Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare toppolitiker i Esbo överklagar domen i bedrägerihärva

Högsta domstolens byggnad i Helsingfors
Högsta domstolen (HD) tar först ställning till ansökan om besvärstillstånd och därefter klarnar det om fallet alls behandlas i HD. Högsta domstolens byggnad i Helsingfors Bild: YLE/Eva-Maria Koskinen högsta domstolen

Härvan kring byggandet av ett seniorhus i Esbo, där tidigare ordförande för stadsstyrelsen i Esbo Ilkka J. Kari (Saml) dömts till fem års ovillkorligt fängelse, går vidare till Högsta domstolen. Kari och tre andra dömda har sökt besvärstillstånd hos Högsta domstolen, enligt uppgifter till Yle Huvudstadsregionen.

Helsingfors tingsrätt friade alla åtalade i fallet medan hovrätten dömde fyra personer till ovillkorligt fängelse i början av juli. De fyra männen dömdes alla för grovt bokföringsbrott och grov oredlighet som gäldenär, medan tre av dem också dömdes för grovt gäldenärsbedrägeri.

Ilkka J. Kari dömdes för alla tidigare nämnda brott och också för grovt bedrägeri. Han fick fem års fängelse medan de andra dömda fick en aning lindrigare straff, mellan fyra år och sex månader och fyra år och nio månader. De dömdes dessutom till att betala ersättningar på miljoner euro.

Skapade falska skulder

Brotten begicks i samband med planerandet och byggandet av ett seniorhus i Alberga i Esbo. Huset hade arbetsnamnet Kultalampi. Byggandet inleddes 2007, men avbröts redan samma år.

De dömda hade genom optionsaffärer och transaktioner skapat falska skuldförhållanden mellan byggentreprenören, aktiebolaget för byggandet av seniorhuset och männens övriga bolag. Pengar hade sedan flyttats utanför byggprojektet. Bolagen hade därför blivit betalningsoförmögna och gått i konkurs.

Sammanlagt hade 6,6 miljoner euro flyttats utanför byggprojektet mellan juli 2006 och december 2008.

Också aktiv inom Helsingforspolitiken

Ilkka J. Kari var ansvarig för utvecklingen av byggprojektet och var också styrelseordförande för bostadsbolaget Kultalampi.

Han var tidigare ordförande för stadsstyrelsen i Esbo men lämnade den posten före härvan kring seniorhuset. Han har senare varit aktiv inom lokalpolitiken i Helsingfors.

Rättelse 11.10.2017: Tidigare stod att tre av de dömda sökt besvärstillstånd, men samtliga fyra som dömdes i hovrätten sökte besvärstillstånd hos HD.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen