade, landsomfattande protester.

Sydkoreas president Moon Jae-In ar varit tvungen att inta en tuffare hållning gentemot Nordkorea. Här talar har med Japans premiärminister Shinzo Abe
Sydkoreas president Moon Jae-In ar varit tvungen att inta en tuffare hållning gentemot Nordkorea. Här talar har med Japans premiärminister Shinzo Abe Sydkoreas president Moon Jae-In ar varit tvungen att inta en tuffare hållning gentemot Nordkorea. Här talar har med Japans premiärminister Shinzo Abe Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA Sydkorea,Moon Jae-in

Säkerhetsrådet håller krismöte

FN:s säkerhetsråd kommer att samlas till krismöte för att diskutera nya sanktioner mot Nordkorea.

Diplomatkällor i New York säger att det är möjligt att man riktar in sig på Nordkoreas textilexport, som har utgjort det isolerade landets näst största exportvara efter stenkol och andra mineraler.

Över 90 procent av Nordkoreas export går till Kina, men det är tillsvidare oklart hur kineserna ställer sig till ännu tuffare sanktioner.

Textilexporten till Kina har ökat i år och handeln mellan länderna har överlag vuxit stadigt under de senaste åren.

Kina fördömde Nordkoreas kärnprovsprängning i skarpa ordalag i går, men det har alltid understrukit att sanktioner inte får drabba det utarmade koreanska folket som redan lider av sanktioner.

Sydkoreanerna testade bland annat missilen Hyunmoo-2 på landets östkust
Sydkoreanerna testade bland annat missilen Hyunmoo-2 på landets östkust Sydkoreanerna testade bland annat missilen Hyunmoo-2 på landets östkust Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY HANDOUT Sydkorea,Nordkorea

Tufft resolutionsförslag

USA överväger ett resolutionsförslag som går ännu längre.

Amerikanerna vill också stoppa all oljeexport och förhindra alla nordkoreaner får att jobba utomlands.

I den föregående sanktionsresolutionen i somras bannlystes en del av de nordkoreanska gästarbetarna, men Kina krävde kryphål som gagnade både Kina och Nordkorea.

USA vill också stoppa det nordkoreanska nationella flygbolaget Air Koryo från att flyga utomlands.

Kina är i nyckelställning eftersom all exporterad nordkoreansk stenkol går till Kina.

Det nordkoreanska flygbolaget flyger endast till Kina och så gott som all olja som Nordkorea importerar kommer från det stora grannlandet i norr.

De allra flesta av omkring 100 000 nordkoreanska gästarbetare jobbar dessutom antingen i Kina eller Ryssland.

Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea
Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kina,Nordkorea

Vad tycker Kina och Ryssland?

Kina har som sagt alltid understrukit att sanktioner inte får drabba det utarmade koreanska folket eller destabilisera regionen och det har krävt olika humanitära eftergifter då det har gått med på sanktioner i det förgångna.

Det är inte heller klart att Ryssland är redo att gå med på sanktioner som inte endast skulle drabba den nordkoreanska eliten.

USA intar ändå en tuff inställning inför förhandlingarna i FN:s säkerhetsråd.

- Om länder vill göra affärer med USA så måste de de givetvis samarbeta med våra allierade för att skära av Nordkorea ekonomiskt, varnade finansminister Steve Mnuchin i natt.

Källor: AP, Reuters, Yonhap, AFP