Hoppa till huvudinnehåll

Vasa elektriska sålde mindre el då vintern var mild

Vasa Elektriskas huvudkontor i skymningsljus.
I april firade Vasa Elektriska sitt 125-årsjubileum. Vasa Elektriskas huvudkontor i skymningsljus. Bild: Yle/Rolf Granqvist vasa elnät,Vasa

Det varma vädret i början av året påverkade Vasa Elektriskas resultat. Försäljningen av elenergi minskade med 5,5 procent.

Under första halvan av år 2017 uppgick Vasa Elektriskas omsättning till 68,5 miljoner euro. Koncernens rörelsevinst var 11,6 miljoner och investeringarna ökade med 1,9 miljoner.

Självförsörjningsgraden låg på 53,4 procent.

Mild vinter påverkade resultatet

Den milda vintern märks i försäljningen av elenergi. Från januari till juni uppgick försäljningen av elenergi till 893 GWh. Det är 5,5 procent mindre än året innan.

Förutom det milda vädret i början av året är också en utdragen årsservice av kärkraftverket Olkiluoto 2 en orsak till nedgången.

Också elöverföringen minskade under första halvan av året. Elöverföringen minskade med 1,5 procent under januari till juni.

– På grund av låga marknadspriser på el blir det svårt att komma ikapp omsättningen och resultatet från tidigare år, skriver verkställande direktör Hannu Linna i ett pressmeddelande.